Gå til hovedindhold

Ukraine slukker for Ruslands gasledning: Kan påvirke prisen i Danmark

LÆS OGSÅ I DAG:
Boligselskab vil ikke forhaste sig i fjernvarmesag
Kom nu med: Fjernvarmen appellerer om tilslutning
Lun besked fra Assens Fjernvarme
Dyr gas og dyr flis driller: Varmeværk hæver prisen med 45 procent
Rekonstruktion går stille og roligt i Hirtshals
Sidste års gennemsnitlige elpris lå marginalt over 2023
Danske Vandværker har sat navn på ny direktør

7. jan. 2025
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Ingeniøren.dk:
    Ukraine slukker for Ruslands gasledning: Kan påvirke prisen i Danmark

    Siden årsskiftet flyder der ikke længere russisk gas igennem rørledningerne i Ukraine, der har valgt ikke at forlænge en aftale om at tillade transport af gas gennem det krigshærgede land. Det betyder, at der nu kun er én aktiv gasledning fra Rusland mod Europa – og det kan give problemer, men nok først fra næste år, fremgår det af Ingeniøren.dk.

    Her og nu mangler der ikke gas til opvarmning af husstande i EU og Europa. Der er nemlig ganske store lagre til den resterende del af vinteren. Men problemet kan vise sig den kommende vinter – altså 2025-2026, mener lektor på Aalborg Universitet, Mogens Rüdiger.

    Han påpeger, at der netop med stoppet for gasledningen gennem Ukraine helt naturligt vil blive tilført mindre gas end vanligt til lagrene.

    - Derfor kan det godt blive sværere at opbygge de europæiske gaslagre fra sommer og fremefter, siger han til Ingeniøren.dk og påpeger, at en konsekvens kan være, at prisen på gas igen vil stige. Samtidig vurderer han, at Europa nu blot bliver afhængige af andre lande og deres gaseksport.

    *****

    Nordvestnyt; Holbæk:
    Boligselskab vil ikke forhaste sig i fjernvarmesag

    Selvom Holbæk Kommune har besluttet, at de kommunale bygninger skal på fjernvarmen, og det vil formentlig kunne redde udrulningen. Men det er vigtigt, at også de store boligselskaber melder sig til – og her ser det ud til at knibe med lysten, skriver Nordvestnyt.dk.

    Det gælder således for Holbæk Boligselskab, som samlet set har omkring 2000 lejemål, der vil have tid til at tænke sig om, regne økonomien igennem og ikke mindst tage lejerne i ed, inden de sætter deres underskrifter på noget som helst, der har med fjernvarmeudrulningen at gøre.

    - Nu tager vi en snak mere med Fors, som vi er i dialog med. Derefter skal vores jurister også se på det. Og vi kommer ikke til at beslutte noget, førend vi har hørt vores lejere, så min forventning er, at vi først kan komme med en tilbagemelding til Fors om et års tid, vurderer Michael Rasmussen, der er formand for boligselskabet.

    Han har ifølge Nordvestnyt.dk holdt flere møder om fjernvarmen med sine afdelingsformænd i Ladegårdsparken og Knudskov-, Alleog Kikhøjparken, og alle er enige om, at det ikke er en sag, man kan og vil forhaste sig med.

    Det er Fors, der står for fjernvarmeudrulningen i Holbæk, og den tøven, som bl.a. boligselskabet udviser, kan true projektet. Fors har nemlig stillet et krav om, at der skal være en tilslutning på 70 procent, før det er rentabelt af udrulle.

    *****

    SN.dk:
    Kom nu med: Fjernvarmen appellerer om tilslutning

    Glumsø Fjernvarme har en simpel opfordring til borgerne: Meld jer nu til fjernvarmeprojektet, så vi kan komme over de krævede 70 procents tilslutning. SN.dk fortæller, at bestyrelsen for en måned siden valgte at gå videre med en endelig udbudsrunde, men det er betinget af, at borgerne tilmelder sig og indbetaler 1.000 kroner pr. husstand inden den 31. januar.

    - Det er lidt op ad bakke lige nu. Men vi er ikke langt fra målet, og vi kæmper til det sidste, siger Vagn Holck Lauridsen, formand for arbejdsgruppen bag Glumsø Fjernvarme til SN.dk.

    Status netop nu er, at 380 husstande har tilmeldt sig og betalt hver 1.000 kroner i indskud. Yderligere 199 har tilkendegivet, at de vil med på varmen, men har endnu ikke betalt, mens 327 husstande ikke er blevet tilmeldt endnu.

    - Målet er 674 boligenheder, hvad der svarer til 70 procent tilslutning. Det er langtfra urealistisk. Men det kræver, at folk tager stilling inden udgangen af måneden. Ellers bliver projektet skrinlagt, siger Vagn Holck Lauridsen.

    Regnestykket viser, at husejerne kan kobles på varmen for 35.000 kroner, hvis de har betalt 1.000 kroner i indskud. Opvarmning af et gennemsnitshus på 130 kvadratmeter vil være godt 23.000 kroner om året.

    Varmekilden bliver en stor varmepumpe, en elkedel og en akkumuleringstank, der kan gemme varmen og bruge den, når den er billigst.

