Ekspert modsiger brancheorganisation: Det danske biomasseforbrug kan stå i vejen for mere grøn strøm
LÆS OGSÅ I DAG:
Tættere samarbejde mellem varmeværker og N1 skal sætte strøm til fjernvarmen.
Der er især to forklaringer på, at fjernvarme er blevet en mere bekostelig affære.
Biogas er nøglen til Danmarks energiforsyning i krisetider.
Nu starter jagten på tilladelser til de næste CO2-pulterkamre.
Altinget.dk:
Ekspert modsiger brancheorganisation: Det danske biomasseforbrug kan stå i vejen for mere grøn strøm
Prisen på biomasse kan have betydning for tempoet på elektrificeringen af fjernvarmesektoren. Det mener professor på DTU, Marie Münster, der mener, at en lav pris på biomasse afholder fjernvarmeselskaber fra at investere i elkedler og varmepumper. Det skriver GridTech.
- Når vi taler om elektrificeringen af varmesektoren, er der klart et konkurrenceforhold mellem udnyttelsen af grøn strøm og omgivelsesvarme på den ene side og biomasse på den anden. Derfor er det også klart, at billig biomasse kan være en barriere for elektrificeringen, siger Marie Münster til GridTech.
Hun pointerer dog, at det ikke alene er et spørgsmål om prisen biomasse, der afgør fjernvarmeselskabernes valg af varmekilde. I GridTech nævner hun, at effektiviteten også spiller ind særligt om vinteren.
En varmepumpe, der anvender luft som varmekilde, giver eksempelvis dårligere effektivitet om vinteren end biomasse, der kan lagres.
- I sådanne situationer kommer der andet end pris i spil, og på det punkt har Green Power Denmark derfor også ret i, det ikke er prisen på biomasse alene, der er afgørende, siger DTU-professoren.
*****
Via Ritzau; pressemeddelelse:
Tættere samarbejde mellem varmeværker og N1 skal sætte strøm til fjernvarmen
Dansk Fjernvarme og Elnetselskabet N1 har sammen udfærdiget en håndbog til de mange fjernvarmeselskaber, der i de kommende år bevæger sig mod en mere elbaseret fjernvarmeproduktion. Det skal gøre processen nemmere for både elnet- og fjernvarmeselskaber, fremgår det af en pressemeddelelse fra N1.
- Vi udvider elnettet massivt i disse år for at bl.a. understøtte, at fjernvarmen elektrificeres, elbilerne udbredes og elproduktionen fra vedvarende energi stiger massivt. Skal vi gøre det så effektivt som muligt, er der brug for tæt dialog mellem os og så de forskellige sektorer, og derfor har vi sammen med Dansk Fjernvarme skabt en håndbog, der guider både os og varmeværkerne igennem omstilling til mere el, siger Lise Bering, administrerende direktør i Elnetselskabet N1.
Det nikker man bl.a. genkendende til hos Billund Varmeværk, der har investeret 300 mio. kr. i elektrificering, der over tid skal sikre, at 80 procent af varmeproduktionen baserer sig på el.
- En dybere indsigt i processen, havde gjort, at vi været bedre klædt på til opgaven fra begyndelsen. For eksempel at bestillingen af nettilslutning skulle ske så tidligt i processen - det kom lidt bag på os, og vi endte faktisk med at bestille den, før vi overhovedet havde købt de nye elkedler. Der var en del økonomi forbundet med at bestille nettilslutningen, og det havde håndbogen kunnet forberede os på, siger Jens Enevoldsen, der er direktør for Billund Varmeværk.
*****
GridTech:
Der er især to forklaringer på, at fjernvarme er blevet en mere bekostelig affære
På fem år er prisen for fjernvarme i gennemsnit steget med 23 procent, viser tal fra Forsyningstilsynet, og det har fået GridTech til at alliere sig med Anders Dyrelund, der er IDAs ekspert indenfor fjernvarme og energiplanlægning, for at få svar på, hvorfor det er sket, mens inflationen i samme periode har været på omkring 16 procent.
Og han peger især på to årsager, skriver GridTech: Først og fremmest er prisen på gas, biomasse og andet brændsel, som sikrer varme i fjernvarmerørene, steget markant på grund af energikrisen. Oven i det peger Anders Dyrelund på, at det er blevet dyrere at anlægge og ombygge fjernvarme.
- Anlægsudgifter er blevet voldsomt dyrere. Det rammer især de nye værker, og dem der er i gang med at ombygge, hvor det bliver dyrere end forventet, siger han og nævner ifølge GridTech blandt andet prisen på rør, gravearbejde og svejsninger.
Han understreger dog, at han ikke ser grund til alarm, fordi udviklingen i prisstigningerne ifølge ham er ved at flade ud.
*****
Klimamonitor:
Biogas er nøglen til Danmarks energiforsyning i krisetider
Brancheorganisationen Biogas Danmark opfordrer nu en øget produktion af biogas, fordi det vil øge forsyningssikkerheden i fremtiden. Den øgede produktion vil imødegå både stigende elforbrug og trusler mod energiinfrastrukturen, skriver EnergiWatch.
Opfordringen skal bl.a. ses på baggrund af, at den danske biogasproduktion i 2024 kun steg med to procent. Potentialet er langt større, og det skal vi udnytte, men brancheorganisationen og fremhæver, at produktionen næsten kan tredobles med det eksisterende potentiale.
- Behovet for at sikre vores energileverancer understreger i den grad, at vi skal have sat mere fart i at udnytte det store restpotentiale for biogasproduktion i Danmark. Det er vigtigt både for både forsyningssikkerheden og klimaet, siger Frank Rosager, der er direktør i Biogas Danmark.
Biogas Danmark peger desuden på en rapport fra Energinet, der fremhævede, at Danmarks selvforsyningsgrad for el efter 2030 kan falde til 30 procent i perioder uden sol og vind. Det gør Danmark afhængig af velfungerende forbindelser til nabolandene – og deres overskudskapacitet.
*****
Klimamonitor:
Nu starter jagten på tilladelser til de næste CO2-pulterkamre
Energistyrelsen har netop åbnet den fjerde udbudsrunde for tilladelser til efterforskning og anvendelse af undergrunden til geologisk lagring af CO2. Denne gang er det kystnære område nord og nord-vest for Nordjylland, der er i spil, fremgår det Klimamonitor.
De tre områder, der er i spil er Jammerbugt, Lisa og Inez, fremgår det af en pressemeddelelse fra Energistyrelsen.
Udbuddet følger efter de tre efterforskningstilladelser til lagring af CO2 offshore der blev tildelt i februar 2023, de tre efterforskningstilladelser til lagring i undergrunden på land, der blev uddelt i juni 2024 og det igangværende udbud for det tidligere udbudte område ved Thorning, hvor de indkomne bud er under evaluering.
På et virtuelt møde den 15. januar vil Energistyrelsen informere potentielle ansøgere om vilkårene og processen for at søge om tilladelse til efterforskning og anvendelse af undergrunden til geologisk lagring af CO2.
Skriv kommentar