Gå til hovedindhold

Brian Vad Mathiesen: - Jeg håber, vi skyder over målet

LÆS I DAG: KL peger på jysk borgmester som ny miljøformand. Aalborg Portland får milliardbevilling af EU til CO2-fangst. Her har de kurs mod "nej tak til fjernvarme”. Fjernvarmeprojekt i Skibby godkendt. Derfor stiger prisen på fjernvarme i Albertslund. Energiprojekt runder "vigtig milepæl". Danske Vandværkers politiske chef skifter til Dansk Skovforening.

24. okt. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Energy Supply:
    - Jeg håber, vi skyder over målet

    Energiprofessor Brian Vad Mathiesen tror på, at 2030-målet kan nås. Men han frygter for, at der er nuværende alliancer, der smuldrer, og at man fra myndighedernes side har ”glemt” de allerede kendte teknologier til trædesten for den grønne omstilling. Det skriver Energy Supply.

    Han nævner således, at han ser et stigende fokus på PtX og CCS og et manglende politisk signal, der vil være en kæp i omstillingshjulet.

    - Vi skal have en erkendelse af, at det er mindre PtX- og CCS-projekter, der skal løbe det i gang. Der er sat voldsomme midler af til CCS. Det er helt skævt. Jeg ville foretrække, at man sikrede nogle lange CFD-modeller i stedet for at satse så voldsomt på CCS, siger Brian Vad Mathiesen og uddyber:

    - Det handler om at presse mere på for mere fjernvarme, varmepumper, overskudsvarme. Vi skal have elektrificeret industrien, væk fra naturgassen og det skal el-systemet bakke op om.

    *****

    CleantechWatch:
    KL peger på jysk borgmester som ny miljøformand

    Det bliver en partifælle, der overtager formandsposten i Klima- og Miljøudvalget under KL, efter at socialdemokraten Birgit S. Hansen valgte at trække stikket som folkevalgt før tid. Det bliver nemlig borgmester – og socialdemokrat - i Middelfart, Johannes Lundsfryd Jensen, skriver CleantechWatch.

    Birgit S. Hansen, der går af som borgmester i Frederikshavn, annoncerede for nogle uger siden sit endelige exit fra lokalpolitik. Det skete til fordel for en stilling som KL’s repræsentant i arbejdet med den grønne trepartsaftale for landbruget.

    Johannes Lundsfryd Jensen har i flere perioder været medlem af Klima- og Miljøudvalget, der som erstatning for Birgit S. Hansen gør plads til Helle Frederiksen (S), 1. viceborgmester i Aalborg Kommune.

    *****

    EnergiWatch:
    Aalborg Portland får milliardbevilling af EU til CO2-fangst

    I alt syv danske projekter får støtte for i alt 3,5 milliarder kroner fra EU’s Innovationsfond. Den danske cementproducent Aalborg Portland har som den ene af de i alt syv fået bevilget næsten halvdelen - 1,6 milliarder kroner - fra EU til et anlæg, der skal fange CO2. Det skriver EnergiWatch.

    Sammenlagt skal de danske projekter kunne fortrænge over 33 millioner ton CO2 i løbet af ti år. Det skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

    Aalborg Portland får støtte til et såkaldt ”storskalaprojekt”. Allerede i november 2023 indviede Aalborg Portland et pilotanlæg til fangst og lagring af CO2.

    I 2023 reducerede Aalborg Portland sin samlede udledning med 14 procent sammenlignet med året før. Dermed har virksomheden reduceret udledninger med 24 procent siden 2021.

    Cementproducenten har en målsætning om at reducere sin samlede CO2-udledning med 73 procent inden 2030 i forhold til udledningen i 2021.

    *****

    JydskeVestkysten:
    Her har de kurs mod "nej tak til fjernvarme”

    Så sent som denne sommer var det Gredstedbro, der sagde nej tak til fjernvarme – nu ser det ud til, at det også kommer til at gælde Store Darum. Ganske få har ifølge JydskeVestkysten tilmeldt sig her kort tid, før fristen udløber.

    Ti dage før fristen udløber er udgør antallet af tilmeldte til fjernvarme fra DIN Forsyning kun 16 procent. Kravet er på 70 procent.

    - Vi må erkende, at det er lidt op ad bakke med den lave tilslutning så tæt på fristens udløb. Men vi mener fortsat, at vi tilbyder et godt projekt til Store Darum, siger afdelingsleder for Projekt Vand & Varme i Din Forsyning, Eric Lauridsen.

    Én af dem, der siger nej tak, er Mikkel Boesen Sonnichsen, der ejer to huse i Store Darum og driver et murerfirma. Her er begrundelsen for at sige nej tak, at tilbuddet kommer for sent.

    - Jeg har blandt andet etableret et helt nyt jordvarmeanlæg, som i så fald vil være en spildt investering, hvis jeg skulle have fjernvarme. Men var det her tilbud om en fælles varmeløsning kommet et eller to år før, så havde jeg helt sikkert sagt ja. Jeg vil gerne støtte den slags fælles løsninger i byen, siger Mikkel Boesen Sonnichsen.

    Eric Lauridsen fra Din Forsyning peger på, at også den nuværende forholdsvis lave gaspris påvirker folks vilje til at sige ja tak til fjernvarmen.