    *****

    Fyens.dk:
    Lun besked fra Assens Fjernvarme

    Prisen bliver den samme i 2025 som i 2024. Så kort og kontant lyder meldingen fra Assens Fjernvarme til sine kunder på det vestlige Fyn. Ifølge Fyens.dk betyder det, at det fortsat vil koste 15.191 kroner at opvarme et standardhus på 130 kvadratmeter med et forbrug på 18,1 MWh.

    - Til trods for inflation, stigende priser på brændsel og lavere indtægter fra salg af el, betyder det nemlig, at vores varmepris stadig ligger under landsgennemsnittet. Det er vi enormt glade for. Og så er fjernvarmen i Assens ikke mindst fossilfri. Så der er god grund til at glæde sig over at være fjernvarmekunde i disse dage, siger Assens Fjernvarmes formand Søren Edlefsen.

    Udover meldingen om at fastholde fjernvarmeprisen i 2025, så er Assens Fjernvarme i øjeblikket i gang med at rulle fjernvarme ud til Aarup og en række landsbyer nord for Assens. Det betyder, at der i år kobles 750 nye kunder på fjernvarmenettet.

    *****

    Energy Supply:
    Dyr gas og dyr flis driller: Varmeværk hæver prisen med 45 procent

    Energy Supply fortæller, at Brovst Fjernvarme igennem flere år har kørt med underskud, og at man nu tager konsekvensen og sætter prisen på. Konkret bliver der tale om en prisstigning på 45 procent. Det fremgår af et brev til kunderne.

    I brevet beklager formand Jens L. Rasmussen situationen og forklarer, at ledelsen har været for optimistisk i deres tro på, at et akkumuleret underskud over flere år kunne indhentes uden prisstigninger.

    Konkret kommer prisstigningen ad to omgange: 10 procent her fra nytår og yderligere 35 procent stigning 1. april.

    De nye takster vil ifølge Brovst Fjernvarmes oplysninger for et standardhus medføre en total prisstigning for 2025 i forhold til 2024 på 5.630,20 kr. inkl. moms.

    *****

    Nordsøposten.dk:
    Rekonstruktion går stille og roligt i Hirtshals

    Alt tyder nu på, at Hirtshals Fjernvarme sammen med rekonstruktøren og kreditorerne kan fremlægge et forslag til rekonstruktion senest den 24. februar i år. Det er forventningen, skriver Nordsøposten.dk, at kreditorerne vil støtte forslaget, hvorefter rekonstruktionen vil ophøre.

    Der bliver arbejdet på forskellige mulige løsninger, fremgår det af det lokale medie, der skal dække det likviditetsbehov, som følger af Forsyningstilsynets afgørelse om tilbageførelse af midler til kunderne hos Hirtshals Fjernvarme.

    På baggrund af det foreløbige arbejde har Hirtshals Fjernvarme derfor med opbakning fra de væsentligste kreditorer anmodet om, at det oprindeligt planlagte møde i skifteretten den 3. januar blev udsat til den 3. marts 2025, hvilket skifteretten har imødekommet.

    *****

    EnergiWatch:
    Sidste års gennemsnitlige elpris lå marginalt over 2023

    De gennemsnitlige elpriser i såvel 2023 som 2024 var tæt på at være identiske. Det viser en opgørelse fra Forsyningstilsynet, fremgår det af EnergiWatch, der skriver, at det i 2024 i gennemsnit kostede 2,73 kroner pr. kWh. I 2023 var prisen på 2,71 kroner pr. kWh.

    Men selv om der generelt er faldet mere ro over elpriserne, er der stadig et stykke ned til niveauet fra før corona, hvor strømmen kostede omkring 2,30 kroner per kilowatt-time.

    Omvendt kan man måske glæde sig over, at elpriserne i gennemsnit er faldet med omkring 30 procent fra niveauet under energikrisen i særligt 2022.

    Hvis man tager udgangspunkt i et årligt forbrug på 4000 kilowatt-timer for en gennemsnitlig familie, kostede det knap 11.000 kroner sidste år. Det svarer til en besparelse på 4600 kroner årligt sammenlignet med 2022.

    *****

    CleantechWatch:
    Danske Vandværker har sat navn på ny direktør

    Brancheorganisationen Dansk Vandværker har fundet sin nye direktør, skriver CleantechWatch. Det bliver Lise Lotte Toft, der i dag er ansat som klima- og uddannelseschef i Center for Regionaludvikling i Region Hovedstaden, der tiltræder posten 17. februar.

    Direktørposten i Danske Vandværker har været i spil, siden Susan Münster i september meldte sin afgang efter seks år i brancheorganisationen.

    Efterfølgende blev økonomi- og rådgivningschef Michael Hovmand konstitueret på posten, og han fortsætter i rollen frem til Lise Lotte Tofts tiltræden til februar, fremgår det af en pressemeddelelse fra Danske Vandværker.

    - Der venter mange meningsfulde opgaver, og jeg glæder mig til at komme i gang. Jeg ser også frem til at komme rundt i landet og møde alle de gode kræfter bag vores allesammens drikkevand, udtaler Lise Lotte Toft i en pressemeddelelse.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...