Gå til hovedindhold

Fors får medhold i omstridt sag om affaldsmoms – andre kræver milliarderstatning

LÆS I DAG: Horten dumper alle parter i kuldsejlet fjernvarmeprojekt. Nyt partnerskab er klar til at investere stort i dansk CO2-infrastruktur. Verdens største lagringsprojekt stækket af Stenlille-bet. Grøn fjernvarme til Aarhus godt på vej: Succes med nye brønde. Fjernvarmeprisen får et nøk opad – også i Kerteminde.

24. juni 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    CleantechWatch:
    Fors får medhold i omstridt sag om affaldsmoms – andre kræver milliarderstatning

    Skatterådet erklærer sig nu enig med Fors om, at forsyningsselskabet skal fortsætte med at opkræve moms på sin håndtering af dagrenovationen. Derimod venter andre affaldsselskaber fortsat på svar om moms eller ej, skriver CleantechWatch.

    Skatterådet lægger i sin afgørelse vægt på, at Fors’ datterselskab Affald Holbæk A/S skal betragtes som et privat selskab, der er forpligtet til at opkræve moms, fremfor en offentlig myndighed, der ikke må opkræve moms.

    Samme konklusion var Fors selv kommet frem til i november sidste år, efter at Skattestyrelsen langt om længe fremlagde sin rettesnor for affaldsmoms. Retningslinjerne havde ladet vente på sig siden 2020, hvor Landsskatteretten underkendte den hidtidige momspraksis og dømte en årelang opkrævning for ulovlig.

    Dommen har betydet, at Skattestyrelsen i dag har modtaget 92 anmodninger om at få tilbagebetalt opkrævet affaldsmoms i perioden fra 2012 og frem. Det viser en aktindsigt hos styrelsen, som CleantechWatch har fået.

    Skattestyrelsen har tavshedspligt i sagen og kan derfor ikke oplyse, hvilke selskaber, der har bedt om at få tilbagebetalt den opkrævede moms.

    Samtidig har styrelsen endnu ikke et overblik over det samlede beløb, lyder det i et mailsvar til CleantechWatch.

    *****

    Energy Supply:
    Horten dumper alle parter i kuldsejlet fjernvarmeprojekt

    Advokatfirmaet Horten har gennemgået det økonomiske rod i en fjernvarmeudrulning hos Hundested Varmeværk. Både rådgiver og tidligere ansat kan gøres erstatningsansvarlige, lyder meldingen ifølge Energy Supply.

    For rådgiveren, Dale Energi, omfatter et potentielt erstatningsansvar fejlagtig rådgivning og disponering. Horten vurderer ligeledes, at den tidligere varmemester på Hundested Varmeværk er medansvarlig for miseren. Dertil kritiserer advokatundersøgelsen, at bestyrelsen lod projektet starte før Halsnæs Kommune formelt havde godkendt projektet.

    Advokaterne vurderer til gengæld ikke, at bestyrelsen kan gøres direkte erstatningspligtige:

    "Horten lægger i den forbindelse til grund, at antagelsen af Dale Energi som rådgiver var et relevant tiltag for at etablere et kvalificeret og forsvarligt beslutningsgrundlag, og at bestyrelsen ud fra bistandens karakter og omfang med rette kunne forvente, at Dale Energi ville påse overholdelse af lovgivningen", lyder det i vurderingen.

    Advokatundersøgelsen blev sat i værk, da Hundested Varmeværks bestyrelse tidligere på året blev opmærksom på, der var blevet indgået entreprisekontrakter for både etape 1 og 2 af fjernvarmeprojektet, til trods for at bestyrelsen kun havde sagt god for etape 1.

    *****

    CleantechWatch:
    Nyt partnerskab er klar til at investere stort i dansk CO2-infrastruktur

    Aktieselskabet ADP, som ejer og driver Fredericia Havn og Nyborg Havn samt varetager driften af Middelfart Trafikhavn, har skrevet under på en partnerskabsaftale med det franske energiselskab Total Energies og Envida, som driver det danske gassystem. Det skriver CleantechWatch.

    De tre partnere vil pege på, hvor der kan bygges en dansk modtageterminal og en rørledning, der kan fragte den belastende CO2 langt ned i den danske undergrund – og ikke mindst, hvad det vil koste.

    - Det her er et vigtig projekt, fordi det har national betydning. Man binder i bund og grund hele Østersøregionen sammen med Nordsøen, og det åbner op for nogle internationale markeder, som bringer Danmark et stort skridt tættere på at kunne være first movers på den business case, der hedder CCS, siger Rune D. Rasmussen, der er direktør i ADP.

    Konkret bliver opgaven at pege på, hvad der skal bygges, hvordan det skal se ud, hvad kapaciteten skal være og hvilken investering, der skal til, for at fragte CO2 fra opsamlingsstederne hos en lang række virksomheder rundt om i Europa og enten via skib, tog eller lastbil til en modtageterminal og derfra via rørledninger til lagringsstederne i bl.a. Nordsøen.

