Viborg Varme: Så er der udsigt til at spare på varmeregningen næste år
LÆS I DAG: Regeringen fedtspiller om slutdato for naturgas i private hjem. Socialdemokratiet får ny ordfører for klima, energi og forsyning. Den europæiske energipolitik er en togulykke i slowmotion. Ombudsmand afviser at vurdere forsyning efter "dramatisk generalforsamling". Forsyning Helsingør: Bykernen skal graves op – og nu er planen klar.
Viborg Stifts Folkeblad:
Viborg Varme: Så er der udsigt til at spare på varmeregningen næste år
Det bliver ved med at gå i den rigtige retning for fjernvarmeprisen i Viborg - nemlig nedad. Således har man hos Viborg Varme netop gennemgået forudsætningerne for budgettet for næste år, og de forudsætninger kommer forbrugerne til gode, når prisen bliver sat ned med 8,8 procent.
Ifølge Viborg Stifts Folkeblad betyder det for et gennemsnitligt parcelhus i Viborg, at det næste år vil kunne opvarmes for 16.170 kroner. Den nuværende pris lyder på 17.739 kroner. Altså en årlig besparelse på næsten 1600 kroner.
Hos Viborg Varme forventer man, at udgifterne til at producere fjernvarme fortsat vil udvikle sig fornuftigt de kommende år med både lavere og mere robuste priser til følge, hvis man kommer i gang med at udnytte overskudsvarmen fra Apple og Energinet.
- Vi er glade for nu at kunne sætte varmeprisen ned. I bestyrelsen kæmper vi for, at de sidste projekter til gavn for forbrugerne kan igangsættes. Prisloftet på overskudsvarme, der er skruet helt forkert sammen, er den største forhindring for at vi kan foretage de nødvendige investeringer. Vi forventer en snarlig afklaring, så vi kan komme i gang med Energihub-projektet, som generalforsamlingen godkendte tilbage i april, siger formand Kristian Brøns Nielsen i en pressemeddelelse.
*****
BygTek:
Regeringen fedtspiller om slutdato for naturgas i private hjem
Det danske gasforbrug forventes at være 100 procent grønt fra og med 2029, fremgår det af et svar fra klimaminister Lars Aagaard til KLAR Forsyning, EOn og Næstved Fjernvarme. Det betyder, at yderligere udfasning af gasfyr fra 2029 ikke vil have en CO2-effekt i Danmark, fremgår det af en artikel fra BygTek.
De pågældende forsyningsselskaber ønsker, at der sættes en deadline for, hvornår der ikke længere kan installeres gasfyr i de danske hjem.
Men ministeren peger på, at det er det politiske flertals ambition, at der fra 2035 ikke længere skal være boliger i Danmark, der opvarmes af gasfyr, og at Danmark senest i 2030 skal være 100 procent forsynet med grøn gas.
Samtidig noterer Lars Aagaard, at regeringen senest i 2026 skal fremlægge mulige initiativer samt den finansiering, der skal til for at indfri ambitionerne.
Han oplyser videre, at det skønnes, at det danske gasforbrug opgørelsesmæssigt forventes at være 100 procent grønt fra og med 2029:
- Det betyder, at yderligere udfasning af gasfyr fra 2029 ikke vil have en CO2-effekt i Danmark ifølge opgørelsen. Det vil være op til en politisk drøftelse og beslutning, om der skal gennemføres yderligere tiltag, der kan indfri ambitionen om, at der ikke er danske husholdninger i 2035, som fortsat har et gasfyr til opvarmning af deres bolig, svarer ministeren.
*****
Altinget.dk:
Socialdemokratiet får ny ordfører for klima, energi og forsyning
Den socialdemokratiske folketingsgruppe har konstitueret sig på ny og har på den baggrund blandt andet udpeget en ny ordfører for klima-, energi- og forsyningsområdet. Ifølge Altinget.dk bliver det fremover Jesper Petersen, der får ansvaret for de tre nævnte områder.
Jesper Petersen har tidligere været uddannelses- og forskningsminister og desuden været Socialdemokratiets ordfører for udvikling, udenrigspolitik, skat og finans. Han har derudover været partiets politiske ordfører.
