Gå til hovedindhold

Usædvanligt træk betyder, at Folketinget nu skal stemme om ministers skæbne

LÆS I DAG:

Partier vil stadig forhandle klimapolitik med Aagaard trods mistillid.
Sygehus Sønderjylland og Aabenraa Fjernvarme i nyt partnerskab om grøn energi.
Energiselskab advarer: Byrådspolitikere i gang med kæmpe brøler.
100 tilmeldinger mangler for at sikre fjernvarme i byområde.
Ny rapport: Cyberkriminelle retter sigtekornet mod energi- og forsyningssektoren.
Europa øger grøn energi og åbner for køb af Trumps gas.

11. apr. 2025
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    TV2 Nyhederne:
    Usædvanligt træk betyder, at Folketinget nu skal stemme om ministers skæbne

    Et flertal i Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget under Folketinget nærer så stor mistillid til klimaminister Lars Aagaard, at de nu vil have gennemført en mistillidsafstemning i Folketinget. De håber at finde et flertal blandt medlemmerne af Folketinget til at kunne afsætte ham.

    TV2 Nyhederne anfører, at det er meget sjældent, at der er mistillidsafstemninger om ministre i folketingssalen. Den seneste var i 2006, hvor den dengang konservative forbrugerminister Lars Barfoed dog overlevede.

    Det vil Lars Aagaard efter alt at dømme også gøre denne gang, men det kommer bestemt ikke til at blive uden besvær, fordi flertallet formentlig vil være så spinkelt, at magtbalancen tipper, hvis et par folketingsmedlemmer, der ellers har tænkt sig at bakke Lars Aagaard op, på vej til afstemningen punkterer på cyklen eller får problemer med bilen.

    Det er endnu ikke afklaret, hvornår mistillidsafstemningen finder sted.

    *****

    EnergiWatch:
    Partier vil stadig forhandle klimapolitik med Aagaard trods mistillid

    Selv om oppositionen uden om regeringen har erklæret mistillid til Lars Aagaard, så vil de stadig forhandle klimapolitik med ham. Særligt de grønne partier er klar til at møde op til de forestående klimaforhandlinger, skriver EnergiWatch.

    - Jeg kommer ikke til at lade være med at møde op til forhandlinger, jeg bliver indkaldt til. Jeg har øjnene på den grønne bold og den grønne omstilling, siger Samira Nawa, klimaordfører for De Radikale.

    Hun erkender dog, at det meget dårlige forhold til ministeren kan gå hen og blive et problem ved forhandlingerne, fordi det generelt er svært at forhandle med nogen, som man helt grundlæggende ikke har tillid til.

    Også SF og Enhedslisten erklærer, at de møder op til forhandlinger, hvis de bliver inviteret. Det skyldes, forklarer klimaordfører, Leila Stockmarr, at der ikke er noget, der lige nu er vigtigere end klimapolitikken.

    *****

    Sygehus Sønderjylland; pressemeddelelse:
    Sygehus Sønderjylland og Aabenraa Fjernvarme i nyt partnerskab om grøn energi

    For 8,5 mio. kroner vil Aabenraa Fjernvarme reducere energiforbruget hos Sygehus Sønderjylland og udnytte overskudsvarme fra sygehusets køleanlæg til fjernvarmeproduktion. Det fremgår af en ny aftale mellem parterne, skriver de i en fælles pressemeddelelse.

    - Vi ser det her som en fantastisk mulighed for - også på matriklen i Aabenraa - at reducere vores energiforbrug og samtidig bidrage til en mere bæredygtig fremtid. Det er en win-win-situation for alle parter, siger Jesper Møller-Iversen, Økonomi -og planlægningschef ved Sygehus Sønderjylland.

    Det eksisterende tørkøleanlæg på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa skal opgraderes med en moderne varmepumpecentral, der leveres af Danfoss. Teknologien har siden juni 2024 vist sit værd på Sygehus Sønderjylland i Sønderborg.

    Aabenraa Fjernvarme investerer 8,5 mio. kr. i projektet og står for finansiering, anlæg og implementering. Den nye varmepumpecentral tilkobles sygehusets eksisterende kølelinjer, hvilket sikrer en effektiv og smidig integration.

    - Vi investerer i projektet, fordi vi ser store perspektiver i at udnytte overskudsvarme fra sygehuset til fjernvarmeproduktion. Erfaringerne fra Sønderborg viser, at den her teknologi ikke kun er økonomisk fordelagtig, men også bæredygtig og driftssikker, siger Tommy Palmholt, direktør for Aabenraa Fjernvarme.

    *****

    TV MidtVest:
    Energiselskab advarer: Byrådspolitikere i gang med kæmpe brøler

    Blåhøj Energiselskab er godt frustrerede over byrådet i Ikast-Brande Kommune. Byrådet er nemlig i færd med at bremse for alle igangværende VE-anlæg, og det truer med at ramme et ellers helt køreklart projekt, der involvere overskudsvarme fra et biogasanlæg. Det fortæller TV Midt-Vest.

    Formanden for Blåhøj Energiselskab mener, at projektet – og dermed også borgerne – er taget som gidsler i et politisk spil. Byrådet mener nemlig nu, at beslutninger om grønne tiltag skal udsættes til på den anden af kommunalvalget i november i år.

    Hos energiselskabet frygter man for, at investorerne i projektet – Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) – falder fra, hvis man skal vente i så lang tid. Og dermed mister man muligheden for at sikre grøn varme til energiselskabets kunder.

    - Vi kan intet gøre. Vi har ingen magt herude til at få det her igennem, lyde det fra Keld Knudsen, der er næstformand i Blåhøj Energiselskab.

    Blåhøj Energiselskab vil sælge Blåhøj Kraftvarmeværk til CIP, som skal stå for det kommende biogasanlæg. