Gå til hovedindhold

Billund Varmeværk vil investere 300 millioner i elektrificering

LÆS I DAG: Blind tiltro til biomasse præger sats fra fjernvarmeselskaber. Kunder får penge tilbage - og prisen sættes op. Tyra-feltet gøres klar til genstart. Tjek af fjernvarmeinstallationer afslører masser af fejl. DF rystet over varmeværkssag: "Det er dybt bekymrende".

23. jan. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    EnergiWatch:
    Billund Varmeværk vil investere 300 millioner i elektrificering

    Billund Varmeværk vil bevæge sig væk fra biomasse og i stedet satse på elektrificering. Det sker med en investering på 300 mio. kr., der dog også omfatter investeringer i infrastruktur og en ny kontorbygning. Det fortæller EnergiWatch.

    I dag står biomassen for 80 pct. af varmeproduktionen, men i fremtiden vil en stor del af dette blive erstattet af varmepumper og elkedler. Mens den smule naturgas, der bruges i dag, skal fases helt ud.

    - Billund er jo en by i voldsom vækst. Det skal vi som varmeværk kunne understøtte, og derfor har vi valgt at zoome ud og kigge på et lidt længere perspektiv i planlægningen af vores fremtidige produktion, fortæller Jens Enevoldsen, der er direktør i Billund Varmeværk, i en meddelelse og fortsætter:

    - Samtidig er en væsentlig del af vores nuværende produktion ved at være nedslidt, så der var store investeringer på vej uanset hvad. Og de muligheder, vi får med det nye produktionsapparat gør også, at vi regner med at kunne holde en stabil varmepris på trods af investeringerne.

    Læs også: Kæmpe investering på vej i Billund: Elektrificerer produktionen.

    *****

    Klimamonitor:
    Blind tiltro til biomasse præger sats fra fjernvarmeselskaber

    Hans Henrik Lindboe, partner i Ea Energianalyse efterlyser, at fjernvarmeselskaber tager højde for, at efterspørgslen på biomasse kan stige, så prisen kan blive endnu højere end i dag. Det bør få dem til at genoverveje planer om at etablere biomassekedler, siger han ifølge Klimamonitor.

    - Jeg tror, at skovejerne i højere grad vil have fremover vil have et kulstofregnskab og vil prissætte deres biomasse på den baggrund. Dermed bliver biomassen sværere at få fat på, og det kan få betydning for prisen på biomasse, siger Hans Henrik Lindboe.

    Ea Energianalyse har beregnet, at det potentielt kan øge priserne på energiflis med op til 50 procent. Også Karsten Capion, senioranalytiker fra Concito, forudser en stigende efterspørgsel på biomasse globalt.

    - Halm og træ vil blive dyrere, når man på et tidspunkt begynder at prissætte det tab af kulstof i marker og skove, der sker, når biomassen høstes og brændes af, mener Karsten Capion.

    *****

    Skive Folkeblad:
    Kunder får penge tilbage - og prisen sættes op

    Skive Fjernvarme rykkede massivt i 2023 - 829 nye kunder blev koblet til. Det var langt mere end forventet. Samtidig får varmekunderne nu penge tilbage, fordi vejret var lidt lunere, så der blev brugt mindre varme end forventet. Det skriver Skive Folkeblad.

    I samme ombæring melder Skive Fjernvarme dog ud om en prisstigning for det kommende år, så det gennemsnitligt bliver 6,4 procent dyrere at opvarme et standardhus på 130 kvadratmeter.

    - Udviklingen i energimarkederne har de seneste år været uforudsigelige, og især naturgas og efterfølgende træpiller har varieret meget i pris, og vi har været udfordret forsyningsmæssigt. Vi har i perioden investeret i yderligere to elkedler, som fremover vil producere varme, når strømmen er billig på grund af de mange vindmøller og solceller. Samtidigt har vi investeret i en akkumuleringstank, der sammen med vores nye flisanlæg, som fyrer med lokalt produceret flis, vil give en høj forsyningssikkerhed, fortæller Tage Meltofte, direktør for Skive Fjernvarme.

