Højeste gaspriser i to år skaber frygt for ny europæisk energikrise
LÆS I DAG OGSÅ:
Fjernvarmen holder hånden under naturgasudfasningen
Glem Trumps boykot af klimaet: Danmarks kommissær forsikrer, at Europa står fast.
Energipriserne skal ned: I Aarhus fandt kommissæren en del af løsningen.
Fem børsmastodonter udleder dobbelt så meget som hele Danmarks befolkning.
TV2 Nyhederne:
Højeste gaspriser i to år skaber frygt for ny europæisk energikrise
Gaspriserne i Europa stiger og nu har de nået det højeste niveau siden februar 2023. TV 2 Nyhederne fortæller – med Financial Times som kilde – at det vækker bekymring for en ny potentiel energikrise.
Gasprisen er nu på 58,50 Euro pr MWh, og eftersom gaslagrene generelt er lave efter en kombination af en kold vinter og sløj energiproduktion fra vedvarende energikilder giver det altså anledning til, at nogle frygter for, at en egentlig energikrise kan være under opsejling.
Det kan fx blive udløst af blot et enkelt koldt vejrskifte, fordi energilagrene er så langt i bund, som de er netop nu over hele EU.
De stigende gaspriser kan få alvorlige konsekvenser for både europæiske virksomheder og forbrugere, der allerede har oplevet en periode med høj inflation og lav industriel aktivitet. Bloomberg estimerer således, at gasforbruget i Europa vil stige med 17 procent i februar sammenlignet med sidste år.
Mens både kulde og en global kamp om flydende naturgas tårner sig som store udfordringer, er den stigende sandsynlighed for en handelskrig mellem EU og USA og med til at påvirke gasmarkedet.
Her kan mulige amerikanske toldsatser og eventuelle modsvar gøre LNG-importen til EU dyrere.
- Jo længere gaspriserne forbliver på et højt niveau, desto større er sandsynligheden for, at Europa må genoverveje importen af russisk gas via Ukraine på en eller anden måde, siger Florence Schmit fra Rabobank til Bloomberg.
*****
Pressemeddelelse; Dansk Fjernvarme:
Fjernvarmen holder hånden under naturgasudfasningen
74,5 procent af de naturgasforbrugere, der opsagde deres gasaftale i 2024, angav at de skiftede til fjernvarme. Det er et markant hop i forhold til årene før, fremgår det af en pressemeddelelse fra Dansk Fjernvarme, der mener, at det viser, at kombinationen af kommunale varmeplaner og fjernvarmeselskabernes konverteringsprojekter virker.
- Vi kan se, at fjernvarmen netop leverer, som der er blevet lovet. Naturgasfyrene skrottes, og fjernvarmen flytter ind. Unikt for fjernvarmen er, at det udfaser gas i bundter, hvor store områder og mange kunder kan afkobles gasnettet på samme tid. Det er en kæmpe fordel for gasudfasningen og for Danmarks ambition om at få naturgassen ud af rumopvarmningen, siger Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme.
Evida har allerede fået meldinger om gasopsigelser i 2025 og 2026, hvor fjernvarmen topper som den primære varmekilde forbrugerne skifter til. Fremskrivningen er et billede på fjernvarmens fordel overfor individuelle varmeløsninger. At der er en løbende og stabil udfasning af naturgasfyr.
93,8 procent boligejere, der planlægger at opsige gassen i 2026 forventer at skifte til fordel for fjernvarme.
- Det viser netop det, som er fjernvarmens klimagevinst. At der konstant arbejdes for at udrulle mere grøn og billig fjernvarme til danskerne. Og det sker i et tempo, hvor markedet og samfundet kan være med. Vi så i energikrisen, at der var en øget efterspørgsel på individuelle løsninger, som pressede priserne og leveringstiden enormt. Nu er efterspørgslen praktisk talt forsvundet, fordi en investering på over 150.000 kr. for den enkelte boligejer ikke opleves som rentabel, siger Rune.
