Gå til hovedindhold

Landsby trækker sig fra fjernvarmeprojekt, trods fin opbakning

LÆS I DAG: Vestforbrænding skruer op for varmeprisen med 19 procent. Københavner-forsyninger vælger MT Højgaard til stor anlægsopgave. Udspil til halv milliard: Regeringen vil sikre flere faglærte til den grønne omstilling.

28. maj 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Randers Amtsavis:
    Landsby trækker sig fra fjernvarmeprojekt, trods fin opbakning

    I sidste øjeblik har Spentrup kastet håndklædet i ringen og trukket sig fra at forsøge at få fjernvarme til byen af egen kraft. Det har ellers længe set ud til at ville lykkedes med en opbakning, der var over målet, fremgår det af Randers Ugeavis.

    Men det endte med at blive for dyrt, har arbejdsgruppen i Spentrup konkluderet.

    - Det er da sindssygt surt. Vi troede længe, at det kunne lykkedes. Så sent som først i maj, var vi forhåbningsfulde, lyder det fra Søren Rolving Juncher, der sidder med i arbejdsgruppen og også er medlem af bestyrelsen i Spentrup Varmeværk.

    Der er flere faktorer i regnestykket om at få fjernvarmen lagt ind, som har vist sig dyrere, end beregnet.

    Det gælder for entreprenørarbejdet, som er væsentligt dyrere end forventet. Det medfører, at varmeprisen stiger fra oprindeligt 17.000 kroner om året til formentlig godt 22.000 kroner.

    Dertil kommer en fjernvarme-unit, som Spentrup-gruppen havde tænk skulle være ejet af varmeværket og spredt ud over 30 år ikke ville være så dyr at betale for den enkelte forbruger.

    - Men det må man ikke. Det er ulovligt at varmeværket ejer unitten, så der skal falde omkring 25.000 kroner på en gang, oven i de 50.000 kroner pr. husstand, siger Søren Rolving Juncher.

    Og det hele lagt sammen, så har arbejdsgruppen besluttet at aflyse generalforsamlingen, der skulle være holdt mandag 27. maj for i stedet lige at afsøge en sidste mulighed. Nemlig høre Verdos indstilling til at overtage projektet.

    *****

    GridTech:
    Vestforbrænding skruer op for varmeprisen med 19 procent

    Vestforbrænding har set sig nødsagtige til at sætte varmeprisen op med 19 procent fra den 1. september i år som følge af en færre indtægter på salg af el, inflations- og rentestigninger – der ikke blev korrigeret for sidste år – samt højere omkostninger til brændsel, forsikringspræmier og ny overenskomst med over 8 procents lønstigning.

    GridTech skriver, at Vestforbrænding til trods for prisstigningen fortsat vil kunne tilbyde kunderne varmepriser, der er under landsgennemsnittet for et standardhus.

    Således vil prisen for et standardhus på 130 kvardratmeter med et årligt forbrug på 18,1 MWh i Vestforbrændings forsyningsområde være på 14.125 kroner, mens landsgennemsnittet ifølge Dansk Fjernvarmes seneste opgørelse lyder på 16.296 kroner.

    - Vestforbrænding er efter prisstigningen fortsat et af landets billigste fjernvarmeselskaber. Vores prisstigning afspejler kun, at vores omkostninger er steget, og at vi ikke før nu har reguleret for dette, siger områdechef for Vestforbrændings fjernvarme, Per Wulff i en meddelelse.

    *****

    Energy Supply:
    Københavner-forsyninger vælger MT Højgaard til stor anlægsopgave

    Entreprenørkoncernen MT Højgaard har i partnerskab med franske Eiffage Group vundet opgaven med at anlægge Valby Skybrudstunnel. Projektet har en værdi på cirka 490 mio. kroner, fremgår det af Energy Supply.

    Bygherrerne er Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (Hofor) og Frederiksberg Forsyning, og opgaven har en værdi på cirka 490 mio. kr.. MT Højgaard andel udgør knap halvdelen.

    Valby Skybrudstunnel, der efter planen skal stå færdig i 2028, skal være med til at sikre Valby og Frederiksberg Vest mod oversvømmelser i forbindelse med skybrud og massiv regn.

    Helt præcist skal den skal løbe dybt nede i kalken fra FLSmidth-området i Valby og under Grønttorvet, Valby Idrætspark og Valbyparken til Musikbyen i Sydhavnen.

    - Vi skal sikre værdier for milliarder hos borgere og erhvervsliv mod effekterne af fremtidens klima. Det kan vi kun gøre, hvis vi fortsat kan finde plads i byen til vores projekter både over og under jorden, så vi kan lede vandet derhen, hvor det ikke skader byen, siger Henrik Plougmann Olsen, adm. direktør i HOFOR i en pressemeddelelse.

    *****

    Energy Supply:
    Udspil til halv milliard: Regeringen vil sikre flere faglærte til den grønne omstilling

    Der skal afsættes midler til tidssvarende udstyr og grønne lærerkompetencer på erhvervsuddannelserne, og der skal oprettes tre klimaerhvervsskoler for at sikre, at tilstrækkeligt med unge i fremtiden vælger faglært uddannelse, skriver Energy Supply.

    Antallet af faglærte har været faldende over en årrække. Finansministeriets fremskrivninger indikerer, at der i 2030 vil være cirka 70.000 færre faglærte end i 2022.

    Samlet set ønsker regeringen at afsætte 0,5 mia. kr. til grøn efteruddannelse, opkvalificering og udstyr. Regeringen foreslår at afsætte cirka 300 mio. kr. over en fireårig periode til erhvervsskolerne, så de kan investere i tidssvarende og grønt udstyr og sikre de rette lærerkompetencer, så eleverne i højere grad møder kvalificerede lærere med opdateret viden ude på erhvervsskolerne.

    Størstedelen af midlerne skal øremærkes investering i udstyr på uddannelser inden for hovedområderne ”Fødevarer, jordbrug og oplevelser” og ”Teknologi, byggeri og transport”.

    Derudover er det som led i udmøntning af aftale om Grøn skattereform for industri mv. besluttet at anvende cirka 100 mio. kr. i både 2025 og 2026 til grøn efteruddannelse og opkvalificering på erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelserne.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...