Prækvalificering: ”Nu har vi på skrift, at vores projekt er godt”
Energnist er også at finde på listen over de ti udvalgte selskaber til den statslige CCS-pulje, det har stor betydning for affaldsselskabet at være blandt de udvalgte, fortæller Energnists bestyrelsesformand.

Efter prækvalificeringen kom i hus, fortsætter Energnist med at modne deres projekt for etablering af et CO2 fangstanlæg, fortæller Kamma Eilschou Holm. Foto: Jesper Voldgaard.
Det vakte stor glæde og lettelse hos Energnist, da Energistyrelsen den 16. maj meldte ud, at selskabet også var med på listen over de ti virksomheder, der har prækvalificeret sig til statens CCS-udbud og til at søge puljen på i alt 28,7 milliarder kroner.
- Det, at vi er blevet prækvalificeret betyder for os, at vi er blevet vurderet til at have et seriøst projekt og organisation. Nu har vi på skift, at vores projekt er godt, fortæller Kamma Eilschou Holm, bestyrelsesformand i Energnist.
I alt har 16 selskaber søgt om at blive prækvalificeret, Sammen med ni andre virksomheder er Energnist altså kommet ét skridt tættere på at få del i knap 29 milliarder kroner af offentlige støttemidler.
I fredags fejrede Energnist på anlæggene både i Esbjerg, Kolding og Herning nyheden om prækvalificeringen med hotdogs og Cocio.
- Vi tror 100 procent på det projekt. Derfor forventede vi også, at vi ville blive prækvalificeret. Det skal siges, at vi ikke havde planlagt fejringen på forhånd, den blev først stablet på benene efter, vi fik at vide, at vi var blandt de ti udvalgte, uddyber Kamma Eilschou Holm.
Det projekt bestyrelsesformanden referer til er et projekt for etablering af et CO2 fangstanlæg, der skal opsamle over 200.000 tons CO2 årligt fra affaldsforbrændingsanlægget i Esbjerg.
Det er netop den eksisterende infrastruktur omkring Energnist Esbjerg og den nære adgang til Esbjerg Havn, der ifølge Energnist, gør det muligt effektivt at håndtere og transportere den indfangede CO2 til lagring.
I forhold til lagring er det planen at transportere CO2’en via rørledning til en CO2 terminal på Esbjerg Havn, hvor CO2’en gøres flydende og transporteres til lagring. Projektet vil skabe flere regionale arbejdspladser – op mod 500 i etableringsfasen og omkring 20 i den efterfølgende drift.
Det er vigtigt for Energnist, at de blev et af de ti selskaber, som blev prækvalificeret.
- Det at være en medspiller til carbon capture er en spændende og den rigtige vej at gå for at nå Danmarks CO2-mål. Det skal selvfølgelig også være en god forretning, uddyber bestyrelsesformanden.
Energistyrelsen forventer, at de 28,7 milliarder kroner kan bidrage til at reducere Danmarks årlige CO2-udledninger med 2,3 millioner ton fra 2030.
Næste vigtige milepæl for Energnist er til august, hvor de ti bydere afleverer deres indikative tilbud til Energistyrelsen, det er først her, at de prækvalificerede selskaber skal beskrive deres projekter og budpris.
Dernæst følger fristen for det endelige og bindende bud i december 2025. Energistyrelsen forventer at kunne offentliggøre, hvilke virksomheder der får del i milliarderne i april 2026.
Der er et stykke tid til, at kalenderen viser april 2026, derfor holder Energnist deres kort tæt ind til kroppen for nu, da selskabet arbejder på at få de sidste brikker til at falde på plads til fangstprojektet.
- Vi arbejder nu videre med at modne projektet og forsætter med arbejdet, siger Kamma Eilschou Holm, bestyrelsesformand.
Om CCS-puljen
Energistyrelsen offentliggjorde fredag de 10 selskaber, der er prækvalificerede til at søge om del i de 28,7 milliarder kroner i den såkaldte CCS-pulje.
Blandt de 10 kvalificerede – ud af i alt 16 ansøgere – er der 9 fjernvarme- og affaldsenergiselskaber, der har medlemskab hos Dansk Fjernvarme.
Der ligger nu 6 ansøgninger, som ikke har modtaget prækvalifikation – heriblandt Sønderborg Varmes – men som stadig er potentielt gode og vigtige CCS-projekter, der har til formål at fange CO2 fra de danske punktkilder, og dermed bidrage positivt til klimamål og klimaneutralitet.
Opfordringen fra Dansk Fjernvarme er, at disse projekter samles hurtigt op politisk, for at de kan bidrage yderligere til klimaambitionerne.
De 10 prækvalificerede selskaber er:
- AffaldPlus Affaldsenergi A/S (Næstved Affaldsenergi A/S)
- ARGO CCS A/S
- E.ON Carbon Capture Solutions Copenhagen ApS (ARC)
- Energnist CaptureCo A/S
- Fjernvarme Fyn Fangst A/S
- Gaia ProjectCo P/S (VESTFORBRÆNDING OG CIP)
- HOFOR DSS SPV A/S
- Kredsløb Holding A/S
- Ørsted Bioenergy & Thermal Power A/S
- Aalborg Portland A/S
Deadline for endelige og bindende bud (BAFO) ventes at blive 17. december 2025. Energistyrelsen regner med at kunne tildele kontrakter i april 2026. Udmøntning af CCS-puljen forudsætter statsstøttegodkendelse fra EU-Kommissionen.
Skriv kommentar