Hundredvis går glip af fjernvarme
LÆS I DAG: Skellerup får fjernvarme. Fjernvarmeudvidelse bliver markant dyrere. Kun ét fjernvarmeprojekt blev gennemført, alle andre faldt. Varmeværk har travlt med at slutte husstande til fjernvarmenettet. Færre skal sige ja tak for at realisere fjernvarme-projekt. ”Groteske” fjernvarmepriser kom bag på Gert.
TV 2 Øst:
Hundredvis går glip af fjernvarme
Faxe Forsyning efterlyser en ny strategi for fjernvarmeudrulning fra regeringen. Det sker på baggrund af, at man har været nødt til at droppe udrulning til Faxe Ladeplads, hvor blot 23 procent af borgerne endte med sig ja til fjernvarmen. Det fortæller TV 2 Øst.
Formanden for Faxe Forsyning, byrådsmedlem Christina Birkemose, efterspørger nu, at regeringen kommer på banen med en løsning de steder, hvor forsyningsselskaberne ikke har held med at rulle fjernvarme ud.
- Vi må håbe regeringen har en strategi for, hvordan vi så skal lykkes med at udrulle fjernvarme. Ikke kun her, men også andre steder i landet. Det forventer jeg, at regeringen har, siger Christina Birkemose.
Hun ærgrer sig over en proces, hvor mange borgere var tilbageholdne med at skrive endeligt under på en kontrakt om at få installeret fjernvarme. For det er nok i sidste ende den tøven, der har gjort udslaget.
- Det er svært at vide, hvad den enkeltes motiv er, men det vi hører er, at mange først ville underskrive en kontrakt, når de var sikre på, at fjernvarmen kom, siger hun.
Det har ifølge Christina Birkemoses vurdering næppe gavnet Faxe Forsyning, at Odsherred Forsyning er gået i rekonstruktion efter at netop udlrulning af fjernvarme har efterladt selskabet med en kæmpe gæld.
*****
Fyens Stiftstidende:
Skellerup får fjernvarme
Endnu en fynsk by er hoppet med på fjernvarmebølgen. 64 procent af Skellerups beboere har netop givet grønt lys til at udskifte gamle varmekilder med fjernvarme fra Nyborg Forsyning, der allerede forsyner over 9.000 husstande i Nyborg og Ullerslev med fjernvarme.
- Det er dejligt, at endnu flere tilslutter sig fjernvarme. Vi er således snart i mål med gennemførelsen af varmeplanen i Nyborg Kommune, siger bestyrelsesformand for Nyborg Forsyning, Martin Huus.
Med dette skridt er Skellerup med til at bringe Nyborg Kommunes varmeplan fra 2022 tættere på målet, hvor 75 procent af de private husstande er planlagt til at få fjernvarme.
I Skellerup er der 135 potentielle fjernvarmekunder. Gravearbejdet i Skellerup begynder i marts 2025 og forventes at tage to år.
*****
Viborg Stifts Folkeblad:
Fjernvarmeudvidelse bliver markant dyrere
Det bliver markant dyrere at realisere en planlagt udvidelse af Stoholm Fjernvarmeværk med en ny el-kedel og en akkumuleringstank end ventet. Derfor søger varmeværket nu om at få hævet deres allerede eksisterende kommunegaranti fra 8,2 mio. kroner til 15,6 mio. kroner – det skriver Viborg Stifts Folkeblad.
- Der har været prisstigninger på mellem 30 og 40 procent på så at sige alt, det vi skal bruge, for at realisere det her projekt, forklarer formanden for Stoholm Fjernvarmeværks bestyrelse, Henry Jensen.
Planen er, at man over for det eksisterende fjernvarmeværk på Industrivej vil have opstillet en el-kedel med en effekt på 10 megawatt og en akkumuleringstank på 3500 kubikmeter.
Det er en del af den elektrificering af fjernvarmen, man er i gang med for at mindske gasforbruget betydeligt.
Elektrificeringen begyndte med etableringen af et nyt varmepumpeanlæg for fire-fem år siden, og i dag dækker varmepumperne over halvdelen af varmeværkets produktion, fremgår det af ansøgningen.
*****
JydskeVestkysten:
Kun ét fjernvarmeprojekt blev gennemført, alle andre faldt
DIN Forsyning kan nu gøre status efter at have søsat en række konverteringsprojekter: Et blev gennemført, mens alle øvrige ikke blev til noget. Det fortæller JydskeVestkysten.
