Gå til hovedindhold

Tre-for kræver millioner retur fra Fredericia og tre andre kommuner

LÆS I DAG:
Uenighed skaber forsinkelser for fjernvarmefolket.
Opbakning til fjernvarme halter i Skibby - men ingen røde lamper.
Fjernvarmen har lange udsigter i landsbyer.

15. apr. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Vejle Amts Folkeblad:
    Tre-for kræver millioner retur fra Fredericia og tre andre kommuner

    Fjernvarmekunder i Fredericia, Middelfart, Vejle og Kolding har gennem flere år betalt millioner, som de ikke burde. Det mener Trefor Varme, som har bedt kommunerne om at rette ind og betale penge tilbage til forbrugerne. Det skriver Vejle Amts Folkeblad.

    Det drejer sig om den såkaldte som det kommunalt ejede transmissionsselskab Tvis har betalt til kommunerne. Ifølge Vejle Amts Folkeblad er det alene for 2023 knap 8 millioner kroner.

    - Hvor stort det samlede beløb er, afhænger af, hvor langt vi kan gå tilbage. Der kan være et spørgsmål om forældelse, men det tror vi ikke. Det har i andre sager omkring forsyning vist sig, at der ikke skete forældelse, siger Lars Bonderup Bjørn, direktør for energikoncernen Ewii, som Trefor Varme er en del af.

    Kommunerne har siden etableringen af Tvis-nettet stået med garantien for det samlede net. I den forbindelse har man i de seneste år opkrævet såkaldt garantiprovision fra selskabet.

    Trefor mener ikke, at kommunerne har haft hjemmel til at opkræve millionbeløbet, og selskabet opfordrer til, at beløbene tilbageføres til varmeforbrugerne.

    - Vi mener ikke, at kommunerne har fulgt reglerne. Efter vores vurdering har ejerkommunerne betalt garantiprovision til sig selv for at stille garanti for sig selv, siger Lars Bonderup Bjørn.

    Omvendt er de fire ejerkommuner af den klare holdning, at der skal opkræves garantiprovision, og henviser til en tidligere behandling af spørgsmålet i 2018, hvor man fulgte en vejledning fra Kommunernes Landsforening.

    - Forvaltningerne i de fire kommuner foreslår, at der i første omgang søges en løsning med hjælp fra KL, lyder det i en indstilling i sagen til politikerne i Vejle Kommune.

    *****

    Fyens.dk:
    Uenighed skaber forsinkelser for fjernvarmefolket

    Den ikke alene den rekordvåde vinter, der har skabt problemer med at få lagt fjernvarmerør flere steder på Fyn. Fjernvarme Fyn melder nu også, at uenighed med Faaborg-Midtfyn om gravetilladelser giver forsinkelser. Det skriver Fyens.dk

    "Faaborg-Midtfyn Kommune har stoppet for gravetilladelser, hvilket forsinker vores arbejde. Vi vurderer pt. at der er tale om 3-8 ugers forsinkelse. Det vil særligt kunne mærkes på Dømmestrupvej, ” skriver Fjernvarme Fyn på sin hjemmeside.

    Ifølge forsyningschef hos Fjernvarme Fyn, Jakob Rasmussen, er det faglige og tekniske uenigheder, som er årsag til, at nye gravearbejder ikke kan sættes i gang. Det kan være forhold som spærring af vej, skiltning og bredden på vejen, som parterne ikke er enige om.

    - Det er de nye steder, hvor vi skulle til at grave, der er tale om. Det har vi ikke kunne komme i gang med, og vi kan ikke bare starte et andet sted, for der skal du også have en gravetilladelse, forklarer Jakob Rasmussen.

    - Kommunen kigger selvfølgelig på trafikafviklingen, vi kigger på arbejdsudførslen, og et sted i mellem skal vi mødes. Men det er ikke lykkedes, siger forsyningschefen til Fyens.dk.

    *****

    SN.dk:
    Opbakning til fjernvarme halter i Skibby - men ingen røde lamper

    I Skibby har 324 husstande på nuværende tidspunkt erklæret sig positive overfor at skifte naturgassen ud med fjernvarme. Og selv om det er et stykke fra de nødvendige omkring 700 positive svar, så er der stadig  håb om, at fjernvarmen på et tidspunkt kommer til Skibby, skriver SN.dk.

    - Men vi er faktisk nogenlunde der, hvor vi forventede at være på nuværende tidspunkt. Vi har eksisteret siden august sidste år, så 324 positive tilkendegivelser på nuværende tidspunkt er ganske fint, lyder det fra René Pihl, formand for Skibby Fjernvarme.

    Som konsekvens af gabet mellem antallet af de ønskede positive tilkendegivelser og det antal boligejere, der rent faktisk har vendt tommelfingeren opad, planlægger Skibby Fjernvarme A.m.b.a. en forårskampagne for at øge tilslutningen.

    - Vi skal have forklaret folk, at fjernvarmen stadig er en god ide. Målet er, at vi har klarhed over opbakningen inden udgangen af juli, og vi kommer i løbet af foråret blandt andet til at sende personlige breve til alle husstande, for vi har brug for både deres tilkendegivelser og opbakning, siger René Pihl.

    Skibby Fjernvarme A.m.b.a blev dannet på baggrund af et borgermøde tilbage i august 2023. Mødet førte til dannelse af en lokal varmegruppe bestående af 12 frivillige borgere fra Skibby, som har arbejdet på at fremme etableringen af fjernvarme i byen. Kommunen har støttet varmegruppen ved at facilitere flere møder og ved aktivt at involvere borgere, Skibby Aktive og E.ON i processen.

    *****

    JydskeVestkysten:
    Fjernvarmen har lange udsigter i landsbyer

    Det er efterhånden et par år siden, det blev meldt ud, at der var planer om, at Nybøl og Vester Sottrup skulle have fjernvarme. Men JydskeVestkysten skriver, at arbejdet endnu ikke er gået i gang, og beboerne i de to landsbyer må nu væbne sig med endnu mere tålmodighed.

    - Vi forventer at kunne indgå aftaler med entreprenører og leverandører ultimo august, så etablering af ledningsnettet vil kunne opstarte fra efteråret 2024. Vores tidsplaner og mål er forsat, at alle har adgang til fjernvarme senest med udgangen af 2026, lyder det fra Sønderborg Varme i et opslag på Facebook.

    Efter sommerferien vil man igen afvikle borgermøder i Nybøl og Vester Sottrup, hvilket man også gjorde for gjorde i januar og februar sidste år. Dengang var meldingen, at man fulgte tidsplanen og man fortsat arbejdede på, at anlægsarbejdet kunne begynde 1. halvdel af 2024.

    I uge 24 meddelte Sønderborg Varme, at den var blandt de heldige, der har fået tilsagn fra Energistyrelsen om tilskud fra fjernvarmepuljen. Meldingen var også, at den bibeholdt tidsplanen. Der året gik på hæld lød det så, at man først i efteråret 2024 kunne gå i jorden.

    Borgermøderne efter sommerferien vil igen blive fulgt op af drop-in-caféer, hvor man kan få en personlig snak om egne forhold og muligheder. Det vil også være fra det tidspunkt, at de egentlige aftaler om fjernvarmeforsyning skal indgås.

    *****

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...