Gå til hovedindhold

Mavepuster til lokale fjernvarmedrømme

LÆS I DAG: Herfra bliver varmen brugt igen i 700 husstande – men der er en udfordring. Direktør for forsyningsselskab er fratrådt. Fusioneret forsyningsselskab mister sin direktør til "nye karrieremuligheder". ARC får ny bestyrelsesformand.

13. feb. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Viborg Stifts Folkeblad:
    Mavepuster til lokale fjernvarmedrømme

    Fjernvarmeudrulningen fra Stoholm mod Mønsted og Sparkær ser ikke ud til at få del i den statslige fjernvarmepulje. Det er en mavepuster, konstaterer initiativtageren, der dog ikke vil opgive projektet, skriver Viborg Stifts Folkeblad.

    Projektet, som der er arbejdet på siden april 2022, ser ikke ud til at få del i den statslige pulje til fjernvarmeudrulninger landet over, og det gør det sværere få udrulningen realiseret, konstaterer initiativtager Kurt Mosgaard fra Mønsted.

    - Jeg vil ikke sige, at det hele hænger i en tynd tråd, men det ville jo være rart at have de penge, for de er med til at sikre, at vi kan tilbyde udrulningen til en favorabel pris. Licitationen kan jo vise sig at ende på et beløb, hvor det godt kan lade sig gøre alligevel, men det kræver, at man tør gå i gang med licitationen uden tilskuddet, og det bliver op til bestyrelsen for Stoholm Fjernvarme at afgøre, om man vil det, siger Kurt Mosgaard.

    Henry Jensen, der er formand for bestyrelsen Stoholm Fjernvarme påpeger, at en licitation kan koste op til en million kroner - så det er ikke noget, man bare lige gør. Fjernevarmeformand Henry Jensen er dog klar til kamp.

    - Vi skal brokke os over det her, for vi er blevet opfordret til at udbrede den grønne energi og gå bort fra gassen, og så kan det ikke passe, at der er for lidt i puljen til, at det kan lade sig gøre. Nu har vi jo heller fået et afslag, og jeg er ikke klar til at give op. Det vil være helt vanvittigt at være så tæt på, og så ikke komme i mål, siger Henry Jensen.

    *****

    SN.dk:
    Herfra bliver varmen brugt igen i 700 husstande – men der er en udfordring

    Fra en kælder hos en virksomhed i Høje-Taastrup er der siden årsskiftet 2020/2021 blevet indsamlet og genbrugt overskudsvarme, som genbruges til opvarmning af 700 lokale husstande per år. Men det som ifølge Nordea og Høje Taastrup Fjernvarme er en stabil win-win-løsning, og som mange husstande i Høje-Taastrup får varmen af, risikerer at stoppe i fremtiden.

    Det skyldes – skriver SN.dk – at der er et politisk fastsat prisloft for udnyttelse af overskudsvarme. Det bremser nemlig for projektet – og derfor var økonomiminister Stephanie Lose forleden på besøg for at høre nærmere om samarbejdet.

    - Det er spændende at se, hvordan det hele fungerer. Jeg ser på udfordringen med prisloftet med stor alvor. Vi har forstået budskabet, og det tager vi med tilbage til Christiansborg. Det duer ikke, at der er et prisloft, som spænder ben, lød det blandt andet fra Stephanie Lose.

    I Danmark er det kun 13 procent af det samlede potentiale for brug af overskudsvarme, der i øjeblikket udnyttes. Både generelt i branchen men også hos Høje Taastrup Fjernvarme vil man gerne gøre mere ud af overskudsvarme fremadrettet. Og de er meget glade for samarbejdet med Nordea.

    - Det dejlige ved varmepumpen hos Nordea set med vores øjne er, at der er tale om en konstant produktion af overskudsvarme. Det kan vi godt lide, fordi vores varmepumpe yder bedst på den måde. Så der er tale om en både stabil og velafprøvet løsning, siger Thomas Hopp, der er nytiltrådt direktør hos Høje Taastrup Fjernvarme.

