Gå til hovedindhold

Et område kan se frem til 25 millioner kroner - en landsby i nærheden får ikke en rød øre

LÆS I DAG: Første etape af fjernvarmeprojekt kan genoptages. Udledning af klimaskadelige gasser ved opgravning af gamle fjernvarmerør reduceres. Massiv og langvarig nedbrydning af fredet bygning går i gang. Klimaminister vil gennemgå varmeværkers bestyrelser efter el-spekulation.

16. feb. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    JydskeVestkysten:
    Et område kan se frem til 25 millioner kroner - en landsby i nærheden får ikke en rød øre

    Helle Energi er snublende tæt på at kunne gå i gang med at etablere fjernvarme til seks landsbyer, da fjernvarmeselskabet nu får behandlet sin ansøgning om tilskud på 25 millioner kroner fra fjernvarmepuljen. Derimod røg Horne ud af listen, fremgår det af JydskeVestkysten.

    - Vi fik en kvittering på, at Energistyrelsen havde modtaget vores ansøgning klokken 10.05. Vi endte som nummer fem, siger en tydeligt lettet og meget glad Lars Krusborg Jakobsen, der er formand for Helle Energi.

    Derved er Helle Energi blandt de 12 ansøgte projekter, som Energistyrelsen nu behandler. De resterende 29 fjernvarmeprojekter, som der ikke var penge til i denne omgang, må vente på politisk medvind, så fjernvarmepulje kan få flere midler. Blandt andet Horne, som Din Forsyning Lokalvarme står bag. Ansøgningen fra Horne blev registreret som nummer 23.

    - Det er rigtig ærgerligt. Man skal søge med MitID, og vi kunne kun søge et projekt ad gangen, siger genbrug- og distributionschef Thomas Bornhøft fra Din Forsyning.

    Din Forsyning valgte at prioritere projektet med fleste kunder først. I alt søgte den for tre byer. Og kun projektet i Gredstedbro/Brokær er blandt vinderne, mens projekterne i Horne og Store Darum blev brændt af. Steg Leerbeck fra fjernvarmegruppen i Horne har ingen kommentar, da han ikke er bekendt med oplysningerne.

    *****

    Frederiksborg Amts Avis:
    Første etape af fjernvarmeprojekt kan genoptages

    Det stort anlagte fjernvarmeprojekt, der skal forsyne Lynæs med bæredygtig varme, er nu gået i gang igen. Ifølge Frederiksborg Amts Avis er finansieringen nu på plads, efter Hundested Varmeværks lånegaranti på 26. mio. kroner blev godkendt på det seneste byrådsmøde.

    - Nu arbejder vi videre på 1. etape af projektet mod resten af Lynæs, men hvis vi skal forsyne resten af Lynæs, hvilket vi jo gerne vil, skal vi måske have et nyt varmeværk, siger formand for Hundested Fjernvarme, Ida Slættalid Iversen.

    - Det er dog en forudsætning for etape 2, at der er tilstrækkelig tilslutning, understreger hun og nævner, at man skal op omkring 70 procents tilslutning, hvis projektet skal hænge sammen.

    Konkret er der 90 tilmeldte ud af 130 husstande på den første etape, der altså nu laves færdig. På den anden del er der 330 potentielle kunder, men her har man ikke det fulde overblik over, hvor mange der rent faktisk har tilmeldt sig.

    - På etape to har folk været mere afholdende. Men nu har vi også sænket prisen, og det vil måske også hjælpe på tilslutningen. Hvis vi får det fjernvarmeanlæg op at stå, skal vi også kunne få prisen ned, siger Ida Slættalid Iversen.

    *****

    Energy Supply:
    Udledning af klimaskadelige gasser ved opgravning af gamle fjernvarmerør reduceres

    Gamle nedgravede fjernvarmerør med CFC-gasser vil med tiden udlede klimagasser svarende til 40 procent af et års årlig CO2-udledning i Danmark. Det kan et nyt teknologikoncept forhindre, skriver Energy Supply.

    I et netop overstået projekt har Teknologisk Institut i samarbejde med en række virksomheder udviklet et koncept, der sikrer et stærkt reduceret udslip af CFC-gasser ved opgravning og behandling af gamle fjernvarmerør.