    Ambitionen er at sikre investeringer til at bygge rygraden i den danske rørinfrastruktur, der dels skal fragte CO2’en på tværs af Danmark mellem havnen i Fredericia og Esbjerg, hvorfra Total Energies vil sende op mod fem mio. ton CO2 årligt ud i deres CO2-lager i det udtømte Harald-felt i Nordsøen. Og dels på sigt kan forbindes med en rørføring til Tyskland.

    *****

    Klimamonitor:
    Verdens største lagringsprojekt stækket af Stenlille-bet

    Det kom ifølge Klimamonitor som en overraskelse for flere i branchen, at netop Stenlille ikke er blandt de tre lokaliteter, som har fået tildelt en efterforskningstilladelse til CO2-lagring. Stedet er ifølge mange perfekt til netop lagring af CO2.

    - Det voldsomme drama er jo, at det sted i Danmark, der ville være i stand til at lagre CO2 allerhurtigst, de har ikke fået tilladelse til at gå videre med det for nu, siger Philip Fosbøl, lektor ved DTU Kemiteknik med speciale i CO2-fangst, til Klimamonitor.

    Ifølge Klimamonitors oplysninger skyldes tommelfingeren nedad til Stenlille, at det skal afklares og undersøges mere nøje, hvordan et CO2-lager kan fungere i forhold til det nuværende gaslager ved den midtsjællandske by. Som sådan kan man altså sige, at joken om, at gaslageret har vist at være velforseglet, fungerer som en ulempe.

    For til sammenligning er de øvrige accepeterede lokaliteter Gassum nord for Randers, Rødby på Lolland og Havnsø i Nordvestsjælland altså jomfruelige og helt uafprøvede til at lagre gasser.

    Med til historien hører dog også, at Stenlille Gaslager er det suverænt mindste målt på lagringskapacitet.

    *****

    Århus Stiftstidende:
    Grøn fjernvarme til Aarhus godt på vej: Succes med nye brønde

    I Skejby står nu to færdigborede geotermiske brønde, der stikker deres rør tre kilometer ned i den varme undergrund. Der er tale om et banebrydende nyt anlæg, der fra udgangen af 2025 skal levere grøn varme til fjernvarmenettet i den nordlige del af Aarhus, fremgår det af Århus Stiftstidende.

    Den ene brønd skal bruges til at pumpe det varme vand op til overfladen, så det kan indvindes i en varmeveksler, der skal forsyne boliger med fjernvarme. Den anden brønd skal derefter føre det nedkølede vand tilbage i reservoiret i undergrunden.

    Boringerne gik i gang i starten af februar og nu - cirka fire måneder efter - står det første brøndpar klar til at blive taget i brug. Boreprocessen har omfattet test af både temperatur og flydeevne.

    - Vi glæder os over, at vores arbejde med at anlægge testbrønde er forløbet som planlagt. Nu står vi med et færdigt brøndpar i Skejby og allerede i denne uge starter arbejdet på vores første varmeanlæg, der skal overføre den geotermiske varme til Kredsløbs fjernvarmenet ved hjælp af varmevekslere og varmepumper, siger Lars Heineke, projektdirektør hos Innargi.

    Det vækker også stor glæde hos Kredsløb, der skal nyde godt af det varme vand, som fjernvarmekunderne i fremtiden skal få en stor del af deres varme fra.

    - Geotermi er ikke længere en skrivebordsøvelse. Det er virkelighed, og vi kan nu begynde at ane den første geotermiske varme fra det, der skal blive EU's største sammenhængende anlæg her i Aarhus. Det er ikke nogen nem opgave at realisere planerne, så jeg er både glad over de første gode resultater og fortsat håbefuld for, at den videre færd også bringer gode resultater med sig, siger Bjarne Munk Jensen, direktør for Kredsløb.

    *****

    Fyens Stiftstidende:
    Fjernvarmeprisen får et nøk opad

    Det er ikke alene varmekunderne hos Fjernvarme Fyn, der kommer til at mærke de varslede prisstigninger fra oktober. Det kommer også til at ramme varmekunder hos andre fjernvarmeselskaber – fx hos Kerteminde Forsyning. Det skriver Fyens Stiftstidende.

    - Jeg er ikke i tvivl om, at varmen også kommer til at stige i Kerteminde, siger direktør i Kerteminde Forsyning Michael Høj-Larsen.

    - Og jeg kunne godt frygte, at vi ligesom Odense bliver nødt til at iværksætte prisstigningen 1. oktober.

    Han fortæller, at Kerteminde Forsyning netop har fået meldinger fra Fjernvarme Fyn om, at der er prisstigninger i vente.

    - Men det er så nyt, at vi ikke har nået at lægge de varslede prisstigninger ind i vores budget, og derfor kan jeg ikke endnu komme med præcise tal for, hvad prisstigningen bliver på, siger Michael Høj-Larsen.

    For fjernvarmeforbrugerne i Kerteminde bliver det anden prisstigning inder for et år, hvis prisen kommer til at stige den 1. oktober. Med årsskiftet 2023-24 steg prisen med 3,8 procent svarende til 566 kroner for at standardhus på 130 kvadratmeter.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...