Gå til hovedindhold

Innargi og Kredsløb går videre med geotermien

LÆS I DAG: Efter høje priser: Tusindvis af danskere har droppet naturgas. Sidste udkald for fjernvarme i landsby. Klimaråd: Udfasning af træflis går for langsomt.

12. apr. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Energy Supply:
    Innargi og Kredsløb går videre med geotermien

    Kredsløb i Aarhus og Innargi er sammen ved at udvikle et geotermianlæg, der i 2030 skal levere 20 procent af fjernvarmen til aarhusianerne. Nu tager Innargi hul på den tredje prøveboring i Skejby, skriver Energy Supply.

    - Det går rigtig godt nu. Vi var en overgang bange for, at vi måtte sætte geotermien på pause i et halvt år, da resultaterne fra vores første boring på Sumatravej var knap så gode. Skejby-boringen ser bedre ud og det er også derfor vi nu fortsætter med geotermien i Aarhus, siger Bjarne Munk Jensen, administrerende direktør i Kredsløb.

    Ambitionen er, at det samlede anlæg kommer til at bestå af 17 brønde og syv anlæg med varmevekslere og varmepumper, der skal høste varmen fra det geotermiske vand og overføre den til fjernvarmenettet.

    Den første testbrønd, med de knap så optimale resultater, blev boret på Aarhus Havn, og den anden brønd i testfasen er netop afsluttet i Skejby.

    Planen er, at den første varme skal leveres i efteråret 2025.

    *****

    Ekstra Bladet:
    Efter høje priser: Tusindvis af danskere har droppet naturgas

    For fjerde år i streg falder antallet af boliger, der er opvarmet med naturgas i Danmark. Mens der i 2020 var 417.699 boliger med naturgas, så er der i dag 363.270, hvilket svarer til et fald på 13 procent, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det skriver Ekstra Bladet.

    Den klart mest udbredte opvarmingsform er fjernvarme. Der er næsten to millioner danske boliger, som varmes op med fjernvarme. Det er 68,4 procent af alle boliger i Danmark.

    Af andre opvarmingsformer kan nævnes varmepumper, som er steget voldsomt på det seneste. Der er dog stadig markant færre, som har varmepumper, i forhold til dem, der har naturgas.

    - Flere danskere har skrottet naturgasfyret sidste år. Det gør de til fordel for fjernvarme og varmepumper, som fortsætter fremgangen. Prisen på naturgas steg da også mærkbart og var særligt i 2022 og starten af 2023 på et niveau, vi ikke har set mage til før. Det har formentlig skubbet ekstra bag udskiftningen af naturgasfyr, mens også udbredelsen af fjernvarme spiller ind, skriver privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer i en kommentar til tallene.

    Ifølge Brian Friis Helmer kan den faldende pris netop have betydning for, hvor mange danskere der vælger at droppe naturgas.

    - Vi forventer, at antallet af boliger opvarmet med naturgas vil fortsætte med at falde i de kommende år, men hastigheden kan godt blive udfordret af, at prisen på naturgas er faldet. Det gør alt andet lige incitamentet til at skifte til en alternativ opvarmningsform som fjernvarme eller varmepumpe mindre attraktiv, skriver han.

    *****

    JydskeVestkysten:
    Sidste udkald for fjernvarme i landsby

    Andst Varme-gruppen har kæmpet længe for at få tilslutning til et fjernvarmeanlæg i byen. Lige nu ser det imidlertid sort ud for ønsket om at få fjernvarme, men varmegruppen giver den endnu et skud, skriver JydskeVestkysten.

    - Det er vores hjertebarn, så vi lader det ikke bare dø uden videre, fortæller Karen Elise Klit, der er med i den lokale varmegruppe.

    Nu har gruppen derfor forlænget tilmeldingsfristen, så man kan nå mindstekravet om tilslutning af små 74.000 kvadratmeter til fjernvarmen. Heraf skal der forhåndstilmeldes 60 procent for at sætte anlægsarbejdet i gang. Firmaet, som i givet fald skal bygge anlægget, er ved at regne ud hvor mange kvadratmeter, der præcist er tilmeldt.

    - Vi er ikke så langt fra, at vi er sikre på, at det ikke bliver til noget, men jeg tror heller ikke, vi omvendt er meget tæt på, så vi vil gerne have flere med. Vi forventer at få tallet på, hvor langt vi præcist er med tilmeldingerne, om nogle dage.

    - Det ser måske lidt sort ud, men hvis man kender nogle, der på falderebet vil med i projektet, kan det nåes indtil, vi melder noget ud, siger Karen Elise Klit.

    *****

    Frederiksborg Amts Avis:
    Klimaråd: Udfasning af træflis går for langsomt

    Hillerød Kommunes Klimaråd vil have byrådsmedlemmerne til at hæve ambitionerne for Hillerød Forsyning og anbefaler, at der laves en plan for, hvordan fjernvarmen kan produceres uden træflisbiomasse inden for ti år. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

    En stor del af den fjernvarme, der opvarmer huse i Hillerød, er produceret ved at brænde træflis af i Hillerød Forsynings biomasseanlæg.

    Hillerød Kommunes klimaplan lægger op til, at man “forholder sig til mulighederne for gradvis udfasning af biomasse frem mod 2050.” Men det er for tålmodigt, lyder det fra Klimarådets formand Søren Mark Jensen:

    - Vi bør sætte et årstal på og ikke sige 2050. Det er alt for lang en horisont, siger han.

    I 2022 udgjorde biomasse omkring 65 procent af varmeproduktionen. Udover Hillerød Biokraftvarmeværk har Hillerød Forsyning to mindre varmeværker, der bruger træflis og træpiller.

    - Træbiomasse er et gran bedre end fossile brændstoffer. Men vi synes, det er en dårlig løsning på klimakrisen. Træet kommer fra skovene, og det er ikke bare grene og kviste. Nogle gange bruger man hele træet til at lave træflis. Og det er rigtig dårligt for biodiversitetskrisen, når man tømmer skovene for ved, siger Søren Mark Jensen.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...