Gå til hovedindhold

Minister kaldte grøn brint Danmarks næste erhvervseventyr. Men økonomisk vagthund afliver brint-ambitioner

LÆS I DAG:
Salget af varmepumper har taget stort dyk: "Det har gjort rigtig ondt på nogle"
Åbner for millionpulje: Grøn energiteknologi skal ud i verden.
Elpriser i ro fik inflationen til at falde betydeligt i juli.
Ny mand i spidsen for Brande Fjernvarme.

13. aug. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Altinget.dk:
    Minister kaldte grøn brint Danmarks næste erhvervseventyr. Men økonomisk vagthund afliver brint-ambitioner

    EU-revisorer dumper målsætninger om at skalere voldsomt op for den europæiske produktion af grøn brint inden 2030. Det står ifølge Altinget.dk i modsætning til bl.a. de ambitioner, som Danmark har lagt frem.

    Målet er, at der i EU skal produceres 10 millioner ton grøn brint inden 2030. Men ifølge Den Europæiske Revisionsret er ambitionerne uklare og bygger på forkerte antagelser.

    "Markedet er kun i sin spæde barndom, så det er svært at sætte et præcist mål," skriver revisionsretten og konkluderer:

    "Det er usandsynligt, at målene for 2030 kan nås."

    Ifølge professor i energisystemanalyse ved DTU, Marie Münster, er der især to usikkerheder, der knytter sig til grøn brint. Usikkerheder, som Den Europæiske Revisionsret også påpeger.

    "En udfordring er hastighed. Er teknologierne udviklede nok til, at vi kan opskalere dem? Hele værdikæden skal være klar. Det tager noget tid," siger Marie Münster og fortsætter:

    "Den anden del er, at der er stor usikkerhed om, hvor meget brint vi i sidste ende får brug for. Der er hele tiden mere og mere, vi kan elektrificere."

    Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) fastholder, at grøn brint kommer til at styrke dansk eksport. I et skriftligt svar til Altinget lyder det fra Lars Aagaard, at der er for meget fokus på mål.

    "Forventningerne til brint er rigtig nok høje, og potentialet er stort. Der er en klar klimaeffekt, og grøn brint giver muligheder for grøn omstilling af tung industri og luft- og søfart. Brint vil desuden styrke forsyningssikkerheden og dansk eksport og kan skabe lokal vækst med nye grønne arbejdspladser i Danmark," skriver ministeren.

    *****

    EnergiWatch:
    Salget af varmepumper har taget stort dyk: "Det har gjort rigtig ondt på nogle"

    Der er færre end tidligere, der bestiller varmepumper til deres bolig, og det har helt naturligt vendt op og ned på forretningen i varmepumpeindustrien. Både leverandører og installatører af varmepumper kæmper med faldende indtjening, skriver EnergiWatch.

    - Varmepumpeindustrien som helhed oplever en nedgang i salget på omkring 80 pct. i forhold til tidligere år. Det har været en rigtig, rigtig stor nedgang for os, siger Jens Henrik Mæng, der er medlem af bestyrelsen i Varmepumpeindustrien (VPI), der repræsenterer alle branchens producenter og leverandører, til EnergiWatch.

    I 2021 og 2022 steg salget af varmepumper generelt med 14 og 20 pct., men i 2023 vendte udviklingen, og salget faldt for første gang siden 2016. Det viser en opgørelse fra Energistyrelsen, som Varmepumpeindustrien har delt med EnergiWatch.

    I første kvartal 2024 faldt salget til 8646 styk mod 24.366 i samme periode i 2023, viser opgørelsen.

    - Jeg tror, vi skal vænne os til en ny virkelighed, som hedder et salg på i nærheden af 25-35.000 varmepumper om året, siger Jens Henrik Mæng og fortsætter:

    - Og det har både været og bliver hårdt for mange leverandører og installatører rundt om i landet, der har gearet sig til at kunne håndtere op mod 50.000 varmepumper, siger Jens Henrik Mæng.

    *****

    Energy Supply:
    Åbner for millionpulje: Grøn energiteknologi skal ud i verden

    Dansk grøn energi skal ud i verden, og derfor er der endnu en gang åbnet for ansøgninger til Energistyrelsens Tilskudspulje til Fremme af Energieksportindsatsen. Der er i 2024 afsat 9,3 millioner kroner i ansøgningsrunden, fremgår det af Energy Supply.

    Puljen støtter offentlige-private samarbejder på markeder, der er nye for de private aktører, lyder det i en pressemeddelelse fra Energistyrelsen.

    "De projekter, der ansøges om midler til, skal indeholde aktiviteter, som understøtter konkrete forretningsmuligheder og modeller, der kan fremme energieksport og udbygning af landesamarbejde om energi. Det kan for eksempel være dataindsamling, analyser af markeder, markedsmodning og formidling af viden", står der i pressemeddelelsen.

    Tilskudspuljen er åben for ansøgninger fra 12. august til 11. oktober og han ansøges her.

    *****

    EnergiWatch:
    Elpriser i ro fik inflationen til at falde betydeligt i juli

    Elprisen er steget markant mindre i juli år end på samme tid sidste år, da en afgift blev genindført. Det har fået inflationen til at tage et solidt dyk fra juni til juli i år, viser tal fra Danmarks Statistik, som bliver beskrevet i EnergiWatch.

    I juli var forbrugerpriserne steget 1,1 procent i løbet af det seneste år. Måneden før var årsstigningen oppe på 1,8 procent.

    Det viser tal fra Danmarks Statistik mandag.

    Den lavere inflation skyldes i særdeleshed, at prisen på elektricitet er steget markant mindre mellem juni og juli i år sammenlignet med den tilsvarende periode sidste år, fremgår det

    Udviklingen er på alle måder en god nyhed, mener Brian Friis Helmer, der er privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank.

    - Når det er sagt, så er det store fald i inflationen i juli mest af alt af teknisk karakter. Det skyldes nemlig, at vi i juli sidste år oplevede en kraftig stigning i forbrugerpriserne som følge af, at den højere elafgift blev genindført, skriver han i en kommentar til EnergiWatch.

    *****

    Brande Fjernvarme:
    Ny mand i spidsen for Brande Fjernvarme

    Brande Fjernvarme har pr. 1. august ansat den 41-årige Stefan Olsen som ny driftsleder. Han er oprindeligt udlært som værktøjsmager og har desuden gennemgået Forsvarets sergentuddannelse. Siden har han bl.a. arbejdet som rejsemontør, som teknisk designer og gruppeleder hos Siemens Wind Power.

    Stefan Olsen har siden 2013 været bosat i Brande sammen med sin kæreste, Karina, og parrets to børn, og han udtaler i forbindelse med sin tiltræden, at han glæder sig til at få lov til at være med til at sætte dagsordenen og til at være med til at udvikle Brande Fjernvarme i den rigtige, grønne retning.

    - Målet er at tilbyde god og billig varme og samtidig bidrage til den grønne omstilling, udtaler han i en pressemeddelelse fra Brande Fjernvarme.

    Stefan Olsen afløser Ole Henriksen, der efter godt 2 år som driftsleder hos Brande Fjernvarme er rykket videre til en stilling hos pumpekoncernen Grundfos i Bjerringbro.

    Andre klikkede på...