Gå til hovedindhold

Ny lov truer fjernvarme på landet, frygter politikere: Udvalg skriver bekymringsbrev til Borgen

LÆS I DAG: Borgere på Stevns vil have grøn energi - men nyt lovforslag spænder ben. Energi Fyn melder om rift på solceller til virksomheder. Presset forsyning venter fortsat på redningskrans. Ingen kan svare på, om den kommer. Trods regeringens første energiparker: Danmark er stadig markant stykke fra mål om grøn energi på land. Strandby Varmeværk har nu mere end 1000 forbrugere. Første spadestik taget til Vorbasse Varmeværk.

23. aug. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Dagbladet Ringkøbing-Skjern:
    Ny lov truer fjernvarme på landet, frygter politikere: Udvalg skriver bekymringsbrev til Borgen

    Politikerne i teknik- og miljøudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune er ikke begejstrede for et forslag til en ny lov om varmeforsyning, som Folketinget har sendt i høring. Derfor sender de nu et bekymringsbrev til Christiansborg, fremgår det af Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

    - Vi vurderer, at det kan få betydelige negative konsekvenser for udbredelsen af kollektiv varmeforsyning i kommunen. Den vil gøre det endnu vanskeligere at nå ud i landdistrikterne, siger formand Ole Nyholm Knudsen (V).

    I høringssvaret understreger teknik- og miljøudvalget , at ophører forbrugerbindinger i form af tilslutningspligt og forblivelsespligt, hvis fjernevarmeprisen når et fastsat prisloft, vil det kunne medføre en nedadgående spiral, der i værste fald kan ende i en konkurs for fjernvarmeværker.

    De mener, at det er er særligt kritisk i landdistrikterne, hvor varmeværkerne er små. Når et varmeværk kun har 100-300 forbrugere, vil selv få udmeldinger hurtigt kunne få en stor procentmæssig stigning i varmepriserne, for de tilbageværende forbrugere.

    Teknik- og miljøudvalget frygter også, at loven vil få betydelige negative konsekvenser for især de svageste forbrugere, der ikke har mulighed for at finansiere individuelle varmekilder.

    *****

    Kosmopol:
    Borgere på Stevns vil have grøn energi - men nyt lovforslag spænder ben

    Borgere ude på Stevns vil gerne lave et alternativ til fjernvarme, men møder modstand i ny lovgivning, fortæller Kosmopol. Det skyldes, at de ikke har udsigt til at blive koblet på fjernvarme på Sydstevns, samtidig med, at alternative løsninger til fjernvarme ikke er en del af den justering af varmeforsyningsloven, der netop nu bliver arbejdet på rent politisk.

    I Rørvig på Sydstevns har man ellers dannet et lokalt energifællesskab, hvor man satser på lokale termonetløsninger. Som altså lige nu ser ud til ikke at blive en del af den nye lovgivning.

    Det betyder, at det bliver langt sværere for borgere, der bor uden for områder med fjernvarme at skifte til bæredygtig varmeforsyning.

    - Det bliver dyrere, fordi så skal man låne penge på almindelige vilkår, og så bliver denne her opvarmningsform ikke så fordelagtig, fordi den ikke får indirekte offentlig støtte, siger professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh.

    Stevns Kommune bakker borgerne på Sydstevns op. Borgmester Henning Urban Dam (S) mener, at borgerne er havnet i et vakuum.

    - Når der er nogle lokale borgere, der gerne vil med på vognen, men i virkeligheden møder det ene bump efter det andet, så synes jeg, det er ærgerligt.

    *****

    EnergiWatch:
    Energi Fyn melder om rift på solceller til virksomheder

    Energi Fyn melder om tiltagende travlhed hos energirådgiverne. Det skyldes ifølge EnergiWatch, at et stigende antal virksomheder ønsker at udnytte tagarealer til at opsætte solceller.

    Energi Fyn siden årsskiftet har vurderet økonomi og CO2-udledningsreduktion på mere end 20 solcelleprojekter. Og der kan være en god gevinst at hente for virksomhederne – både på bundlinjen og i det grønne regnskab, lyder meldingen fra Theis Riber Fjord, der er salgschef hos Energi Fyn.

    Men det kræver også, at man er opmærksom i processen, siger salgschefen.

    - Man skal for eksempel gennemgå virksomhedens tagkonstruktion, elinstallationer og tilslutningsmuligheder. Og så er det væsentligt at analysere virksomhedens elforbrug, så man får et korrekt dimensioneret anlæg.

    Ifølge en pressemeddelelse fra Energi Fyn kan et korrekt dimensioneret solcelleanlæg dække mellem 80-100 pct. af en virksomheds forbrug.

    - Egenproduceret strøm afregnes 1-1. Det betyder, at produceret strøm fra et solcelleanlæg erstatter indkøbte kWh inkl. afgifter, hvis virksomheden bruger strømmen, når den bliver produceret. Der kan derfor være en væsentlig besparelse fra dag 1, siger Theis Riber Fjord.

    *****

    CleantechWatch:
    Presset forsyning venter fortsat på redningskrans. Ingen kan svare på, om den kommer

    Fremtiden for Odsherred Forsyning står fortsat hen i det uvisse. I dag kan hverken Odsherred Forsyning eller Odsherred Kommune svare på, om og hvornår der ventes en afklaring for den kriseramte forsyning, der bl.a. står for fjernvarme i kommunen. Det skriver CleantechWatch.

    Per Nikolai Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, har fulgt sagen tæt, og han er ikke overrasket over, at det trækker ud med en afklaring på problemerne.

