Gennemsnitsprisen på fjernvarme er steget
LÆS I DAG:
Tidligere forsyningsdirektør ville sælge fjernvarmeprojekter i strid med kontrakt
Får 114.000 om måneden: - Uhørt
Årets store historier i energisektoren
Cerius/Radius ønsker mere samarbejde om elektrificering
Ny rekord for el-forbrug i Østdanmark
Energy Supply – og andre:
Gennemsnitsprisen på fjernvarme er steget
Gennemsnitsprisen på fjernvarme er steget betydeligt siden januar 2022, hvor den kostede 13.000 kr. om året for et standardhus. I august sidste år var prisen steget til 15.979 kr., en stigning på over 20 procent. Det viser de seneste tal fra Forsyningstilsynet, oplyser Energy Supply og en række andre medier, bl.a. Ekstra Bladet.
Statistikken viser, at 181 fjernvarmeselskaber har hævet priserne, mens 108 har sænket dem.
I forhold til den vægtede gennemsnitspris fra august 2023, er prisen steget med 1.059 kr., hvilket svarer til en stigning på 7,1 procent.
Forsyningstilsynet har opgjort en række forhold, der påvirker de forskellige priser, så som forskel på selskabernes produktionsomkostninger.
Flere fjernvarmeselskaber har også indført sæsondifferentierede priser med højere priser om vinteren og lavere priser om sommeren.
Ifølge Danmarks Statistik har to ud af tre boliger fjernvarme som opvarmningskilde.
*****
CleantechWatch:
Tidligere forsyningsdirektør ville sælge fjernvarmeprojekter i strid med kontrakt
Den tidligere direktør i Odsherred Forsyning, Claus Thorsen, har ifølge CleantechWatch forsøgt at sælge fjernvarmeydelser på Vestsjælland i samarbejde med en privat udbyder. Det skete angiveligt samtidig med, at han var konstitueret direktør i den kommunale. forsyningsvirksomhed.
CleantechWatch skriver, at flere lokale foreninger, der forsøgte at få fjernvarme til deres områder, har mødt Claus Thorsen på salgsmøder med selskabet Fjernvarmegruppen A/S.
Som konstitueret administrerende direktør i Odsherred Forsyning måtte han ikke udføre hverken lønnede eller ulønnede bijob uden en godkendelse fra bestyrelsen.
Daværende formand i Odsherred Forsyning Mathias Hansen (V) afviser over for CleantechWatch at have givet samtykke til Claus Thorsens bijob.
CleantechWatch har rakt ud til Claus Thorsen for at spørge ham til anklagerne, hans relation til Fjernvarmegruppen, og hvorvidt nogen lokalgrupper endte med at takke ja til. Han er ikke vendt tilbage på henvendelserne.
*****
TV2 Øst:
Får 114.000 om måneden: - Uhørt
Ved årsskiftet stoppede direktør for SK Forsyning, Jan Østerskov, og selv om han selv valgte at stoppe, fik han 1,4 millioner kroner i aftrædelsesgodtgørelse. Nu skriver bl.a. TV2 Øst, at han fortsætter som konsulent i datterselskabet Envafors.
Jan Østerskov er blevet ansat som direktionskonsulent i Envafors, der er et samarbejde mellem forsyningsselskaberne i Næstved og Slagelse Kommuner, og som er ejet af kommunerne.
Ifølge kontrakten, som TV2 ØST er i besiddelse af, vil han som konsulent få omkring 114.000 kroner om måneden plus pension.
Det er omtrent samme løn, som han fik, da han var direktør for SK Forsyning. Til maj vil han gå ned i tid og kun arbejde 30 timer om ugen, hvor han så vil få 73.000 om måneden. Til sidst vil han slutte med en månedsløn på 61.000 kroner for 25 timer om ugen.
Hverken direktør for Envafors, Henrik Birch, eller bestyrelsesformand Ole Drost har ønsket at udtale sig om sagen.
De henviser til, at kontrakten endnu ikke er underskrevet, og at de derfor har tavshedspligt.
*****
GridTech:
Årets store historier i energisektoren
2024 er med hastige skridt på vej til at være et overstået kapitel, og dermed er det også ved at være den tid på året, hvor vi kan gøre status på det forgangne år i energisektoren.
GridTech fortæller bl.a. hvordan 2024 blev året, hvor elektrificeringen af fjernvarmen for alvor kom op i gear. Dansk Fjernvarme kunne tilbage i september fortælle, at der i fjernvarmesektoren er sket en tredobling i antallet af MW elkedler og varmepumper de seneste fem år, så der i de danske fjernvarmeselskaber nu i alt er investeret i 2.218 MW i el-baseret varmeproduktion, hvoraf 615 MW af dem blev tilføjet i 2023.
For hvad angår 2024 er tallene ikke landet endnu, men flere projekter peger i retning af, at rekorden fra 2023 godt kunne gå hen og blive tangeret med tanke på, at både mindre og store varmeselskaber har annonceret investeringer i el-baseret-kapacitet, hvor blandt andre Hofor har annonceret investeringer i elkedler og varmepumper for et sted mellem 3 og 5 milliarder kroner.
*****
EnergiWatch:
Cerius/Radius ønsker mere samarbejde om elektrificering
Rammen for arbejdet i Nekst-gruppen ”hurtigere udbygning af elnettet” var relativt klar:
- Målet var at kunne give konkrete og handlingsanvisende anbefalinger,” fortæller Agga Hjortkjær, der er funktionschef i netselskabet Cerius/Radius til EnergiWatch.
- Der er jo ikke én løsning på den kæmpestore samfundsopgave. Der er mange forskellige aspekter, og der er mange forskellige aktører,” siger hun.
Som repræsentant for netselskaberne ser hun også opgaver, der skal løftes i dén del af sektoren. Blandt andet mener hun, at netselskaberne kan tilbyde fleksibilitet som alternativ til netudbygning. Ligesom de kan sikre samspil mellem kunde og net – og indføre tariffer og produkter, der afspejler kundens behov og kundens brug af nettet.
*****
Energy Supply:
Ny rekord for el-forbrug i Østdanmark
Elforbruget i Østdanmark nåede nye højder i 2024, især på grund af privatkunder og mindre erhverv, der investerede i elbiler og varmepumper.
Cäthe Bay-Smidt, funktionschef i Cerius-Radius, oplyser i en pressemeddelelse, at rigtig mange danskere brugte 2024 på at investere i elbiler med tilhørende ladebokse, hvilket kan aflæses på det samlede elforbrug.
Den tidligere rekord blev sat i 2021, men den nye rekord forventes ikke at stå længe. Der var også et fald i forbruget i spidsbelastningsperioder, da kunderne flyttede deres forbrug til andre tidspunkter af døgnet. Og det er netop et ønske fra Cerius-Radius.
- Hvis vi i stedet kan sprede vores forbrug ud over døgnets timer, så udnytter vi det eksisterende elnet bedst muligt, hvilket er med til at holde vores udgifter nede og mindske kundernes regning. Det betyder desuden, at vi kan prioritere vores ressourcer til at udbygge elnettet, hvor udviklingen går hurtigst, lyder det fra Cäthe Bay-Smidt til Energy Supply.
Skriv kommentar