15 virksomheder går sammen i nyt samarbejde om fangst- og lagring af CO2
LÆS I DAG: Efter politianmeldelse: ARC sender klage over Energistyrelsen. Vildt projekt: Gå en tur på toilet - så får du grøn varme i radiatoren. Vattenfall sætter stort CCS-projekt på pause. 1,8 millioner elkunder kan se frem til lavere elregninger. Nekst fremlægger 34 nye anbefalinger: Vil rydde ud i elnettets ”tilladelsesjungle”. Norfors: Tidligere kassemester peger på affaldsdirektør som årsag til stop.
EnergiWatch:
15 virksomheder går sammen i nyt samarbejde om fangst- og lagring af CO2
CCS Zealand er navnet på et nyt samarbejde om CO2-fangst og lagring i Østdanmark. Bag samarbejdet står 15 virksomheder, der vil bruge samarbejdet som et ”forum for opsamling, etablering og deling af erfaringer om fangst, transport, lagring og udnyttelse af CO2”. Det skriver EnergiWatch.
- Med etableringen af CCS Zealand vil vi samarbejde om etableringen af CO2-fangst, -transport og -lagring i Østdanmark. Det gør vi, fordi vi ved, at samarbejde er helt nødvendigt, for at vi kan komme i mål med vores projekter og reducere vores omkostninger, udtaler Trine Lindegaard Holmberg, der er forperson for CCS Zealand og adm. direktør for Argo.
Samarbejdet består af virksomhederne: AffaldPlus, Arc, Argo, Carboncuts, CTR, Evida, Gas Storage Denmark, Hofor, CO2 Storage Kalundborg, Kalundborg Havn, Novo Nordisk Foundation, Novonesis, Veks, Vestforbrænding samt Ørsted.
Det nye samarbejde betyder samtidig et farvel til et tidligere samarbejde – C4 – hvor en række af medlemmerne af CCS Zealand var med. Erfaringerne fra C4 bliver videreført i det nye samarbejde, lyder det fra CCS Zealand.
Visionen for CCS Zealand lyder på en fremtid med ”et reelt marked for CO2, hvor aktørerne uden større barrierer, kan købe og sælge CO2 til og fra hinanden.”
*****
WasteTech:
Efter politianmeldelse: ARC sender klage over Energistyrelsen
Affaldsselskabet ARC har nu sendt en klag til Energiklagenævnet over den politianmeldelse, som Energistyrelsen tidligere gav til ARC. Tilbage i oktober blev ARC således politianmeldt for, at 15 procent af deres samlede biomasseforbrug ikke levede op til de danske regler for bæredygtighed.
Det er kommunikationschef ved ARC, Nils Thor Rosted, der overfor WasteTech bekræfter klagen.
- ARC har påklaget påbuddet, fordi vi sammen med vores juridiske rådgivere vurderer, at der har været nogle reelle og principielle mangler i afgørelserne, siger Nils Thor Rosted.
Da der er tale om en klagesag, ønsker ARC ikke at gå yderligere i detaljer, da udfaldet ifølge Nils Thor Rosted ”også kan påvirke den verserende sag for 2022”. Overordnet set er ARC som utilfredse med den regulering, der har ført til politianmeldelsen.
- Set på et samfundsplan er det afgørende, at regulering er så klar, at det faktisk er muligt at agere som virksomhed, siger Nils Thor Rosted.
*****
Aarhus Stiftstidende:
Vildt projekt: Gå en tur på toilet - så får du grøn varme i radiatoren
Kredsløb og Aarhus Vand har samlet kræfterne om et projekt, hvor man vil forsøge at få fjernvarme ud af borgernes toiletbesøg. Det skal ske ved at udnytte de ressourcer, som findes i spildevandet, fremgår det af Aarhus Stiftstidende.
- Projektet er et vigtigt skridt for Aarhus Vand i udviklingen af bæredygtige løsninger, hvor vi udnytter de ressourcer, der er i spildevandet. Samtidig er projektet udtryk for, at vi på tværs af brancher kan rykke sammen og bruge vores kompetencer til at skabe en fælles løsning til gavn for kunderne i Aarhus og for en bæredygtig fremtid, fortæller adm. direktør Karina Topp fra Aarhus Vand i en pressemeddelelse.
Planen er, at de første pumper skal monteres på Egå Renseanlæg. Her kan teknikken udnytte varmen i spildevandet, så det kan sendes ud til forbrugerne som grøn fjernvarme.
- Vi skal ikke kun tænke i grøn omstilling. Vi skal også gentænke og udnytte de muligheder, der er. Derfor er vi glade for, at Aarhus Vand sammen med os, ønsker at gå forrest og udnytte de teknologiske muligheder og etablere de mest innovative løsninger, forklarer Bjarne Munk Jensen, der er adm. dir. hos Kredsløb.
Kredsløb og Aarhus Vand har i første omgang underskrevet en hensigtserklæring for projektet.
*****
EnergiWatch:
Vattenfall sætter stort CCS-projekt på pause
Markedet for CO2-fangst er for umodent, konstaterer energiselskabet Vattenfall om et projekt, der fra 2028 skulle indsamle op til 150.000 ton CO2 til lagring i Nordsøen. Nu sætter Vattenfall projektet på pause, skriver EnergiWatch.
