Nyt CCS-udbud med 28 milliarder åbnede onsdag
LÆS I DAG: Dansk Fjernvarme om CCS-udbud: Vi og vores medlemmer er klar. Billigere og kortere etableringstid: Vil erstatte traditionelle fjernvarmerør i kæmpe projekt. I over to år har landsby arbejdet på at fyre naturgassen - nu er det sidste udkald for fjernvarme. Varmekunder får penge retur - men skal aflevere dem igen.
EnergiWatch:
Nyt CCS-udbud med 28 milliarder åbnede onsdag
Det andet og sidste udbud i CCS-puljen blev åbnet onsdag og skal kaste CO2-reduktioner af sig i 2030. Der er i alt 28,7 mia. kr. på højkant, der skal gå til CO2-fangst og lagring. I udbuddet er der et krav om fuld fangst i 2030, og at CO2-fangsten skal være sat i gang senest ved udgangen af 2029, skriver EnergiWatch.
- Klimaindsatsen kan ikke løses af et enkelt værktøj. Vi er nødt til at udvikle instrumenter som CO2-fangst og lagring parallelt med, at vi udbygger vedvarende energi og omstiller fra sort til grøn. Det er ikke den nemme løsning – det er den nødvendige, udtaler Lars Aagaard, der er klima-, energi- og forsyningsminister, i en meddelelse.
Aktører har indtil december 2025 til at afgivet deres endelig bud i udbuddet om de 28 mia. kr., hvor begge ”greb er sat ind i udbuddet for at sikre større sikkerhed for fuld fangst i 2030 og øge konkurrencen så flest mulige potentielle bydere kan være med.”
Dog er fristen for at blive prækvalificeret til at deltage i udbuddet i marts 2025.
*****
EnergiWatch:
Dansk Fjernvarme om CCS-udbud: Vi og vores medlemmer er klar
Hos Dansk Fjernvarme glæder Jannick Hauschildt Buhl, der er områdechef for CCUS og PtX, sig over, at der nu er klarhed om rammerne i det netop igangsatte CCS-udbud på 28 mia. kr. Det skriver EnergiWatch.
- Nu kan vores medlemmer komme videre med deres forberedelser af helt konkrete projekter, der skal levere store CO2-reduktioner og bidrage til videreudvikling af værdikæden for CCS i Danmark, siger Jannick Hauschildt Buhl i meddelelsen.
Hos brancheorganisationen bliver det understreget, at statsstøtte er helt afgørende for, at vi får udviklet CCS-værdikæden i Danmark, men også at pengene skal bruges klogt, samt at man skal sikre, at man får flest mulige CO2-reduktioner for pengene.
Derfor opfordrer Dansk Fjernvarme til, at myndighederne får adgang til åbne bøger og dermed indsigt i de enkelte projekters økonomi, sådan som man gjorde ved det første udbud af tilskud til CCS.
- Vi forventer god konkurrence om midlerne fra blandt andre vores medlemmer, der vil fange CO2 fra anlæg, der energiudnytter ikke-genanvendeligt restaffald og bæredygtig biomasse. Men da støttebehovet til CCS er meget forskelligt afhængig af typen af punktkilde, og der er mindre intern konkurrence i andre sektorer, så er vi bekymrede for, om et udbud med helt lukkede bøger kan sikre, at midlerne fordeles effektivt og ikke fører til overkompensation af enkelte bydere, lyder det fra Jannick Hauschildt Buhl.
*****
GridTech:
Billigere og kortere etableringstid: Vil erstatte traditionelle fjernvarmerør i kæmpe projekt
Sidste efterår indgik Vestforbrænding kontrakt med totalentreprenørerne MJ Eriksson og Per Aarsleff om at udrulle fjernvarme til Herlev, Ballerup, Gladsaxe, Lyngby, Furesø, Egedal og Frederikssund til den nette sum af 6,3 milliarder kroner, som skal hjælpe 16.000 gas- og olieramte husstande over på fjernvarmen.
Nu får størstedelen af dem måske endda fornøjelsen at blive koblet på et fjernvarmenet, der i materialevalg skiller sig betragteligt ud i forhold til fjernvarmenet, som de er flest. Der bliver nemlig formentlig rørlagt med rør af plast i stedet for stål, fremgår det af GridTech.
