Triangle Energy Alliance: Vi lykkes ikke med grøn omstilling uden biogen CO2 fra biomassen, Ewii
LÆS I DAG: EU's gaslagre svinder ind: Prisen for naturgas står foran afgørende uger. Bekymring for ny fjernvarmeskandale. Grundejere vil stadig kæmpe imod fjernvarmeplaner. 1 million husstande kan se frem til en sænket elregning. Odsherred Forsyning har i alt 51 kreditorer.
GridTech:
Triangle Energy Alliance: Vi lykkes ikke med grøn omstilling uden biogen CO2 fra biomassen, Ewii
Hvis Ewii trækker sig ud af kontrakten med Tvis og lægger biomassen på is, vil det underminere store sektorkoblingssynergier i hele trekantsområdet og besværliggøre produktion af kulstofholdige PtX-brændsler. Det er ifølge GridTech meldingen fra direktør for Triangle Energy Alliance, Søren Schmidt Thomsen.
Han mener, at Ewii – og direktør Lars Bonderup Bjørn – lukker øjnene for, at vi som samfund ikke kan nøjes med at elektrificere for at nå i mål med den grønne omstilling – det kan kun dække op til cirka halvdelen af vores samlede energiforbrug.
Til den resterende del – der blandt andet omfatter den tunge transport – skal vi også bruge endda store mængder kulstof. Derfor vil det ikke være forkert ikke at indfange det, som genereres på Skærbækværket og nyttiggøre dem til produktionen af alt fra grønne brændsler til fleecetrøjer og flydende vaskemiddel.
- Hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling, kræver det, at vi blandt andet begynder at opsamle og koncentrere kulstoffet fra blandt andet afbrændingen af biomasse, så vi kan producere alternativer til de fossilt baserede produkter, vi næppe vil undvære, påpeger Søren Schmidt Thomsen og fortsætter:
- Og når nu vi med Skærbækværket har et anlæg, der både kan generere biogen CO2 og energi – endda som en regulerbar kapacitet, vi selv bestemmer, hvornår vi tænder og slukker for modsat sol og vind – så synes vi, det vil være ganske ærgerligt, hvis det lykkes Ewii at underminere den mulighed.
*****
GridTech:
EU's gaslagre svinder ind: Prisen for naturgas står foran afgørende uger
Energianalytikerne har fået dybe panderynker over vejrsituationen i kombination med lagringen af naturgas i EU og Europa. De frygter nemlig, at priserne på naturgas i 2025 står overfor nogle afgørende uger, der kan ende med sende gasprisen langt op i løbet af 2025, fremgår det af GridTech.
Her i slutningen af november er de europæiske naturgaslagre således under 90 procent fyldt sammenlignet med lige under 100 procent for et år siden. Og ifølge en analyse fra Global Risk Management kan det tegne et scenarie, hvor lagrene ved udgangen af vinteren er nede på niveauet fra 2021-2022.
- Derfor står vi i den højst usædvanlige situation, at prisen i dag for at købe gas til levering næste sommer er højere, end den er for at købe gas til næste vinter. Typisk får man 1-1,5 euro ‘rabat’ pr. MWh for at købe om sommeren frem for om vinteren, men lige nu er det 4 euro dyrere, siger Arne Lohmann Rasmussen, der er chefanalytiker og forskningschef hos Global Risk Management.
Analysen advarer således om en lav beholdning af naturgas i Europa efter vinteren 2024-2025 og om, at det vil øge den globale efterspørgsel – og dermed priserne.
- Efterspørgslen fra Asien er også ganske stærk, og på grund af det fremstormende marked for flydende naturgas er konkurrencen om gassen blevet global, hvor den før var regional. Så når der er stor efterspørgsel i Asien, presser det også prisen op i Europa, siger Arne Lohmann Rasmussen.
Det kan ifølge Global Risk Management skabe en situation på gasmarkedet som i 2022, hvor Europa handlede gasprisen op til et rekordniveau på omkring 340 euro pr. MWh.
*****
TV 2 Øst:
Bekymring for ny fjernvarmeskandale
Fjernvarmeudrulningen i Korsør koster mere end beregnet. Derfor havde SK Varme A/S bedt om en ny lånegaranti fra Slagelse Kommune på 140 millioner kroner. TV 2 Øst fortæller, at byrådet mandag i denne uge nåede til enighed om lånegarantien til etablering af fjernvarme i Korsør og Halsskov.
Forinden var der dog en ganske ophedet debat i byrådssalen – bl.a. på grund af den nuværende situation omkring Odsherred Forsyning A/S, fremgår det TV 2 Øst.