    - Vi havde en evaluering med nogle af de lokale samarbejdspartnere i Gredstedbro-projektet, og de pegede på to ting: Det ene var den forholdsvis lave gaspris, og det andet var, at Folketinget endnu ikke har sat en slutdato på levering af naturgas til private husstande, forklarer Eric Lauridsen.

    *****

    Hornsherred Lokalavis:
    Fjernvarmeprojekt i Skibby godkendt

    I Skibby på Sjælland er en gruppe borgere gået sammen om at etablere  Skibby Fjernvarme a.m.b.a. Varmeprojektet omfatter etablering af en energicentral til varmeproduktion og ledningsnet til distribution af fjernvarmen i et lokalt anlæg, som byens egne borgere ejer og styrer.

    Projektet har været i høring hen over sommeren, og på udvalget Klima, natur og energis møde 8. oktober blev projektet godkendt politisk. Det skriver Hornsherred Lokalavis.

    Med godkendelsen af varmeprojektet vil forsyningsområderne nu blive indberettet i det nationale planregister. Denne indberetning betyder, at boligejere indenfor forsyningsområderne ikke kan få tilskud til individuelle varmepumper fra varmepumpepuljen. Godkendelsen giver projektet højst fem år til at blive færdigt.

    Derfor bliver borgerne nu også inviteret til et møde, hvor Frederikssund Kommune i samarbejde med Skibby Fjernvarme A.m.b.a. i Skibby orienterer om arbejdet for at etablere fjernvarme i Skibby.

    *****

    SN.dk:
    Derfor stiger prisen på fjernvarme i Albertslund

    Fra årsskiftet stiger varmeprisen i Albertslund med 18,5 procent. Det er meget på én gang, men det er ikke Varmeværket, der er blevet meget dyrere at drive, for kun 3,5 procent skyldes Varmeværket, de resterende 15 procent skyldes en stigende varmepris fra VEKS, som Albertslund Varmeværk køber varmen af.

    SN.dk har spurgt Povl Markussen, centerleder for Albertslund Verdensmål Center, til, hvorfor prisen på fjernvarme stiger.

    - De to væsentligste grunde til prisstigningen er for det første, at træpillerne, som de fyrer med på Kraftvarmeværket på Avedøre Holme, er blevet dyrere, og i det hele taget er brændslerne bare blevet dyrere på grund af krigen i Ukraine, siger han.

    Dernæst handler det, om kraftvarmeværkerne ikke kan afsætte så meget strøm som tidligere, og den strøm de afsætter, tjener de tilmed mindre på end tidligere. Det betyder, at værkerne får mindre indtægt – og dermed er nødt til at opkræve en højere pris hos varmekunderne.

    - Man kan sige, at vi oplever en ubalance, som dog gerne skulle gå væk, når vi får flere store varmepumper og industriel overskudsvarme ind i fjernvarmesystemet. Men lige nu betyder det en højere varmepris, til gengæld kan vi glæde os over, at elprisen er relativ lav, siger Povl Markussen.

    *****

    Midtsjællands Folkeblad:
    Energiprojekt runder "vigtig milepæl"

    Lejre By Fjernvarme har projektforslaget klar, der skal sikre varme til hundredvis af husstande. Allerede nu har over 600 husejere sagt ja tak til at være med, så nu er Lejre By Fjernvarme klar til at tage et nyt skridt på vej mod at få lagt fjernvarmerør ned i Lejre by.

    I en pressemeddelelse oplyser bestyrelsen bag selskabet, at man nu har afleveret et færdigt projektforslag til Lejre Kommune.

    - Vi har modtaget et endeligt projektforslag med en positiv økonomi fra firmaet E.ON (Lejre By Fjernvarmes rådgiver, red.), som vi har sendt videre til Lejre Kommune, udtaler formand for Lejre By Fjernvarme, Anders Würtz, i en pressemeddelelse.

    Næste skridt er, at Lejres politikere skal godkende projektforslaget, hvilket Lejre By Fjernvarme forventer kan ske til december. Her vil Kommunalbestyrelsen også skulle beslutte, om man vil tilbyde det nyoprettede fjernvarmeselskab den altafgørende lånegaranti, der skal til, for at finansieringen bag projektet kan falde på plads.

    *****

    CleantechWatch:
    Danske Vandværkers politiske chef skifter til Dansk Skovforening

    Ida Ruge-Andersen Friis stopper som politisk chef i Danske Vandværker efter fem et halvt år på posten. Det er ”tid til at prøve kræfter med nye udfordringer”, skriver hun ifølge CleantechWatch på LinkedIn.

    Ida Ruge-Andersen Friis træder i stedet ind i Dansk Skovforening.

    ”Efter godt fem et halvt fantastiske år hos Danske Vandværker er det tid til at prøve kræfter med nye udfordringer,” skriver hun i opslaget, hvor det også fremgår, at hun tiltræder i en ny stilling som politisk chef og chef for erhvervspolitisk afdeling hos Dansk Skovforening den 1. november.

    Den politiske chef siger stillingen op, blot en måned efter at organisationens direktør, Susan Münster, meldte ud, at hun stoppede på posten.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...