Samarbejde er godt nyt for CO2-fangst i fjernvarmesektoren
Partnerskabet mellem Vestforbrænding og CIP om CO2-fangst er et eksempel på det potentiale og bidrag, der ligger hos de danske fjernvarmeanlæg, hvor CO2-fangst er et nødvendigt bidrag til den grønne omstilling, mener Dansk Fjernvarme.
11 procent af den samlede CO2-udledning i hovedstadsområdet kan fanges og lagres permanent i undergrunden. Det konstaterer et nyt partnerskab mellem Vestforbrænding og Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), der har stiftet et joint venture-selskab med henblik på at udvikle, bygge og drive et CO2-fangst anlæg på Vestforbrændings anlæg i Glostrup.
Det skriver selskaberne i en fælles pressemeddelelse.
Partnerskabet er et vigtigt led for etablering af CO2-fangst i fjernvarmesektoren, hvor størstedelen af CO2-fangst potentialet ligger.
- Det er afgørende for Vestforbrænding og vores ejere, at vi reducerer vores direkte klima- og miljøpåvirkning til et minimum. Derfor har vores bestyrelse sat et mål om at opnå CO2-neutralitet inden 2030. Vi arbejder stålfast mod dette mål, og partnerskabet med CIP gør os endnu mere håbefulde på at nå det. Nu er vores fokus på samarbejdet med CIP, så vi kan arbejde hårdt og tæt sammen på at etablere et CO2-fangstanlæg på Vestforbrænding. Anlægget vil desuden være et væsentligt bidrag til at nå Danmarks klimamål, siger Steen Neuchs Vedel, direktør hos Vestforbrænding i pressemeddelelsen.
I Dansk Fjernvarme glæder man sig over det nye partnerskab, som skal bidrage til, at der bliver indfanget cirka 500.000 tons CO2 fra anlægget i Glostrup.
- Når vi løfter blikket og kigger frem mod klimamål i 2035, 2040 og 2050, så bliver der unægtelig brug for mere CCS. Her er det oplagt at udnytte det store potentiale, der ligger i fjernvarmesektoren. Partnerskabet med Vestforbrænding og CIP viser, at potentialet og viljen til at indfange CO2 i sektoren er der allerede nu, siger Jannick H. Buhl, områdechef for CCUS i Dansk Fjernvarme.
CCS-pulje skal bidrage til mere CCS
Vestforbrænding og CIP skriver i deres fælles pressemeddelelse, at gennemførelsen af anlægget i sidste ende er betinget af tilskud fra Energistyrelsens CCS-pulje, der lige nu er åben for prækvalifikation. En pulje, der er nødvendig i arbejdet for mere CO2-fangst i Danmark.
- Mange selskaber er allerede nu i gang med at forberede deres projekter til deltagelse i det igangværende CCS-udbud. Og her er tilskud til fangst-projekterne en trædesten for indfrielsen af potentialet, siger Jannick H. Buhl og fortsætter:
- I fjernvarmesektoren er CCS-potentialet stort, og derfor er der en gylden mulighed for politikerne i allerede nu at tegne vejen for det næste skridt i CCS-rejsen, der kan sikre, at de mange gode CO2-fangst projekter vil kunne føres ud i livet og føre til flere reelle co2-reduktioner. Det vil samtidig sikre Danmark at være et skridt tættere på de fremtidige klimamål.
Skriv kommentar