    *****

    Energy Supply:
    Direktør for forsyningsselskab er fratrådt

    Morsø Forsyning skal have ny direktør, fordi fremtidige udfordringer kræver en anden profil, siger bestyrelsesformand Peter Therkildsen, i forbindelse med fratrædelsen af den hidtidige direktør, Vivian Schmücker Søndergaard.

    Ifølge Energy Supply er fratrædelsen sket ”efter gensidig aftale med bestyrelsen”.

    Ifølge en pressemeddelelse er baggrunden for fratrædelsen, at Morsø Forsyning i nær fremtid står over for nogle store udfordringer inden for klima og miljø, og parterne er enige om, at der her er behov for en anden profil i spidsen for forsyningsselskaberne.

    - Vi står jo med en konverteringsopgave med fjernvarmen, og det er en kæmpe opgave at få udrullet den konvertering. Det trækker lidt tænder ud på vores lille organisation. Desuden har vi projekter omkring store regnmængder, forklarer Peter Therkildsen.

    Vivian Schmücker Søndergaard har været ansat i Morsø Forsyning siden 2010, hvoraf de sidste seks år har været som administrerende direktør. Hun har haft sidste arbejdsdag, og bestyrelsen går nu i gang med processen med at finde en ny direktør. Indtil en ny direktør er fundet, er næstformand John Christiansen konstitueret direktør og Lars Holm daglig leder.

    *****

    EnergiWatch:
    Fusioneret forsyningsselskab mister sin direktør til "nye karrieremuligheder"

    Direktør i både Envafors og NK-Forsyning, Steen Lindhardt, stopper og tiltræder en ny stilling 1. april, hvor han ifølge EnergiWatch tiltræder en nye direktørstilling i FORS A/S.

    Steen Lindhardt har igennem næsten 13 år været adm. direktør i forsyningsselskabet NK-Forsyning. I de senere år har han tillige været adm. direktør i den nye fusion Envafors, der er opstået som fusion af serviceselskaberne i NK-Forsyning og SK Forsyning.

    Steen Lindhardts nye arbejde skal ”understøtte ejerkommunernes grønne ambitioner” og vil foregå i ”tæt samarbejde med hele organisationen og med Michael Brandt”, adm. direktør i Fors.

    ”Det bliver et rigtigt spændende samarbejde – og der kommer mere info på dette medie senere,” skriver Steen Lindhardt i et opslag på LinkedIn.

    *****

    Energy Supply:
    ARC får ny bestyrelsesformand

    Efter en ny konstituering hos Socialdemokratiet på Københavns Rådhus har Andreas Keil (S) netop overtaget pladsen som bestyrelsesformand i ARC (Amager Ressourcecenter) fra sin partifælle Marcus Vesterager. Det oplyser Energy Supply.

    - Jeg glæder mig til at komme i gang. Aldrig har genbrug, genanvendelse og energiudnyttelse af restaffald været højere på dagsordenen. Som københavner ved jeg, hvilken central rolle ARC spiller i at levere gode, bæredygtige affaldsløsninger i hovedstadsområdet, udtaler Andreas Keil i en pressemeddelelse.

    ARC leverer el og fjernvarme til op mod 90.000 husstandes årlige forbrug, når det ikke-genanvendelige restaffald håndteres på Amager Bakke. Samtidig arbejder virksomheden på, at mest muligt affald skal genbruges og genanvendes, og har et mål om, at arbejdet med affaldet bliver klimaneutralt.

    - ARC står i en brydningstid, hvor virksomheden skal omstilles til at konkurrere om restaffaldet og fortsætte med at optimere blandt andet genbrugspladser og affaldsindsamling. Det er en spændende fremtid, som ARC og virksomhedens cirka 800 dygtige medarbejdere går ind i. Vi er klar, og jeg glæder mig meget til samarbejdet med resten af bestyrelsen, og jeg forudser, at der bliver rigeligt at lave for bestyrelsen og virksomheden, udtaler Andreas Keil.

    Andre klikkede på...