Gå til hovedindhold
Klima- & Miljøforhold
Produktion
Medlemmer

Lokalt ejerskab er nøglen til grøn omstilling

ENERGIKONFERENCEN 2025: Thisted Kommune arbejder målrettet med at få lokal opbakning til deres energiplaner – og det giver pote, lød det fra lokalpolitiker på Energikonferencen 2025 i Esbjerg.

28. apr. 2025
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Der er som regel opbakning til at få VE-projekter, men når det bliver konkret, og der skal findes lokaliteter til høje vindmøller eller mange hektarstore solcelleanlæg kniber det ofte mere med velviljen – ikke mindst hos de, der skal have energianlæggene i deres baghave.

    Det har man i Thisted Kommune forsøgt at komme i møde rent politisk ved at indføre en model – Thisted-modellen – hvor lokalsamfund får mulighed for at stemme om energianlæg, ligesom de skal have noget ud af det, hvis de stemmer ja til at få en større energianlæg – altså en form for kompensation eller udbytte.

    Thisted-modellen blev præsenteret på Energikonferencen 2025 i Esbjerg af medlem af Erhverv-, klima-, miljø- og teknikudvalget i Thisted Kommune, Mette Kjærulff, der bl.a. kunne fortælle, at de første lokale afstemninger har fundet sted.

    Det betyder, at byrådet i Thisted Kommune allerede tirsdag i denne skal tage stilling til fire forskellige projekter, der kan bidrage til den grønne omstilling.

    - Det vigtige for mig som lokalpolitiker har været, at vi skal sikre det lokale ejerskab. Og vi har fundet, at det er vigtigt, at der kommer et lokalt afkast – at de lokale, der skal have et energianlæg også skal have noget ud af det, siger hun.

    Som eksempel på det modsatte nævner hun testcenteret for vindmøller i Østerild, hvor de lokale slet ikke har fået tilstrækkeligt eget afkast af at skulle leve med endog meget høje vindmøller. Sådan skal det ikke være med nye energianlæg, understregede hun.

    Konkret har man indrettet Thisted-modellen, så man opdeler kommunen i forskellige områder alt efter, hvorvidt områderne egner sig til at have energianlæg. Derefter bliver der taget stilling til, hvilke anlæg der skal kunne placeres i de områder, der er mest egnede – og herefter skal lokalbefolkningen til ”stemmeurnerne”.

    Mette Kjærulff kunne fortælle, at modellen allerede har medført en for hende som lokalpolitiker helt ny situation, hvor hun tidligere har oplevet, at beslutninger om lokale energiprojekter har ført til masser af protester og sure e-mails i hendes indbakke.

    - Jeg får stadig e-mails fra borgerne, men nu er det klager fra borgere i de områder, hvor de ikke skal stemme om energiprojekter. De er skuffede over, at de ikke får mulighed for at stemme, fordi de gerne vil have et anlæg hos dem, fortalte hun til deltagerne på konferencen.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...