*****
DR.dk/Nyheder:
Den europæiske energipolitik er en togulykke i slowmotion
Danske Commodities er en energihandelsvirksomhed, som specialiserer sig indenfor elektricitet, gas og vedvarende grøn energi. Og det gør, at direktør Helle Østergaard Kristiansen befinder sig i midten af det, hun selv kalder en togulykke i slowmotion. Det beretter DR.dk/Nyheder.
- Det er jo ikke altid, at vinden blæser, og solen skinner, samtidig med, at der er en landskamp i fjernsynet, som hun udtaler til DR.dk/Nyheder.
- Så vi skal jo egentlig tage energien, hvor der er for meget, og så sende det hen, hvor der er for lidt. Sagt på en forsimplet måde.
Der findes en række af beviser på ‘togulykken’, hvis man spørger Helle Østergaard Kristiansen. Et af flere synlige beviser er, at rigtig meget af vores energi i dag er såkaldt fornybar energi, som kommer fra vind og sol. I stedet for olie og gas, som før i tiden.
- Vi er på vej et udfordrende sted hen. Vi har jo gang i en elektrificering i samfundet. Det er rigtig, rigtig godt for miljøet og klimaet. Det er den helt rigtige vej at gå.
Der er bare et særligt problem ved den udvikling. For al energi skal flyttes rundt fysisk på det danske energinet – og udenfor de danske grænser for den sags skyld. Som når andre fysiske varer transporteres rundt i lastbiler på motorveje.
- Problemet er bare, at de her motorveje, som jeg snakker om, ikke er udbygget i tilstrækkelig grad, så der er enorme begrænsninger på, hvad vi kan transportere rundt, siger Helle Østergaard Kristiansen.
Og det bliver et endnu større problem, fordi vi ikke kan lagre den energi, som produceres, lyder det. Og dermed ikke gemme energi til perioder med lav produktion.
*****
Energy Supply:
Ombudsmand afviser at vurdere forsyning efter "dramatisk generalforsamling"
Bølgerne gik højt i Hundested, da varmekunder hen over sommeren skulle afgøre, hvorvidt Hundested Varmeværk skulle lægges ind under Halsnæs Forsyning eller ej. Andelshaverne var absolut ikke enige om den beslutning, og en eller flere borgere har sendt en klage til Folketingets Ombudsmand.
Ifølge Energy Supply går klagen på, at en generalforsamling var afviklet uden en fuldtallig bestyrelse. Klagen er dog nu afvist af ombudsmanden, hvilket ikke overrasker formanden for Hundested Varme, Peter Rohde.
- Det har vi haft vendt med vores advokat, og der var ikke noget at komme efter, siger han således ifølge Energy Supply.
Årsagen til afvisningen er i øvrigt, at ombudsmanden vurderer, at han ganske enkelt ikke har kompetence til at udtale sig om private selskaber. Der findes nemlig ikke en klageinstans i Danmark, hvor andelshavere kan klage over en bestyrelse.
*****
Helsingør Dagblad:
Forsyning Helsingør: Bykernen skal graves op – og nu er planen klar
Forsyning Helsingør og Helsingør Kommune har nu planen klar for, hvordan og hvornår det indgribende fjernvarmearbejde skal begynde i Helsingørs bykerne. Dermed er planen klar for, hvordan opgravningen skal ske over de kommende 10 år, skriver Helsingør Dagblad.
Projektet, der forventes at koste i omegnen af 450 millioner kroner. I en pressemeddelelse oplyser Forsyning Helsingør, at de forventer, at anlægsarbejdet går i gang i april 2025.
- Det giver forhåbentlig en bevidsthed og en ro hos beboerne og de erhvervsdrivende at vide præcist, hvor og hvornår arbejdet begynder, fortæller kommunikations- og presseansvarlig hos Forsyning Helsingør, Thomas Hag.
Forsyning Helsingør oplyser videre, at anlægsarbejdet begynder i hver ende af etapeområdet. Dermed er det kun begrænsede dele af byen, der er gravet op samtidig.
- Det, mener vi, er den mest hensynsfulde måde at gøre det på i forhold til, at det lokale erhvervsliv bliver forstyrret mindst muligt, siger projektleder hos Forsyning Helsingør, Claus Skotner.
Skriv kommentar