Gå til hovedindhold

Datacentres elforbrug eksploderer: Stiller »kæmpe krav« til industrien

LÆS I DAG: Regeringen vil spare på kontrollen med forsyningssektoren: Kan føre til dårligere forbrugerbeskyttelse. Ny tænketank kæmper for demokratisk ejerskab. Sektorkobling skal skabe 400 arbejdspladser i vestjysk kommune. EUDP oversøgt med 700 millioner.

5. sep. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Ingeniøren.dk:
    Datacentres elforbrug eksploderer: Stiller »kæmpe krav« til industrien

    Datacentre vil sluge næsten dobbelt så mange TWh i 2040 som tidligere forventet, viser en ny fremskrivning fra Energistyrelsen. Det fremgår af Ingeniøren.dk.

    Ifølge Energistyrelsens fremskrivninger vil centrenes forbrug allerede i 2030 udgøre en femtedel af det samlede energiregnskab. Den position holder frem til 2040, hvor datacentrenes elforbrug rammer 29,0 TWh.

    Det er en fordobling i forhold til styrelsens forventninger sidste år. Til sammenligning er det forventede forbrug knap tre gange større end produktionen af el sidste år fra de danske vindmøller på land.

    - Uanset om det hedder 10 eller 20 procent, stiller det nogle kæmpe krav til os som aktører,« siger Henrik Hansen, som er direktør i brancheforeningen Datacenter Industrien.

    Med sin indsigt i branchen genkender Henrik Hansen den udvikling, som Energistyrelsen skitserer i et nyt baggrundsnotat. Her begrunder styrelsen de markante forandringer i fremskrivningerne med, at datacentrene tilsyneladende er hurtigere end tidligere antaget til at give deres 1’er og 0’er tag over hovedet og skrue op for aktiviteterne på centrene.

    I år forventer Energistyrelsen således, at det tager 5-10 år for et nyetableret datacenter at udnytte fuld kapacitet og dermed have fuldt elforbrug, mens det sidste år hed 5-20 år.

    *****

    Altinget.dk:
    Regeringen vil spare på kontrollen med forsyningssektoren: Kan føre til dårligere forbrugerbeskyttelse

    Regeringen ønsker at skære i tilsynet med den danske energi- og forsyningssektor, og det er bekymrende, mener Forbrugerrådet Tænk. Også Forsyningstilsynets analysearbejde kan stå for skud. Det er positivt, mener erhvervet ifølge Altinget.dk.

    Det gælder konkret for det ”generelle tilsyn med el-, gas-, varme- og affaldsområdet” og for ”Forsyningstilsynets tilsyn med fjernvarmesektoren”. I alt skal der ifølge Forsyningstilsynet findes besparelse for omkring 12 mio. kroner.

    Forbrugerpolitisk seniorrådgiver Christian Sand understreger, at der er tale om et udspil, og at det for nuværende derfor stadig er uklart, hvad konsekvenserne konkret vil kunne blive.

    - Men vi er bekymrede, hvis man sparer på mængden af tilsyn på et meget vigtigt forbrugsområde, hvor vi i de seneste år har kunne konstatere store problemer med udvalgte selskaber, siger han til Altinget.dk.

    Omvendt er der tilfredshed hos Green Power Denmark med, at opgaveporteføljen i Forsyningstilsynet også bliver skåret til.

    - Vi har længe efterspurgt et fokuseret forsyningstilsyn, som har fokus på sin kerneopgave. Analyseopgaver læner sig op ad politisk ministerbetjening og derfor bør det enten ligge i departement eller styrelse, siger viceadministrerende direktør Mette Rose Skaksen.

    Der er derfor ”fornuftige takter” i regeringens forslag, lyder vurderingen.

    *****

    EnergiWatch:
    Ny tænketank kæmper for demokratisk ejerskab

    Den nye tænketank Brundtland vil sætte fokus på den demokratiske styreform, der præger den danske forsyningssektor.

    Direktør Magnus Skovrind Pedersen mener, at borgernes direkte tilknytning til fx varme og vand har været en nøglefaktor for, at den danske forsyningssektor er velanset i udlandet.

    - Det giver en kæmpe sikkerhed og legitimitet, som vi skal være bedre til at udnytte. Men når man ser på, hvordan man tidligere har reguleret området, har man ikke altid forstået værdien af det - i hvert fald ikke fra regulators side, siger Magnus Skovrind Pedersen til EnergiWatch.

    Ifølge direktøren er den nuværende regulering for kontrollerende og administrativ tung, bundet i en bekymring om, at selskaberne ikke er effektive nok.

    Det vil tænketanken gøre op med.

    - Når man regulerer på den måde, som vi gør, ender vi med, at der ikke er frirum og plads nok til, at selskaberne kan lave de langsigtede investeringer, siger Magnus Skovrind Pedersen.

    Selvom der har været nogle enkelte dårlige sager med forsyningsselskaber de senere år, betyder det ikke, at der er noget galt med styreformen. Fx har Danmark et af verdens laveste vandtab, billigste varmeforsyninger og mest sammenhængende energisystemer, hvilket er sket under den demokratiske ejerform.

    *****

    Energy Supply:
    Sektorkobling skal skabe 400 arbejdspladser i vestjysk kommune

    Internationale investorer ønsker at skabe et stort sektorkoblingsprojekt ved Ølgod i Varde Kommune. Projektet skal bestå af et 250 MW stort datacenter, hvorfra overskudsvarmen skal benyttes til drift af industrielle drivhuse.

    Samtidig åbner projektet op for mulig opførelse af sol- og vindenergianlæg til driften af datacenteret. Energien kan potentielt også blive til fjernvarme i lokalområdet, skriver Energy Supply.

    - I dette projekt er der udsigt til et betydeligt antal varige arbejdspladser, og der er gjort konkrete overvejelser om, hvordan overskudsvarme fra et datacenter kan bruges til udvikling i en helt anden industri og en ny fødevareproduktion, udtaler borgmester i Varde Kommune, Mads Sørensen (V), i en pressemeddelelse.

    Det er selskaberne AtNorth, der er en datacenteroperatør, og Wa3rm, der står bag ansøgningen. Wa3rm er svens og udvikler cirkulære industriprojekter.

    AtNorth er en nordisk datacenteroperatør, mens svenske Wa3rm udvikler cirkulære industriprojekter.

    *****

    Energy Supply:
    EUDP oversøgt med 700 millioner

    EUDP har netop lukket for årets 2. ansøgningsrunde og ansøgningsiveren blandt de danske virksomheder er til at tage at føle på. EUDP har nemlig modtaget støtteansøgninger til nye innovative energiprojekter for 1,03 milliarder kroner. Det skriver Energy Supply.

    Med 296 millioner kroner i puljen svarer det til 3,5 gange puljens størrelse – og der kan dermed forventes en succesrate på knap 30 procent blandt de indsendte ansøgninger.

    Størstedelen af rundens ansøgninger ligger inden for fokusområderne ”Mere grøn el – og til flere formål” og ”Energieffektivisering” – dog er en stor andel af støtten søgt inden for andre fokusområder, såsom”CO2-fangst, -udnyttelse og -lagring”, trods et lavere antal ansøgninger.

    Ud af de 296 millioner kroner er 16 millioner kroner udbudt gennem Nordsøpuljen, der har til formål at støtte udviklings- og demonstrationsprojekter med tilknyttet forskning, der kan bidrage til en mere miljøvenlig og energieffektiv produktion af olie og gas. Fire af ansøgerne har søgt om støtte fra Nordsøpuljen.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...