Ørsted brænder ifølge eksperter træ af, som kunne bruges mere bæredygtigt end energi.
LÆS I DAG: Fjernvarmebosser vender ryggen til træpiller og træflis. Ewii-chef har ingen skrupler ved at forpurre CO2-høsten. Derfor modtager konkurstruet varmeværk nu over 100.000 kroner af kommunen. Fjernvarmeselskab overvejer, om naboerne skal overtage.
TV2 Nyhederne:
Ørsted brænder ifølge eksperter træ af, som kunne bruges mere bæredygtigt end energi
TV2-programmet Operation X har fokus på forbruget af biomasse hos energikoncernen Ørsted, der bl.a. bruger biomasse til at producere varme til brug hos forskellige fjernvarmeselskaber. Operation X mener bl.a. at den biomasse, som Ørsted bruger ikke lever op til kravene om bæredygtighed, fremgår det af TV2 Nyhederne.
Ørsted oplyser på deres hjemmeside, at den biomasse, de anvender, er klimavenligt og består af resttræ. Operation X har bl.a. været i USA og vurderer, at biomassen ikke består af resttræ og dermed ikke er bæredygtig. Vurderingen baserer Operation X alene på billeder af træet.
- Hvis det havde været under skandinaviske forhold, så kan vi konstatere, at det er friskt og retvokset. Det vil sige, at meget store dele af det her ville kunne have været lagt i andre længder, og den bedste del af det, ville kunne være blevet sendt til savværk, lyder det fra Esben Møller Madsen, der er tidligere skovforvalter igennem 40 år.
Han opfordrer Ørsted til at anerkende kritikken:
- Hvis jeg havde været Ørsteds repræsentant, så havde jeg sagt, der er noget her, der ikke duer. Det skal vi have en ændring af.
Mark Harmon er professor emeritus ved Oregon State University, og har forsket i skove i 40 år med særligt fokus på syge og døde træer. Hans vurdering er, at stammerne "ikke havde behøvet" at blive brugt som træpiller:
- De fleste af stammerne på de lastbiler kunne have været brugt enten som tømmer eller til papir.
*****
Ingeniøren.dk:
Fjernvarmebosser vender ryggen til træpiller og træflis
Energikoncernen Ewii i Kolding har for ganske nylig meldt ud, at man senest i 2038 vil vinke farvel til biomasse i varmeproduktionen. Udsigt til mere klimavenlig varme er også en af årsagerne til, at Haderslev Fjernvarme har valgt at skære ned på deres forbrug af træflis, fremgår det nu af Ingeniøren.dk.
I Haderslev har man hidtil bygget sin varmeproduktion på netop biomasse, men senest har selskabet installeret en ny elkedel på otte megawatt, som ifølge direktøren er mere klimavenlig.
- Vi havde et ønske om at producere mere klimavenlig varme og set fra en selskabsøkonomiske vurdering, var det nødvendigt, at vi fandt en anden varmekilde, fortæller Morten Hartmann, der er direktør hos Haderslev Fjernvarme.
I Aarhus er der også store ændringer på vej. Her kommer cirka 70 procent af varmen i dag fra afbrænding af biomasse. Men når selskabet Kredsløb i 2030 brænder de sidste træpiller af, vil det tal falde til cirka 20 procent.
Ifølge Lasse Sørensen, der er chef for forretningsudvikling hos Kredsløb, giver det god mening for klimaet, fordi træpiller ikke er holdbart i længden.
- Det er ikke bæredygtigt, fordi vi ikke kan konvertere al energiproduktion i verden til træpiller. Der er simpelthen ikke nok træ, siger han til Ingeniøren.
Længere nordpå skimter Aalborg Forsyning heller ikke i retning mod biomasse, når de om få år lukker og slukker for Nordjyllandsværket, der er det sidste kraftværk i Danmark, der fyrer med kul.
I dag har selskabet ikke nogen former for biomasse. I stedet tager selskabet et »tigerspring foran flere andre«, når man om få år tager en ny havvandsvarmepumpe i brug, der bliver den største i verden.
