IDA: Skrot den bureaukratiske spændetrøje og lad datacentre levere mere varme
LÆS I DAG: Grønt gigaprojekt kræver robotter og faglærte fra hele Europa . På jagt efter varmt vand i undergrunden - Du vil kunne mærke vibrationerne. Lille by laver sin egen fjernvarme. Aalborg Forsyning samler driften. Hver tredje elaftale dumper: - Vi ser ikke noget lignende på andre markeder. Jacob Mark bliver lobbyist hos energiselskab.
GridTech:
IDA: Skrot den bureaukratiske spændetrøje og lad datacentre levere mere varme
I løbet af de kommende år forventes danske datacentres elforbrug at eksplodere, men som lovgivningen er skruet sammen i dag, blokeres der for, at denne overskudsvarme kan udnyttes til meget andet end at fyre for gråspurvene. Det skriver GridTech.
Det er spild af god energi, påpeger Ingeniørforeningen, IDA, der nu melder sig i koret af aktører, der opfordrer politikerne til at skrotte det omdiskuteret prisloft på overskudsvarme, som ofte har vist sig at stå i vejen for at udnytte de store mængder af varme fra datacentrene, der kan mindske brugen af fossile varmekilder og biomasse betragteligt.
- Klimamæssigt er det tåbeligt, at vi på den ene side tillader udbygning af voldsomt energislugende datacentre med rekordfart, men på den anden side blokerer for, at kommunerne kan udnytte overskudsvarmen. I stedet lader vi datacentrene fyre for gråspurvene. Det er hul i hovedet, siger Laura Klitgaard, der er formand for Ingeniørforeningen, IDA.
I særlig grad rammer prisloftet datacentre, hvor temperaturen på overskudsvarmen er forholdsvis lav, og hvor der derfor skal investeres i varmepumper, som booster temperaturen op til et passende niveau for at indgå i fjernvarmenettet.
- I takt med at der kommer flere og større datacentre i Danmark, skal vi selvfølgelig sikre, at vi udnytter overskudsvarmen maksimalt. Datacentre vil om få år være ansvarlige for en femtedel af Danmarks samlede energiforbrug. Derfor er det absolut magtpålæggende, at vi genanvender så meget af den energi som muligt, siger Laura Klitgaard og tilføjer, at prisloftet også udfordrer den nye Energibyen i Holbæk, hvor der er planer om at opføre et af Nordens største datacentre.
*****
Energy Supply:
Grønt gigaprojekt kræver robotter og faglærte fra hele Europa
En analyse peger på, at Danmarks andel i ambitionen om 300 GW havvind i EU i 2050 kræver bl.a. at der bliver langt flere ansatte til at løse opgaverne – og det handler om både robotter og mennesker fra ind- og udland. Det skriver Energy Supply.
Budskabet stammer fra forbundsformand i Dansk Metal, Claus Jensen, der peger på, at der i alt er tre ben, der skal satses på:
Udvikling af robotter og øget automatisering. Tiltrækning af mange flere faglærte fra andre EU-lande. Og fra midt 2030'erne markant flere faglærte via det uddannelsesudspil, som regeringen fremlagde kort før efterårsferien.
- Det er over de næste 26 år, at det skal produceres, så hvis vi kan få de tre ting til at gå op i en højere enhed, tror jeg på, at vi kan magte det, siger Claus Jensen.
Han bygger sit udsagn på en ny analyse udarbejdet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i samarbejde med Dansk Metal, der viser, at realiseringen af mere havvind vil medføre 31.400 flere fuldtidsbeskæftigede hvert år frem til 2050.
*****
SN.dk:
På jagt efter varmt vand i undergrunden - Du vil kunne mærke vibrationerne
Innargi skal snart i gang med at kortlægge undergrunden i Nordsjælland for at undersøge potentialet for geotermi og grønnere fjernvarme. Det kommer ifølge SN.dk til at ske på en nøje planlagt rute, som dækker næsten 82 km og går igennem 8 kommuner.
Undersøgelserne vil finde sted hver nat fra den 4. til den 17. november og hvis du bor på ruten, vil du kunne høre lastbilerne rumle og mærke nogle vibrationer af 20 sekunders varighed. Efter cirka 10-20 minutter vil lastbilerne have passeret dit hjem.
Der er tidligere gennemført lignende undersøgelser, og resultaterne viser, at der flere steder er et kæmpestort potentiale for at udnytte varmt vand fra undergrunden. Det kan hjælpe den grønne omstilling af fjernvarmen.
- De seismiske undersøgelser er en del af vores efterforskningsfase. Kortlægningen af undergrunden er helt afgørende for at udvikle geotermiske projekter. Når vores geologer har indsigt i, hvor og hvordan det varme vand flyder under vores fødder, bliver vi i stand til at pege på helt specifikke områder, hvor forsyningsselskaberne i Nordsjælland med fordel kan etablere geotermi, siger Asbjørn Haugstrup, der er direktør for kommunikation og public affairs hos Innargi.