Vestforbrænding har nemlig valgt at give grønt lys til, at totalentreprenørerne frit kan vælge mellem traditionelle fjernvarmerør af stål og såkaldte PERT-rør, der primært er produceret af PE-plast, og som har en lange række fordele i forhold til de traditionelle rør, når det handler om tid, arbejdsmiljø og penge.
- Det er både de traditionelle stålrør såvel som PERT-rør, der vil blive brugt i de syv kommuner, hvor Vestforbrænding de kommende år etablerer fjernvarme. Vestforbrænding har indgået kontrakt med to store totalentreprenører – MJ Eriksson og Per Aarsleff – og det er op til dem, i forbindelse med projekteringen, at afgøre, hvor den ene og anden type rør kan bruges, forklarer Anette Hejnfelt Strandberg, der tilføjer:
- I områder som ikke kan udlægges til lavtemperaturfjernvarme, eller eksempelvis vores store hovedledninger, må der ikke anvendes PERT-rør, da de kun tåler temperaturer op til 90°C, om rørene, som MJ Eriksson allerede har fået etableret de første af.
*****
JydskeVestkysten:
I over to år har landsby arbejdet på at fyre naturgassen - nu er det sidste udkald for fjernvarme
Siden sommeren 2022 har lokale ildsjæle arbejdet på at få fjernvarme til Horne. Byen vendte ryggen til at være en del af Helle Energi A.m.b.a. og satsede i stedet på Din Forsyning Lokalvarme. Og for anden og formentlig sidste gang tilbyder Din Forsyning Lokalvarme, at folk kan melde sig til at få fjernvarme.
Fristen er ifølge JydskeVestkysten sat til den 31. oktober.
- Det er ikke nemt. Vi kæmper lidt med det for at være ærlig. Aktuelt er vi oppe på 25 procent, siger afdelingsleder Eric Lauridsen fra Projekt Vand & Varme i Din Forsyning.
Horne er ellers den by i Varde Kommune, hvor andelen af huse med enten naturgas, træpiller og olie huse er højst. Hele 92 procent eller 216 af byens 235 husstande er ifølge Varde Kommunes varmeplan fra 2022 opvarmet med ovenstående, og derfor er Horne oplagt til at få fjernvarme eller lokalvarme, som myndighederne ynder at kalde det.
- Vi kæmper til sidste dag. De lokale ambassadører bakker også op. Det er vi glade for, siger Eric Lauridsen.
*****
Bornholms Tidende:
Varmekunder får penge retur - men skal aflevere dem igen
Forsyningstilsynet siger, at Rønne Varme gav for kort varsel på en prisstigning tilbage i september 2022. Derfor skal selskabet føre penge tilbage til kunderne. Men de vil blive opkrævet igen, fortæller direktør til Bornholms Tidende.
En sms sendt til tusindvis af fjernvarmekunder den 6. september 2022 har ført til, at Forsyningstilsynet kritiserer Rønne Varme for ikke at overholde gældende varslingsregler. I sms'en kunne kunderne læse, at den variable varmetakst ville stige med 25 kroner per gigajoule eksklusive moms fra den 1. oktober.
Årsagen var kraftigt stigende el- og træflispriser, fremgik det. Men den går ikke med så kort frist, siger tilsynet . Det skulle være varslet med de tre måneder, der er kutyme.
- Den prisstigning kunne vi ikke bare lade indeholde i de eksisterende priser. Vi var nødt til at gøre noget, ellers skulle vi låne penge i banken hen over vinteren. Vi undersøgte hos Dansk Fjernvarme, og hvor vi ellers kunne undersøge det, om der kunne dispenseres fra de tre måneders varsel, som er en kutyme fra Forsyningstilsynets side. Vi fik det indtryk, at det kunne man godt, siger direktør Erik Steen Andersen fra Rønne Varme.
Men selskabet kommer til at opkræve dem igen, fortæller direktøren.
- Der er kun kunderne til at betale, så hvis vi skal føre pengene tilbage i 2025, så skal vi opkræve dem igen i 2026, siger han.
Skriv kommentar