Det forventer vi af 2025: Energi-fagfæller giver deres bud på det kommende år
LÆS OGSÅ I DAG:
Varmepumpe-aktør: - Vi har kæmpet for hver eneste krone som aldrig før
Kaosramt biogasselskab er udset nøglerolle i regeringens klimakamp
Borgmester frygter fjernvarme-mareridt
Varmeprisen stiger i Aars
Gridtech:
Det forventer vi af 2025: Energi-fagfæller giver deres bud på det kommende år
Mediet Gridtech har bedt en række fagfolk komme med deres bud på ønsker til det kommende år. En af fagfolkene er chefkonsulent hos Dansk Fjernvarme, Bettina Aagaard Vester, der bl.a. fremhæver, at der er brug for at få sat fart på den grønne omstilling.
- PtX-projekter falder på stribe, udbygning af biogasanlæg er gået i stå, flere fjernvarmeprojekter droppes, overskudsvarmeprojekter udskydes, energiøerne hænger i en tynd tråd og det store udbud af havvind i december var en fiasko, konstaterer hun som argument for, at der skal tempo på omstillingen.
Hun nævner en række konkrete ønsker fra fjernvarmesektoren som vigtige for, at den grønne omstilling kan genvinde momentum: Afskaffelse af prisloftet på overskudsvarme, og at myndighederne får alle elementer på plads omkring lagring af CO2, når fristen for prækvalifikation nås i marts.
Samtidig påpeger hun behovet for at flere konverteringer væk fra gas til fjernvarme og nævner, at i 2024 blev konverteringsprojektforslag for cirka 25.000 gaskunder droppet eller udskudt som et resultat af høje ambitioner kombineret med højere anlægsomkostninger og lavere gaspriser.
- Jeg håber og tror, at 2025 bliver året, hvor regeringen igen svinger taktstokken og prioriterer at få udfaset den fossile energi, skriver Bettina Aagaard Vester.
*****
Energy Supply:
Varmepumpe-aktør: - Vi har kæmpet for hver eneste krone som aldrig før
Salget af varmepumper i Danmark faldt i 2024 med 74 procent i løbet af det første halvår. Og selv om salget er i bedring, så er markedet for individuelle varmepumper fortsat hårdt ramt. Det erkender direktør Søren Krogh fra Vølund Varmeteknik overfor Energy Supply.
- Vi har igennem 2024 desværre måtte sige farvel til en tredjedel af vores funktionærer. Vi har markant indskrænket vores omkostninger på tværs af hele organisationen og sparet, hvor vi kunne. Vi har kæmpet for hver eneste krone som aldrig før, fortæller Søren Krogh.
Det er ikke kun i Søren Kroghs egen gesjæft, at det har været drøjt med salget af varmepumper, skriver Energy Supply. Hele industrien er hårdt presset, så derfor er blandt andre Søren Krogh spændt på, hvad 2025 byder.
- På omkostningssiden vil vi starte året forsigtigt op, og så må vi se, om der hen over året kommer gang i salget igen, siger Søren Krogh.
*****
Altinget.dk:
Kaosramt biogasselskab er udset nøglerolle i regeringens klimakamp
De seneste uger har der udspillet sig et drama i biogaskoncernen Biocerc, der er udset til en nøglerolle i forbindelse med CO2-fangst. Men meldingen fra myndighederne er indtil videre, at man tager det med ro, fremgår det af Altinget.dk.
Biocerc har været ramt af direktørfyring, formandsskifte og nedlæggelse af mandater i bestyrelsen – og en genansættelse af den fyrede direktør – over ganske få uger.
I april 2024 løb Biocerc med en del af de støttemidler, der skulle udbetales gennem den såkaldte NECCS-pulje. Fra 2026 til 2032 modtager Biocerc 886 mio. kroner i takt med, at de lagrer CO2 i undergrunden.
Støttekronerne supplerer de midler, som biogasselskabet i forvejen får af staten for at producere biogas. Alene i 2023 løb den støtte op i knap 400 mio. kroner.
Energistyrelsen, der varetager NECCS-puljen, forholder sig roligt til sagen.
”Energistyrelsen forventer fortsat, at Biocirc lever op til deres forpligtelser overfor Energistyrelsen, og dermed giver den nuværende situation i selskabet ikke anledning til yderligere kommentarer,” oplyser styrelsen i et skriftligt svar til Altinget.dk.
En opgørelse fra Klimaministeriet fra 2021 viser, at den samlede biogasbranche står til at modtage i alt 43 milliarder kroner i støtte i perioden fra 2020 til 2030.
*****
AmagerLiv.dk:
Borgmester frygter fjernvarme-mareridt
Fjernvarmeudrulningen i Dragør Kommune har været undervejs igennem snart en del år, og ifølge AmagerLiv.dk kommer borgmester Kenneth Gøtterup med en direkte opfordring til borgerne i kommunen om, at det er nu eller aldrig, hvis fjernvarmeprojektet skal blive en realitet.
Kommunalbestyrelsen i Dragør har besluttet, at mindst 65 procent af varmeforbruget i Dragør By og Store Magleby skal dækkes af fjernvarmeaftaler, før projektet kan igangsættes. Hvis det ikke sker, vil Dragør blive udeladt fra den regionale fjernvarmeledning, som CTR og Tårnby Forsyning ellers har planlagt at etablere.
I en tidligere undersøgelse fra 2023 svarede 69 procent af Dragørs borgere og 89 procent af virksomhederne, at de foretrak fjernvarme som deres fremtidige varmekilde.
Men interessen skal nu omsættes til bindende tilmeldinger. Hvis ikke nok melder sig, vil projektet stoppe, og Dragør vil blive efterladt med individuelle opvarmningsløsninger, som kan være både dyrere og mindre miljøvenlige.
Tilmeldingsfristen er sat til 1. juni 2025, og beslutningen vil blive endeligt behandlet af kommunalbestyrelsen i slutningen af juni.
*****
Aars Avis:
Varmeprisen stiger i Aars
Bestyrelsen for Aars Fjernvarme A.m.b.a. har besluttet at hæve varmeprisen i 2025 med ca. 10 pct., men på trods af stigningen, ligger værket stadig i den billige ende når det gælder fjernvarmepriser i hele Danmark.
Aars Avis skriver, at prisstigningen skyldes generelt stigende indkøbspriser og ekstra omkostninger forbundet med registrering, samt dokumentation og eftervisning af bæredygtighedskrav. Dertil kommer udgifter til miljøledelse og omstilling til el-baserede varmekilder som varmepumper og overskudsvarme.
- Men vi vil fortsat ligge i den lave ende når det gælder fjernvarmepriser i Danmark. Vi forventer, at vi kommer til at være i den billigste fjerdedel, siger direktør Jan Clement ifølge Aars Avis.
For kort tid siden besluttede værket at lukke den ældste ovn og affaldslinje. Denne varmekilde er nu erstattet af en stor varmepumpe, som har været under installation i mere end et års tid.
Skriv kommentar