*****
Finans.dk:
Glem Trumps boykot af klimaet: Danmarks kommissær forsikrer, at Europa står fast
Selv om Donald Trump varsler stop for grønne investeringer, så giver energikommissær Dan Jørgensen klart udtryk for, at danske virksomheder trygt kan fortsætte deres grønne investeringer. For EU holder fast i deres grønne ambitioner, skriver Finans.dk.
I et af sine første interviews som energikommissær forsikrer han, at den nye EU-Kommission ikke kommer til at rulle baglæns, fordi Donald Trump har boykottet klimakampen.
- Virksomheder skal ikke være bange for, at deres investeringer i grønne løsninger er placeret forkert. Uanset hvad der sker i USA, så bliver vi altså på det grønne spor i Europa, siger Dan Jørgensen til Finans.dk.
Hans melding kommer stort set samtidig med, at fx danske pensionsselskaber bremser op på grønne investeringer, og hvor mange af de største danske virksomheder halter efter deres egne klimamål.
Men når det kommer til EU’s overordnede klimamål, er der ifølge Dan Jørgensen ingen slinger i valsen. Og derfor bliver der brug for klimateknologierne, mener han.
- Der bliver ikke noget backtracking. The Green Deal står vi (EU-Kommissionen, red.) ikke bare på mål for, den videreudvikler vi, siger Dan Jørgensen.
*****
CleantechWatch:
Energipriserne skal ned: I Aarhus fandt kommissæren en del af løsningen
Danske virksomhederne ligger inde med en del af nøglen til at få energipriserne i EU ned, mener den danske kommissær for energi, Dan Jørgensen, der nu peger på, at energieffektiviseringer netop er en del af den løsning. Det skriver CleantechWatch.
Dan Jørgensen har netop været på besøg i Aarhus hos den danske varmepumpeproducent Advansor, hvorfra han konstaterer, at energieffektiviseringer i form af mindre energiforbrug er vejen frem.
- Der er virkelig mange lavthængende frugter, som ikke bliver plukket i den europæiske industri. Og hvis det kan lykkes at få sat nogle regler op, som virksomhederne skal leve op til, så gør det ikke bare noget godt for den grønne omstilling, så er det faktisk også godt for virksomhedernes energiregninger, siger Dan Jørgensen.
Han nævner således udnyttelse af overskudsvarmen fra køleanlæg, datacentre, biogasanlæg og lignende steder. Netop udnyttelse af overskudsvarme vil kunne dække omkring halvdelen af det nuværende varmebehov og dermed sænke energiforbruget markant.
*****
Finans.dk:
Fem børsmastodonter udleder dobbelt så meget som hele Danmarks befolkning
Børsgiganterne Mærsk, Novo Nordisk, DSV, Ørsted og Vestas øgede samlet set deres CO2-udledninger i 2024 med over 10 millioner ton sammenlignet med året forinden. Det skriver Finans.dk.
Samlet har de fem virksomheder nu et CO2-aftryk på 117 millioner ton, hvilket svarer til dobbelt så meget, som den samlede klimabelastning fra samtlige danskeres forbrug.
- Det er nogle af de mest ambitiøse virksomheder på klimaområdet, men lige nu går de baglæns. Det er en kæmpestor udfordring, hvis de største virksomheder ikke kan levere, siger Bjarke Møller, der er adm. direktør for miljøorganisationen Rådet for Grøn Omstilling.
Både Mærsk, Novo Nordisk, DSV, Ørsted og Vestas anerkender fuldt ud deres ansvar for at håndtere udledningerne i værdikæden, og de holder også fast i målsætningen om at levere absolutte reduktioner, uanset hvor meget deres forretning vokser i årene frem.
Mærsk står alene for mere end to tredjedele af de fem virksomheders samlede udledninger. Og selskabet leverede også den største stigning i 2024 med næsten 6 mio. ton CO2.
Skriv kommentar