Nyt prisloft på overskudsvarme langt fra som ønsket
LÆS I DAG: Dan Jørgensen får grønt lys efter høring i EU-Parlamentet. Mette Frederiksen frygter at aftale om grøn trepart falder til jorden. Vindstille gråvejr sender elpris op i rekordniveau. Virksomheder risikerer at miste millioner, hvis stort forsyningsselskab går konkurs. Varmen bliver over 30 pct. dyrere i Stoholm.
Energy Supply:
Nyt prisloft på overskudsvarme langt fra som ønsket
Selv om prisloftet på overskudsvarme falder med 14 procent fra 2024 til 2025, så var det langt et ønskescenarie for Dansk Fjernvarme. Her er håbet fortsat, fremgår det af Energy Supply, at prisloftet bliver taget helt og holdent af bordet.
- Vi mener stadig, at det er helt unødvendigt med et prisloft på overskudsvarme, siger Jens Christian Nielsen, chefkonsulent hos Dansk Fjernvarme.
Reduktionen skyldes ifølge Forsyningstilsynet "primært, at elprisen er faldet med mere end 50 pct. siden forrige beregningsperiode”.
- Den her reduktion på 14 procent er igen et eksempel på, hvordan prisloftet kører op og ned. Det skaber usikkerhed for eksisterende projekter hos fjernvarmeselskaberne og stopper investeringerne i nye projekter, siger Jens Christian Nielsen.
*****
EnergiWatch:
Dan Jørgensen får grønt lys efter høring i EU-Parlamentet
Dan Jørgensen var til eksamen tirsdag, og han bestod ifølge bl.a. EnergiWatch og blev godkendt med to tredjedels flertal. Det oplyser medlem af EU-Parlamentet for SF Kira Marie Peter-Hansen, som lykønsker den danske kandidat.
- Det er vist på sin plads at sige stort tillykke til Dan Jørgensen. I De Grønne kan vi støtte ham, fordi han har lyttet til flere af vores krav, lyder det bl.a. fra Kira Marie Peter-Hansen.
I de kommende dage fortsætter høringerne af kandidaterne til poster i EU-Kommissionen. Forventningen er, at det næppe vil ende med, at nogen kandidater denne gang bliver afvist.
Først når alle høringerne er afsluttet og der er en afklaring på, om der skal ske justeringer, vil EU-Parlamentet derfor kunne stemme om EU-Kommissionen samlet set.
Det ventes at ske i slutningen af november på et møde i Strasbourg. Hvis det her bliver et ja til den samlede EU-Kommission, kan Dan Jørgensen og de øvrige EU-kommissærer indlede arbejdet den 1. december.
*****
Klimamonitor:
Mette Frederiksen frygter at aftale om grøn trepart falder til jorden
Under spørgetimen med statsministeren i Folketingssalen tirsdag kom det frem, at statsminister Mette Frederiksen frygter for, at en aftale om den grønne trepart kan falde til jorden – og det vil betyde, at der aldrig landes en aftale. Det skriver bl.a. Klimamonitor.
- Hvis Folketinget ender med ikke at ville lave en aftale om den grønne trepart efter det historiske resultat inden sommer, så er der én stor taber, og det bliver ikke regeringen. Jo, man kan håne regeringen, fint nok. Det lever vi fint med. Men det er naturen, der kommer til at tabe. For så bliver der aldrig en grøn trepart igen. Så er det smidt på jorden, siger Mette Frederiksen.
Den grønne trepart blev indgået i juni og er et ”langsigtet grundlag for omlægning og omstilling af Danmarks arealer og af fødevare- og landbrugsproduktionen”.
Aftalen er ikke vedtaget i Folketinget. Den er indgået mellem regeringen og interesseorganisationer som Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening. Initiativerne i aftalen skal vedtages i Folketinget for at blive til virkelighed.
*****
Energy Supply:
Vindstille gråvejr sender elpris op i rekordniveau
Tirsdag aften blev der varslet elpriser, der ville ramme årets højeste niveau i det vestlige Danmark og året næsthøjeste niveau i Østdanmark. Det betyder elpriser på omkring syv kroner per kilowatt-time mellem klokken 17 og 18, fremgår det af Energy Supply.
Den rå elpris vil fra klokken 17 til 18 koste 3,53 kroner per kilowatt-time, mens forbrugerne formentlig vil blive afkrævet en pris på omkring 7 kroner afhængigt af elselskab.
Elpriserne vil forblive på et højt niveau i de kommende dage, da produktionen af vind- og solenergi er lav. Det betyder, at strømmen primært kommer fra andre energikilder - blandt andet gas og kul.
Mens elprisen tirsdag topper mellem klokken 17 og 18, så begynder den først for alvor at falde efter klokken 19. Klokken 21 er den rå elpris nede på 97 øre per kilowatt-time.
*****
DR Nyheder:
Virksomheder risikerer at miste millioner, hvis stort forsyningsselskab går konkurs
Det kuldsejlede fjernvarmeprojekt under Odsherred Forsyning ser ud til at betyde, at flere leverandører til fjernvarmeudrulningen nu står til at miste deres penge, hvis det ender med en konkurs. Det skriver DR Nyheder.
Det har fået direktøren i brancheorganisationen Tekniq, Troels Blicher Danielsen, til at kritisere bestyrelsen for Odsherred Forsyning. Han mener, at det er en skandale, når offentlige virksomheder på den måde kan ende med ikke at kunne betale sine regninger, og så mener han, at Odsherred-sagen slet ikke er enestående.
Men det er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, uenig i. Han mener, at situationen i Odsherred Forsyning ikke siger noget om den generelle drift af fjernvarmeselskaber.
- Generelt er der enormt stor tillid til forsyningsselskaber - herunder fjernvarmeselskaber. Eksemplet fra Odsherred er helt unikt og ikke en kaliber, jeg har set før. Derfor genkender jeg ikke det billede, Tekniq forsøger at skabe her, siger Brian Vad Mathiesen.
*****
Viborg Stifts Folkeblad:
Varmen bliver over 30 pct. dyrere i Stoholm
Stoholm Fjernvarmeværk hæver fra den 1. februar prisen per megawatttime fra nuværende 350 kroner til 525 kroner per megawatt-time, oplyser fjernvarmeværkets bestyrelsesformand Henry Jensen. Det er ifølge Viborg Stifts Folkeblad en stigning på 33 procent.
Baggrunden er, at en gammel aftale om at man tilskud til at stå standby til at producere strøm bortfalder den 30. november i år, forklarer Henry Jensen.
- Vi hæver så til en pris, hvor vi også er dækket godt ind, så vi ikke skal ud og opkræve ekstra penge ved årsskiftet. Det er rart at være på den sikre side, og der er mange usikkerheder og mange faktorer, der kan få indflydelse på varmeproduktionen og dermed prisen, siger Henry Jensen.
På generalforsamlingen sidste år blev det varslet, at uden tilskuddet, der altså stod til at forsvinde med udgangen af november i år, ville prisen for en megawatt-time være på omkring 550 kroner mod de dengang 250 kroner per megawatt-time.
I forhold til værkets fremtidige økonomi er Henry Jensen fortrøstningsfuld, selvom tilskuddet forsvinder.
- Vi arbejder med en udvidelse med elkedel og en akkumuleringstank og også med levering af billig strøm fra Gammelstrup-vindmøllerne og levering af overskudsvarme fra Iglsø Biogas. Og vi regner med, at det vil give en besparelse og dermed styrke værkets økonomi, siger Henry Jensen.
Skriv kommentar