    - Det, der gør det her så vanvittigt, er kombinationen af relativt store budgetoverskridelser, det samlede byggeprojekts størrelse, og at det faktisk er et kommunalt forsyningsselskab. Det er en meget usædvanlig cocktail. Det plejer at være små, forbrugerejede forsyningsselskaber, der kommer i vanskeligheder, siger han til CleantechWatch.

    Ifølge Per Nikolaj Bukh er nøgleordene, der kan forklare en manglende løsning i Odsherred Forsyning, i første omgang risiko for ulovlig statsstøtte.

    Han vurderer, at Odsherred Varme for har behov for et likviditetslån for at holde selskabet oven vande. Den type lån er dog ikke bare sådan lige til at få, og meget tyder på, at det vil være nødvendigt for Odsherred Kommune at træde til som låntager.

    Og det er her problemstillingen om statsstøtte ifølge professoren i økonomistyring kommer i spil.

    - Man er nødt til at finde en gangbar løsning på en lidt usædvanlig situation. Der er flere ting, der skal falde på plads, før det her kan lade sig gøre, siger han til CleantechWatch og nævner – som det første – en dispensation fra den kommunale lånebekendtgørelse.

    - Herudover der spørgsmål om, hvorvidt det vil være ulovlig statsstøtte eller ej, når penge udlånes til forsyningsselskabet. Det er man nødt til at få clearet af EU-Kommissionen. Mig bekendt er det ikke sket endnu, forklarer professoren fra Aalborg Universitet.

    *****

    Altinget.dk:
    Trods regeringens første energiparker: Danmark er stadig markant stykke fra mål om grøn energi på land

    Regeringen har opjusteret forventningerne til produktionen af vedvarende energi på land i 2030 markant, viser nye tal. Men på trods af stigningen og varslingen af regeringens første energiparker er politikerne dog stadig ikke i mål med ambitionen om en firedobling af produktionen, fremgår det af Altinget.dk.

    I en mail til Altinget oplyser ministeriet, at man i den seneste fremskrivning forventer en total elproduktion på cirka 39,6 TWh fra vedvarende energi på land i 2030. Der udestår derfor også fortsat et behov for at sikre en produktion på yderligere 10,4 TWh for at nå målsætningen på 50 TWh i 2030.

    Den nye fremskrivning er dog samtidig en markant opjustering fra den seneste fremskrivning i 2022, hvor ministeriet regnede med en produktion på 25 TWh i 2030.

    Stigningen skyldes nye forventninger til markedet for vedvarende energi på land, der blandt andet kommer af ændrede elpriser, lavere priser på solceller, nye forventninger til elforbruget og ny lovgivning, der skal gøre det mere attraktivt for kommunerne at opføre energiparker.

    *****

    Kanal Frederikshavn:
    Strandby Varmeværk har nu mere end 1000 forbrugere

    Udrulningen af fjernvarme fra Strandby Varmeværk til Elling har betydet, at der nu er mere end 1000 forbrugere, der aftager varme fra værket på Ravmarken. Kanal Frederikshavn fortæller, at bruger nummer 1.000 fik forleden en velkomstgave fra Strandby Varmeværk.

    Anlægsarbejdet skrider planmæssigt frem, og før sommerferien kunne man notere sig, at det meste af "det gamle Elling" havde fået mulighed for tilslutning til fjernvarmeleveringen.

    Der mangler kun en del af Skolevangsvej og den vestlige del af Tuenvej. Det betyder, at der lige nu er 109 boliger i Elling, der er tilsluttet den grønne opvarmningsform frem for gas eller oliefyring.

    - Projektet har været ramt af, at gaspriserne i det seneste år har været faldende. Det har betydet, at flere end forventet nok har udskudt tilmeldingen. Der er lige nu 236, som har betalt tilslutningsafgiften og dermed er klar til at få leveret grøn fjernvarme. Det er i den forbindelse værd at bemærke, at man kan spare 20.000 kroner i tilslutningsafgift ved at tilmelde sig fjernvarmen, før der er lagt forsyningsledning i vejen ud for ens ejendom, udtaler Kurt Kristensen, medlem af Fjernvarmegruppen i Elling.

    *****

    Billundonline.dk:
    Første spadestik taget til Vorbasse Varmeværk

    Vorbasse har i nogle år nu taget tilløb til at omlægge til fjernvarme, men nu er GEV klar til at bygge et fjernvarmeanlæg i byen i Vorbasse Varmeværk. Det første spadestik til etableringen blev taget i denne uge, fortæller Billundonline.dk.

    – Fra GEVs side er vi spændte og glæder os til at kunne levere mindst 95 % fossilfri fjernvarme til Vorbasse by i slutningen af 2025. Derfor skal sådan en dag hér også markeres, da det er en helt særlig dag, fortæller direktør i GEV, René Heiselberg Gier.

    Vorbasse Varmeværk skal levere fjernvarme til cirka 350 ejendomme i Vorbasse. Det svarer ifølge formanden for Vorbasse Borgergruppe, Gert Jørgensen, til 83-84 pct af husstandene i markedsbyen, men det holdt hårdt at komme over de 75 pcts tilslutning der skulle til for at aftalen med GEV kunne landes.

    – Folk havde jo dårlige erfaringer med hvad der skete i Hejnsvig for nogle år tilbage. De var bange for at stå med en kæmpe ekstraregning, og mange havde sine tvivl om det gode i aftalen med GEV. Men den er god nok; vi får et varmeværk og på samme vilkår som borgerne i Grindsted og med samme fjernvarmepriser som derinde, siger Gert Jørgensen.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...