- Lige nu sker der en hel masse i forsyningsselskaberne. Værst ser det ud oppe i Odsherred, hvor man tilsyneladende bare har slået autopiloten til og har skrevet under på en kæmpe gæld. Vi bør udvise rettidig omhu og undersøge denne lånegaranti bedre, fastslog Thomas Vesth fra Liberal Alliance.
Et stort flertal i byrådet stod dog fast på, at SK Varme A/S skulle have sin nye lånegaranti på 140 millioner kroner – fordelt med omkring 100 mio. kroner til en ny varmepumpe og omkring 40 mio. kroner til fjernvarmerør.
Det havde Jørgen Grüner (SF), der også sidder i bestyrelsen for forsyningsselskabet, ingen bekymringer med at give en lånegaranti til.
- Markedet er presset i øjeblikket. Priserne på både materialer og arbejdskraft stiger. Men samlet set er de to solide projekter. Der er god samfundsøkonomi i udrulningen af fjernvarme. Og der er en sund økonomi i SK Forsyning, sagde han.
*****
Frederiksborg Amts Avis:
Grundejere vil stadig kæmpe imod fjernvarmeplaner
Små 300 naboer til et kommende varmeanlæg i Holtegårdsparken i Gl. Holte var mandag aften mødt frem til borgermøde på Nærum Gymnasium. Her fik de præsenteret planerne for byggeriet af et af de to anlæg, der i fremtiden skal underbygge en yderligere udbygning af fjernvarme, fremgår det af Frederiksborg Amts Avis.
Ifølge formand for Gammel Holte og Omegns Grundejerforening, Mikkel Christensen, er der dog stadig stor utilfredshed med planerne om at bygge 20 MW-stort varmeanlæg.
- Der var også en udtrykt utilfredshed med, at kommunen ikke konkret havde undersøgt nærmere, om det kan lade sig at flytte eller bytte fredede arealer. Vi mangler at se et svar på det spørgsmål fra fredningsmyndighederne, og vi mangler noget lydhørhed, siger Mikkel Christensen
Han fortæller videre, at konklusionen på mødet blev, at kommunen arbejder videre i parallelle spor, med lokalplanforslaget i Holtegårdsparken og med de forslag og meninger, der kom frem på mødet.
- Men vi vil fortsat kæmpe imod, at værket skal ligge her. Jeg synes, at det tyder på, at alle sten ikke er vendt, og det kan ikke være borgernes job. Det må være forvaltningen og politikerne, der undersøger mulighederne, og så fremlægger dem for borgerne, mener han.
*****
Dagens.dk:
1 million husstande kan se frem til en sænket elregning
Fra 1. december får en million husstande i København, Nordsjælland og dele af Midtsjælland en lavere regning, når der skal betales for eldistribution. Prisfaldet er ikke småting. Med en samlet årlig reduktion på 325 millioner kroner eksklusive moms, svarer det til et prisdyk på cirka 15 procent, skriver Dagens.dk.
Konkret vil eltarifferne i perioder med høj belastning – også kendt som “kogespids” – falde fra 128,78 øre/kWh til 109,85 øre/kWh, mens de almindelige højlast-perioder reduceres fra 42,93 øre/kWh til 36,62 øre/kWh.
For en typisk lejlighedsejer betyder det cirka 150 kroner mindre om året på elregningen, mens parcelhusejere kan se frem til at spare omkring 250 kroner.
- Prisnedsættelsen er blandt andet et udtryk for, at vi nu har fået betalt regningen fra energikrisen, og de enorme prisudsving er kommet godt på afstand. Der er kommet mere ro på elmarkedet, renten stiger ikke mere og inflationen er kommet ned på et meget lavere niveau, siger funktionschef, Cäthe Bay-Smidt, fra Radius.
*****
Energy Supply:
Odsherred Forsyning har i alt 51 kreditorer
Indtil videre har det meste af opmærksomheden vedrørende gælden i Odsherred Forsyning været rettet mod Nordea og Odsherred Kommune. De to kreditorer står da også for over 90 procent af den samlede gæld i det skandale ramte forsyningsselskab.
Men der er 49 andre kreditorer, der tilsammen har 126 mio. kr. til gode i det skandaleramte forsyningsselskab, fremgår det af Energy Supply, der har udarbejdet en kreditorliste efter indsigt i Skifteretten i Holbæk.
I alt 51 kreditorer har stillet krav mod Odsherred Forsyning i den rekonstruktion, der indtil videre pågår indtil foråret 2025. Samlet er der stillet krav mod forsyningen for 1,39 mia. kr., hvoraf de 10 største kreditorer står for 98,6 procent af kravet.
Alene de to hovedkreditorer, Nordea og KommuneKredit, har et tilgodehavende på 1,27 mia. kr.
*****
Skriv kommentar