Stort kommunalt forsyningsselskab begæret under rekonstruktion
LÆS I DAG: Nordea om Odsherred Forsyning: - Forløbet har været højst usædvanligt. Tidligere formand vil ikke kastes under bussen: - Jeg synes, det er uklædeligt. Ildsjæle fra Midtfyn vinder stor pris: - Vi er bare en lille flok frivillige. Beboere får først fjernvarme næste år. Fjernvarme Horsens kaprer tidligere minister til bestyrelsen.
DR Nyheder:
Stort kommunalt forsyningsselskab begæret under rekonstruktion
Efter måneders intense forhandlinger imellem Odsherred Kommune og Nordea, har Nordea indgivet en rekonstruktionsbegæring for Odsherred Varme og Odsherred Forsyning til skifteretten. Det skriver DR Nyheder.
- I forhandlingerne om fremtiden for Odsherred Forsynings varmeselskab har det desværre vist sig umuligt at nå til enighed mellem de to finansielle kreditorer Odsherred Kommune og Nordea om en frivillig aftale, som begge parter kan se sig selv i, siger kommunaldirektør Claus Steen Madsen på et pressemøde fredag eftermiddag.
Det er ikke hverdagskost, at kommunale forsyningsselskaber ender i rekonstruktion, det der før blev kaldt betalingsstandsning.
- Det er meget usædvanligt, og så vidt jeg ved helt uden fortilfælde, at et kommunalt forsyningsselskab kommer under rekonstruktion, siger Per Nikolai Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.
Han bakkes op af Bent Ole Gram Mortensen, der er professor i energi- og forsyningsret ved SDU.
- Det er helt usædvanligt, jeg har aldrig hørt om noget tilsvarende før.
Odsherred Kommune hæfter på nuværende tidspunkt for over en milliard kroner i lån optaget af selskaberne under Odsherred Forsyning. Heraf er over en halv milliard en garanti for lån i Odsherred Varme.
*****
Energy Supply:
Nordea om Odsherred Forsyning: - Forløbet har været højst usædvanligt
Efter måneders forhandlinger endte Nordea fredag som største kreditor i Odsherred Forsyning A/S med at begære selskabet i rekonstruktion. Banken siger selv, at det er en ansvarlig løsning, som det ser ud lige nu, fremgår det af Energy Supply.
- Vi forstår godt den utryghed, der må være hos borgerne i Odsherred. Vi har gjort alt, hvad der står i vores magt for at undgå den situation, borgerne står i nu, udtaler Helene Bløcher, der er bankdirektør i Nordea med ansvar for erhvervskunder, i et skriftligt svar til Energy Supply.
Nordea har ikke ønsket at stille op til interview, så det har ikke været muligt at spørge ind til, hvorfor banken stod fast på at beholde denne kautionsform og ultimativt sende Odsherred Forsyning A/S - og Odsherred Varme A/S - ud i rekonstruktion.
Bankdirektør Helene Bløcher udtaler endvidere:
- Siden foråret har vi strakt os ekstraordinært langt for at sikre en levedygtig løsning. Vi har søgt en rekonstruktion af Odsherred Forsyning, fordi vi mener, at det er den ansvarlige løsning i den nuværende situation, hvis vi skal give borgerne i Odsherred vished om, at der også er varme i radiatoren til vinter.
*****
Energy Supply:
Tidligere formand vil ikke kastes under bussen: - Jeg synes, det er uklædeligt
Mathias Hansen, tidligere formand i Odsherred Forsyning, afviser at have det fulde ansvar for økonomisk kollaps. Derfor er han ”overrasket” over, at han bliver kastet under bussen, som den ene af to ansvarlige for et lån med såkaldt selvskyldnerkaution hos Nordea, fremgår det af Energy Supply.
Dermed henviser han til, at Odsherred Kommune anklager ham – som tidligere formand – og den daværende administrerende direktør for at aftalt et lån på 680 millioner kroner hos Nordea uden at have spurgt kommunen forinden.
- Jeg synes, det er uklædeligt. I stedet burde man holde øjnene på bolden og afvente advokatundersøgelsen, siger Mathias Hansen til Energy Supply.
Mathias Hansen fortæller til Energy Supply, at det var Nordea, der foreslog selvskyldnerkaution. Han studsede ikke umiddelbart over, at det medførte pant i varmeselskabets aktiver.
Han oplyser desuden, at han også var uvidende om, at aktiverne i et hvile-i-sig-selv-selskab som Odsherred Varme A/S ikke kan stilles som sikkerhed for et lån.