Planen var oprindeligt, at der skulle opsamles op mod 150.000 ton biogen CO2 fra biomasseværket Jordbro.
- Vattenfall Heat Sweden har besluttet at sætte det igangværende BECCS-projekt i Jordbro, som har undersøgt potentialet for BECCS på kraftvarmeværket, på pause. Beslutningen er baseret på den høje grad af usikkerhed på et umodent marked, hvor de økonomiske forudsætninger for at gennemføre projektet i øjeblikket mangler, lydet det fra Vattenfall i en skriftlig kommentar til EnergiWatch.
Det svenske medie SVT skrev først om beslutningen, som Vattenfall slår fast ikke er definitivt ophør. Til EnergiWatch skriver energiselskabet, at miljøansøgningen ikke trækkes tilbage, og at projektet kan genoptages, såfremt markedsforholdene forbedres.
CO2’en fra Jordbro-projektet skulle ifølge det svenske energiselskabs udmelding fra i foråret have været lagret ”sandsynligvis på havet i Nordsøen eller muligvis på land i Danmark.”
*****
Energy Supply:
1,8 millioner elkunder kan se frem til lavere elregninger
Både Radius på Sjælland og N1 i det jyske har fra den 1. december sænket prisen på transport af strøm gennem elnettet for forbrugerne. Det påvirker – positivt – prisen for 1,8 mio. kunder, fremgår det af Energy Supply.
Ifølge Radius selv vil en typisk lejlighedskunde opleve et prisfald på cirka 150 kroner inklusive moms om året, mens en parcelhuskunde får et dyk på cirka 250 kroner inklusive moms.
At prisen bliver sat ned er blandt andet et udtryk for, at Radius har fået "betalt regningen fra energikrisen". Det udtaler funktionschef Cäthe Bay-Smidt i en pressemeddelelse.
- Der er kommet mere ro på elmarkedet, renten stiger ikke mere, og inflationen er kommet ned på et meget lavere niveau, lyder det.
N1 skriver i en pressemeddelelse, at nettarifferne sænkes med 59 procent i julemåneden. Det er ifølge elnetselskabet en samlet besparelse på 130 kroner for en gennemsnitsfamilie.
I 2025 sænkes nettarifferne med 21 procent.
*****
EnergiWatch:
Nekst fremlægger 34 nye anbefalinger: Vil rydde ud i elnettets ”tilladelsesjungle”
Nekst-arbejdsgruppen ”Hurtigere udbygning af elnettet” har fremlagt 34 nye anbefalinger, der skal skabe hurtigere processer og mere koordinering af godkendelser og rydde ud i det, som arbejdsgruppen betegner som en ”tilladelsesjungle”. Det beretter EnergiWatch.
Anbefalingerne handler blandt andet om, at arbejdsgange skal strømlines, og der skal deles viden på tværs af aktører. Herudover peger Nekst også på, at der ofte mangler ”transparens omkring sagsbehandlingstider hos de relevante myndigheder, samt transparens omkring tilslutningstider hos netselskaberne og Energinet.”
Ifølge arbejdsgruppen udfordrer det både kunder og aktører i udbygningsprocessen og gør planlægningen af projekterne skrøbelig og sårbar overfor forsinkelser.
- Vi står midt i en grøn omstilling, hvor det er afgørende, at elnettet skal kunne følge med. Derfor skal vi heller ikke spilde tid på processer, der kan speedes op, og på manglende koordinering, der forsinker udbygningen. Det er fedt, at Nekst nu kommer med konkrete anbefalinger til, hvor og hvordan vi kan fjerne de forhindringer, som gør det svært for både netselskaber, Energinet og myndigheder at rykke hurtigt, lyder det i en reaktion fra klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
*****
CleantechWatch:
Norfors: Tidligere kassemester peger på affaldsdirektør som årsag til stop
Den tidligere finansdirektør i Norfors, Henrik Schwartz, siger til CleantechWatch, at det var et dårligt arbejdsmiljø – forårsaget af den administrerende direktør Jette Miller – der lå bag hans stop i affaldsselskabet i slutningen af 2023.
Bag hans afsked i november 2023 ligger efter eget udsagn en utilfredshed med den dengang forholdsvis nytiltrådte adm. direktør Jette Miller. Efter hans opfattelse levede ledelsen ikke op til sit erklærede mål om mere dialog og åbenhed. Det var ellers en del af det opdrag, Jette Miller fik, da hun blev ansat i 2023.
- Tværtimod så oplevede jeg, at der blev sagt én ting og gjort noget andet, siger Henrik Schwartz til CleantechWatch og understreger, at han ikke ønsker at kommentere sagen yderligere af juridiske årsager.
Norfors har trods flere henvendelser ikke ønsket at stille op til interview med CleantechWatch for at besvare kritikken af topledelsen fra den tidligere finansdirektør.
”Helt overordnet” kommenterer affaldsselskabet ikke personalesager, lyder det i et mailsvar fra selskabets presseafdeling.
Henrik Schwartz er den tredje direktør, som er stoppet i Norfors, efter at selskabet fyrede sin adm. direktør gennem 27 år, Tonny Juul Jensen, i slutningen af 2022. Også Norfors’ vicedirektør og fjernvarmedirektør er stoppet.
Skriv kommentar