*****
Frederiksborg Amts Avis:
Lille by laver sin egen fjernvarme
Skibby på Hornsherred har 889 husstande, og snart har byen også sin egen fjernvarme. Projektet har netop fået kommunens blå stempel. Nu skal de sidste borgere med inden deadline den 18. november, fremgår det af Frederiksborg Amts Avis.
Fjernvarmeprojektet er udarbejdet mellem det lokale selskab Skibby Fjernvarme a.m.b.a. og energiselskabet E.ON. Det inkluderer en fjernvarmecentral på Bronzeager 8 umiddelbart i nærheden af genbrugsstationen i Skibby.
Her skal varmen produceres lokalt ved hjælp af el-drevne varmepumper, som producerer varmen, når strømmen er billigst. Det varme vand skal opbevares i en stor akkumuleringstank, hvorfra det via rørledninger skal sendes ud til husstandene i takt med, at der er brug for det.
- Det vil koste 35,000 kroner. Det er en cirkapris, men det er i den størrelsesorden. Det inkluderer en stikledning ti meter ind på grunden ind i huset samt en cirkulationspumpe, der indenfor skal sende varmen rundt i radiatorerne i huset, fortæller René Pihl fra Skibby Fjernvarme.
*****
Energy Supply:
Aalborg Forsyning samler driften
Aalborg Forsyning har indviet sit helt nye driftscenter på Gasværksvej i Aalborg. Her samler man 85 driftsmedarbejdere fra vand, varme, gas, kloak og køl, der hidtil har været spredt over hele Aalborg. Det skriver Energy Supply.
Indvielsen af driftscentret markerer en vigtig milepæl i at skabe et samlet multiforsyningsselskab i Aalborg.
- Nu er alle forsyningens driftsfolk samlet tæt på byen, hvor de fleste ledninger ligger. Det betyder, at vi får så effektiv en drift som muligt til glæde for forbrugerne og skaber synergi på tværs af forsyningsarterne, udtaler Anna Aaen, bestyrelsesforkvinde i Aalborg Forsyning, i en pressemeddelelse.
Driftscentret er på cirka 5.000 kvadratmeter, som fordeler sig på værksteder, kontorer og lager. Bygningerne rummer mange funktioner og skal opfylde mange forskellige behov.
*****
Energy Supply:
Hver tredje elaftale dumper: - Vi ser ikke noget lignende på andre markeder
En stor undersøgelse dumper 29 ud af 85 elaftaler, der er indgået af elselskaber. Direktør i Forbrugerrådet Tænk kalder igen på lovændring af hensyn til "de seriøse elselskaber", skriver Energy Supply.
- Hver gang vi tester elselskaber, bliver vi bekræftet i, at det vrimler med selskaber, der tilbageholder forbrugernes tilgodehavender, laver ulovligt telefonsalg og skjuler en stor del af de udgifter, der kan være på forbrugsprisen, udtaler direktør Winni Grosbøll til Jyllands-Posten.
29 ud af de 85 elaftaler, forbrugerrådet undersøgte, dumpede testen. Der er undersøgt prisforskelle, hvor alle priser, gebyrer og tillæg er lagt sammen. Derudover er der også i testen taget højde for elselskabernes evt. lovbrud, kundetilfredshed, kommunikation og en række andre ting, der har betydning for kunderne.
Resultatet viser ifølge Winni Grosbøll, at der er behov for en bevillingsordning for at få lov til at at have et elselskab i Danmark, fordi "der er så mange useriøse aktører, at det ødelægger markedet for de seriøse."
*****
Klimamonitor:
Jacob Mark bliver lobbyist hos energiselskab
Det afgående medlem af Folketinget for SF, Jacob Mark, skal fremover arbejde med public affairs hos energiselskabet Andel. Det skriver Klimamonitor.
Jacob Mark fortæller til Berlingske, at han selv kontaktede Andel, og at han fik øjnene op for virksomheden på en køretur i sit lokalområde, hvor energiselskabet ligger. Derefter faldt aftalen mellem parterne på plads i efterårsferien.
Hos Andel vender han tilbage til at »skabe helt konkrete resultater«, som da han var medlem af Køge Byråd i starten af 2010’erne.
- Vi sætter mange mål på Christiansborg, og vi giver mange håndtryk, og vi laver mange planer. Men alt imens vi går og taler om at gøre Danmark til det grønneste foregangsland i verden, så kommer der ingen vindmøller op, der kommer ingen solceller op, vi får ikke omlagt nok grøn energi, siger Mark til Berlingske om sit nye job.
Skriv kommentar