- Jeg spurgte mange gange vores økonomidirektør (den daværende økonomidirektør, som sidenhen blev bortvist og politianmeldt af Odsherred Forsyning, red.) om alt var i orden, og om han var sikker på, at der ikke lå nogle overraskelser og gemte sig. Og jeg fik at vide, at det var ren formalia og at lånet bare var de penge, vi havde aftalt i bestyrelsen og præsenteret for byrådet, siger Mathias Hansen.
- Efterfølgende har vi så fundet ud af, at det var ikke "bare lige" et pant i rør og værker. Det var faktisk en selvskyldnerkaution ind i moderselskabet, tilføjer han.
Selvskyldnerkautionen medfører, at hvis Odsherred Varme A/S ikke selv er i stand til at betale milliongælden til Nordea, kan banken opkræve beløbet fra moderselskabet Odsherred Forsyning. Dermed kan Nordea i værste fald ende med at overtage det kommunale forsyningsselskab, hvis varmeselskabet går konkurs.
*****
Fyns Amts Avis:
Ildsjæle fra Midtfyn vinder stor pris: - Vi er bare en lille flok frivillige
Lokale ildsjæle fra Ryslinge kunne torsdag aften juble over, at de vandt afstemningen om Fjernvarmeprisen 2024. Prisen er på 50.000 kroner og blev afgjort ved en afstemning blandt de mere end 2400 deltagere ved Dansk Fjernvarmes landsmøde. Det skriver Fyns Amts Avis.
Ryslinge Udviklingsselskab var nomineret til prisen for at arbejde sammen med fjernvarmeselskabet i Ringe om at få fjernvarme til Ryslinge.
- Det er en kæmpe ære. Og det er med stor taknemmelighed, at vi modtager den her pris, sagde Flemming Rytter fra Ryslinge Udviklingsselskab fra scenen i Wallmann's i København, hvor vinderen blev afsløret.
- Tak til jer for at stemme på os. Og tak til Ringe Fjernvarme for at indstille os. Vi er bare en lille flok frivillige i Ryslinge, som vil gøre noget godt for byen, som vi bor i, sagde Flemming Rytter i takketalen ifølge en pressemeddelelse fra Dansk Fjernvarme.
Udviklingsselskabet arbejder i bred forstand for at fastholde Ryslinge som et attraktivt sted at bo, og i den forbindelse var etableringen af fjernvarme i byen gjort til et centralt projekt. Og det projekt kom solidt i mål med en tilslutning på hele 83 procent af byen.
*****
Skive Folkeblad:
Beboere får først fjernvarme næste år
Højslev-Nr. Søby Fjernvarme Fjernvarmeværk var næsten færdig med at lægge en ledning i jorden, da Skive Kommune blev nødt til at stoppe arbejdet. Skive Folkeblad skriver, at beboere på Jernbanevej i Nr. Søby nu må klare sige med varme fra naturgas en vinter mere.
Konkret manglede man at lægge de sidste 300 meter rør under Søbyvej til fjernvarmeværket, da embedsmænd fandt ud af, at Højslev - Nr. Søby Fjernvarme blandt andet mangler at få godkendt en miljø-screening af rørarbejdet.
Fjernvarmeværket var i forvejen presset for at få fjernvarme frem til Jernbanevej inden vinter, og nu bliver det tidligst først i 2025.
- Det meste af røret mellem Jernbanevej og fjernvarmeværket ér gravet ned og dækket. Da vi iværksatte arbejdet, troede vi, at alt var i orden. Vi havde fået tilladelse til at lægge røret og tilladelse til at grave, fortæller Ejvind Steen Olesen, formand for Højslev - Nr. Søby Fjernvarme.
Men en miljø-screening og en byggeplads-tilladelse manglede. Skive Kommune kunne ikke gøre andet end at stoppe arbejdet.
Ejvind Steen Olesen anerkender, at en kommune ikke kan se stort på regler, fordi der mangler 300 meter rør under en vej, og det stykke rør vil være uden konsekvenser for miljøet.
*****
Energy Supply:
Fjernvarme Horsens kaprer tidligere minister til bestyrelsen
Energy Supply skriver, at Fjernvarme Horsens har hentet to nye profiler til sin bestyrelse. Den ene er direktør for Energinet Gastransmission, Rasmus Sielemann Christensen. Den anden er tidligere miljøminister, Lea Wermelin.
- I moderselskabets bestyrelse glæder vi os over, at vores sunde drift og gode omdømme gør bestyrelsespladserne attraktive. Dette har givet os muligheden for at tiltrække to yderst kompetente og erfarne profiler, som kan være med til at sikre Fjernvarme Horsens’ fremtidige udvikling, udtaler formand Lars Goldschmidt, i en pressemeddelelse.
Skriv kommentar