    Konceptet baner samtidig vej for genanvendelse af de plastbaserede materialer i rørene, hvor man hidtil kun har genanvendt stålet.

    – Der ligger 26.000 kilometer fjernvarmerør begravet i den danske jord. Indholdet af CFC-gasser i rørene svarer til over 40 procent af et års CO2-udledning i Danmark, så det er ikke uvæsentligt, at vi som samfund forholder os til, hvad der skal ske med rørene, udtaler Bjørn Malmgren-Hansen, seniorspecialist og projektleder ved Teknologisk Institut, i en pressemeddelelse.

    Der er i dag er bundet op imod 4000 ton CFC-gasser i vores fjernvarmenet. Over tid siver gassen ud af de gamle fjernvarmerør og ender i atmosfæren, hvor den nedbryder ozonlaget og har en drivhuseffekt, der er 4000 gange kraftigere end CO2.

    *****

    Fyens.dk:
    Massiv og langvarig nedbrydning af fredet bygning går i gang

    Det er en af de mere omfattende nedbrydninger, Fjernvarme Fyn har planlagt, når det gamle og historiske kraftvarmeværk i Dalum snart skal forvandles. Nu er der ifølge Fyens.dk sat startdato på det månedlange arbejde, som vil byde på en del udfordringer undervejs.

    Planen er, at der skal indrettes amerikanerlejligheder bag murene, der vil forblive som de er. Bygningen er nemlig fredet. Det kræver dermed en nøje tilrettelagt operation end blot brug af bulldozer og nedrivningskugle at få rør, kedler, turbiner, ovne og den lodrette infrastruktur nedtaget.

    - Det skal nemlig gøres ordentligt og det kommer til at tage sin tid, fortalte Morten Christiansen, der er maskinmester på centralen efter beboermødet, hvor 22 naboer mødte op for at få svar på eventuelle bekymringer forud for den omfattende nedrivning.

    Der var flere spørgsmål, men to af de centrale handlede om støj og asbest.

    - Der kommer ikke til at være arbejde i weekenderne og ellers arbejder nedbrydningsholdet fra klokken 6 til klokken 18. Jeg har netop informeret beboerforeningen i Dalum Papirfabrik, at der en passus i kontrakten om, at der kun må foregå støjende arbejde imellem 8 og 16. Det bliver de glade for.

    - I forhold til det med asbest kan jeg kun gentage mig selv: Der bliver taget 100 procent vare om det. Vi har ansat P. Olesen til opgaven, og de har arbejdet professionelt med asbest i mange år. Der bliver lavet undertryk i kedlerne, så alt, der skulle være derinde, ikke kan komme ud og alt bliver pakket i lukkede containere. De kommer ikke engang til at feje på gulvet, hvis der skulle være asbestfibre, der kan hvirvle. Vi går ikke på kompromis med noget som helst.

    *****

    Jyllands-Posten:
    Klimaminister vil gennemgå varmeværkers bestyrelser efter el-spekulation

    Lars Aagaard åbner op for dialog om, hvordan man kan styrke varmeværkers bestyrelsessammensætning og kompetencer. Det sker ifølge Jyllands-Posten på baggrund af, at syv varmeværker har tabt over 100 mio. kr. på el-spekulation.

    Det fremgår af en række skriftlige svar fra Lars Aagaard til erhvervsordfører Nick Zimmermann fra Dansk Folkeparti.

    - Det er klart, at den lokale fjernvarmevirksomheds omdømme har betydning for, om nye potentielle fjernvarmekunder vil tilsluttes fjernvarmen. Jeg mener, at det er rigtig ærgerligt, hvis disse sager går ud over den fremtidige opbakning til udrulningen af fjernvarme, udtaler Lars Aagaard og fortsætter:

    - Jeg mener derfor, at det er i sektorens interesse, at der kommer mere fokus på bestyrelsessammensætningen og kompetencer ude i landets fjernvarmevirksomheder. Det understøtter den løbende opbakning til fjernvarme, og det kommer forbrugerne til gavn, udtaler han til Jyllands-Posten.

    Seks ud af de syv omtalte værker er forbrugerejede, hvor ejerne - forbrugerne - har valgt bestyrelsen. I flere tilfælde resulterer det i en mangeartet forsamling af kommunalpolitikere, elektrikere, skolelærere og andre erhverv.

    Andre klikkede på...