    *****

    Energy Supply:
    Tyra-feltet gøres klar til genstart

    Forberedelserne til genstart af Tyra skrider frem som planlagt og selvom der fortsat er en række driftsmæssige usikkerheder i den afsluttende fase, holder man stadig fast i startdatoen den 31. marts 2024. Det skriver Energy Supply.

    - Vi fortsætter vores Tyra-rejse, og jeg er stolt over, hvad vi har opnået indtil videre. I det forgangne år har vi arbejdet hårdt, nået vigtige milepæle og bragt projektet videre mod genstart. 2024 er startet i højt tempo, og vi har nu gennemført mere end 80 procent af forberedelserne til idriftsættelsen på Tyra Øst. Med tests af alle centrale anlæg er vi er nu meget tæt på at kunne levere den første gas, siger Michael Lindholm Pihl Larsen, TotalEnergies' tekniske projektleder på Tyra Genopbygningsprojektet i en pressemeddelelse.

    Lige nu er mere end 1.400 medarbejdere offshore og over 230 på land i gang med de sidste genopbygningsaktiviteter. De gennemfører i øjeblikket afsluttende tests, verificerer det nye udstyr og systemer.

    - Der er endnu nogle områder, der skal finjusteres, lyder det fra TotalEnergies, der oplyser, at hovedfokus før den første gas kan eksporteres til Danmark er at sikre, at sikkerheds- og nødsituationssystemerne er fuldt funktionsdygtige.

    *****

    Energy Supply:
    Tjek af fjernvarmeinstallationer afslører masser af fejl

    Et stort antal forbrugere har fejl på hjemmets fjernvarmeinstallationer, og det gør varmeregningen unødvendigt dyr, lyder det fra Fjernvarmens Serviceordning, der er et samarbejde mellem Teknologisk Institut og brancheorganisationerne Tekniq Arbejdsgiverne og Dansk Fjernvarme.

    Energy Supply fortæller, at Fjernvarmens Serviceordning har gennemgået data fra over 60.000 servicebesøg i private hjem, og ved over halvdelen af besøgene viste der sig at være fejl i fjernvarmeinstallationerne.

    Sådanne fejl kan nemt føre til en dyrere varmeregning, fortæller Kai Borggreen, der er forretningsleder hos Teknologisk Institut og sekretariatsleder for Fjernvarmens Serviceordning.

    - Både for den enkelte forbruger og for samfundsøkonomien betyder det virkelig meget, at forbrugerne optimerer installationerne derhjemme, siger han.

    En af de store fejl, der kan ende med at koste dig ekstra penge, handler om det vand, som bliver sendt fra dine radiatorer tilbage til dit lokale fjernvarmeselskab. Det vand skal være kølet tilstrækkeligt ned, før det ryger tilbage i systemet. Er det ikke det, får du en strafafgift på din varmeregning, fordi du ikke har udnyttet varmen godt nok.

    Men det er der ifølge Kai Borggreen mange fjernvarmekunder, der ikke er opmærksomme på.

    Varmeregningen bliver ofte betalt automatisk gennem betalingsservice. Det er jo enkelt og smart, men det gør også, at det er de færreste, som har en idé om, hvad de rent faktisk betaler for.

    *****

    EnergiWatch:
    DF rystet over varmeværkssag: "Det er dybt bekymrende"

    Dansk Folkeparti vil ifølge EnergiWatch tage sagen om DKVK videre til klima-, energi- og forsyningsministeren for at undgå lignende sager i fremtiden.

    - Jeg synes, det er dybt bekymrende, at nogle fjernvarmeværker har spekuleret groft i elpriserne. Det er mig en gåde, at disse varmeværker har indgået prisforsikringer med et elselskab, der har en helt anden viden om markedet, udtaler Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Nick Zimmermann, og fortsætter:

    - Derfor vil jeg også tage sagen med videre til ministeren for at se på, om vi kan undgå dette i fremtiden. For det er nok ikke sidste gang, at en lokal bestyrelse får en for smart idé.

    Forsyningstilsynet har i sidste uge afgjort, at i alt seks fjernvarmeselskaber uretmæssigt har indkrævet penge fra deres kunder til at dække tabene på deres spekulation i elpriserne. Det er endnu uvist, hvordan selskaberne skal betale pengene tilbage.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...