- Vi er en smule længere i den fossile fase end andre. Til gengæld hopper vi direkte over i den elektrificerede fase — hen over biomassen, siger Søren Gais Nielsen, der er administrerende direktør hos Aalborg Forsyning.
*****
GridTech:
Ewii-chef har ingen skrupler ved at forpurre CO2-høsten
Direktør Lars Bonderup Bjørn fra Ewii har intet problem med at sætte en stopper for planer om at fange CO2 i Trekantsområdet. Det vil nemlig formentlig være udfaldet, hvis hans tanker om, at Ewii meget snart skal være CO2-fri og undgå biomasse i produktionen af den varme fra Tvis, som forbrugerne skal aftage.
Det understreger han overfor GridTech, der har fulgt op på en strid på ord, der er opstået mellem ham og direktøren for Triangle Energy Alliance, Søren Schmidt Thomsen.
- At vi ikke kan lave grøn omstilling uden at fange biogen CO2 - for så at bruge den igen - er for mig lidt af en molbobetragtning, siger han til GridTech.
- Grøn omstilling handler om at fjerne CO2 fra atomsfæren. At tænke i, at vi skal producere CO2 for at fange det er i sig selv forargeligt, siger Lars Bonderup Bjørn som modsvar til, at Søren Schmidt Thomsen er gået i medierne for at tale den biogene CO2-fangst op.
Direkte adspurgt, om hvorvidt Lars Bonderup Bjørn vil blive ramt på samvittigheden, såfremt Ewiis træk om at ville ud af kontrakten med Tvis resultere i, at parterne ikke kan komme i gang med at fange CO2 på Skærbækværket til produktionen af Power-to-X-brændstoffer, tøver Lars Bonderup Bjørn da heller ikke:
- Nej, det vil ikke røre mig, lyder hans svar til GridTech.
*****
JydskeVestkysten:
Derfor modtager konkurstruet varmeværk nu over 100.000 kroner af kommunen
Byrådet i Varde Kommunen har stemt ja til at godkende en ændringer i vedtægterne for Oksbøl Varmeværk, der bl.a. betyder, at kommunen skal betale et kapitalindskud på 156.978 kroner. Det skriver JydskeVestkysten.
Kapitalindskuddet – som også vil blive opkrævet fra de øvrige andelshavere i værket – skal bidrage til, at den nuværende gæld fra værket til andelshaverne på 7,5 mio. kroner kan blive konverteret, så Oksbøl Varmeværk undgår en truende konkurs.
Kapitalindskuddet bliver fordelt ligeligt ud, så hvis du har et på 150 kvadratmeter, kan du forvente at skulle betale 4350 kroner.
Kapitalindskuddet kommer til at sikre selskabets fortsatte drift og dermed varmeforsyning til Oksbøl, Billum og Janderup.
Forslaget blev godkendt af et enigt byråd.
*****
Energy Supply:
Fjernvarmeselskab overvejer, om naboerne skal overtage
Hornbæk Fjernvarme er gået i dialog med Forsyning Helsingør om en mulig overdragelse. I første omgang nøjes man med en forsøgsordning. Hornbæk Fjernvarme har indgået en aftale med Forsyning Helsingør, der strækker sig over de næste tre år, skriver Energy Supply.
- Overtagelsen af en del af vores administration er første skridt, og nu undersøger vi, om vi skal tage det næste. Det er et spørgsmål om omhu. For at være sikre på, at andelshaverne er med i beslutningsprocessen, har vi haft den nye ordning oppe at vende på en generalforsamling. Her var de enige i, at vi skulle gå videre med det, siger bestyrelsesformand Christian Fröhlich til Dansk Fjernvarme.
Forsyning Helsingør er i dag allerede involveret i forretningsgangen hos Hornbæk Fjernvarme, da selskabet leverer varmen til de 1.300 forbrugere, Hornbæk Fjernvarme har i sin stald.
Skriv kommentar