- Lokalvarme i de nævnte byer var en ny opgave, vi fik politisk for nogle år siden. Det valgte vi at lægge i et selvstændigt selskab, så det ikke har betydning for fjernvarmen, vi leverer i Esbjerg og Varde. Fjernvarmen i de to byer ligger i et andet selskab og bliver ikke berørt. Der fortsætter vi med at udbygge fjernvarmen, når der kommer nye byggeområder, fortæller Eric Lauridsen, der er afdelingsleder i Projekt Vand & Varme hos DIN Forsyning.
Når det gælder lokale fjernvarmeprojekter i mindre byer, så kommer der ikke flere nye projekter fra Din Forsyning.
- Vi har ikke flere projekter på tegnebrættet. Da der for nogle år siden kom en ny varmeplan, fik vi til opgave at se på dem. Og nu er der ikke flere opgaver. Man kan sige, den opgave, vi fik stillet, er løst, forklarer Eric Lauridsen og tilføjer, at det jo er frivilligt, om man vil tilslutte sig et af de nye lokale fjernvarmeprojekter, som Din Forsyning projekterede.
*****
JydskeVestkysten:
Varmeværk har travlt med at slutte husstande til fjernvarmenettet
Selv om prisen på gas er faldet, så vælger mange i Vejen fortsat at tilmelde sig fjernvarmen. Det er meldingen fra Vejen Varmeværk, der også kan fortælle, at omkring 95 procent af husstandene, der får tilbud fjernvarme, siger ja tak. Det skriver JydskeVestkysten.
- I 2021 startede vi et projekt med at få tilsluttet husstande, og 95 procent af dem, der bliver spurgt, kommer på. I vores konkrete projekt Vejen-Askov er der cirka fire procent, der har valgt det fra. Det er det, siger Richard Sloth Nielsen, der er direktør for Vejen Varmeværk
Vejen Varmeværk leverer lige nu varme til cirka 5300 kunder. Og man har travlt med at slutte flere til.
*****
Viborg Stifts Folkeblad:
Færre skal sige ja tak for at realisere fjernvarme-projekt
Tidligere lød kravet på 70 procent; nu er kravet faldet en anelse – til 65 procent – hvis husstandene i Sparkær og Mønsted skal kunne få deres egen fjernvarmeforsyning. Det er budskabet efter et første møde med rådgivere fra Cowi, fremgår det af Viborg Stifts Folkeblad.
Varmegruppen i de to byer i Østfjends har tidligere arbejdet på at få fjernvarme fra Stoholm Fjernvarmeværk, men det projekt faldt til jorden, da man ikke nåede op på de mindst 70 procent tilsluttede husstande, som var mindstekravet.
- Vi landede på 69 procent i Mønsted og 62 procent i Sparkær, så en tilslutningsprocent på 65 procent for det nye projekt virker både realistisk og fornuftig, siger Kurt Mosgaard fra Mønsted, der er tovholder for den 10-mand store varmegruppe.
Cowi er tilknyttet som rådgiver og har lavet beregninger for etableringen af et fjernvarmeværk i Sparkær med transmissionsrør til Mønsted.
Og der arbejdes med tilsvarende beregninger for et værk i Mønsted med transmissionsledning til Sparkær, og for to mindre varmeanlæg - et i hver by.
*****
Fyens.dk:
”Groteske” fjernvarmepriser kom bag på Gert
Gert Rasmussen har siden marts 2023 arbejdet på at få fjernvarme til Veflinge. Men det ser mere end svært ud med planerne, mener han, fordi Fjernvarme Fyn nu har fremlagt takstforslagene – med tilslutningspriser på op mod 300.000 kroner. Det skriver Fyens.dk.
- En ting er, at jeg har brugt tid på det her; det er, hvad, det er. Men borgerne (i Veflinge red.) har også været med omkring projektet og har håbet og troet på det. Der er jo ingen, der vil betale for det her, siger Gert Rasmussen, der udover at være initiativtager til fjernvarmeprojektet i Veflinge sidder i kommunalbestyrelsen for Socialdemokratiet.
Hos Fjernvarme Fyn forklarer de, at der generelt er sket en stigning i prisen på både materialer og den arbejdskraft, de har brug for i deres anlægsarbejde.
- Det påvirker prisen for tilslutning i områder som Veflinge og Farstrup, hvor rørføringen er lang, og afstanden mellem husene også kan gøre installationen mere omfattende, forklarer Jakob Rasmussen, der er forsyningschef hos Fjernvarme Fyn.
Han understreger dog, at der er en langsigtet fordel ved fjernvarmen.
- De rør, vi lægger i jorden i dag, har en forventet levetid på mindst 50-80 år. Det giver vores kunder en stabil, pålidelig og klimavenlig varmekilde, forklarer Jakob Rasmussen.
Skriv kommentar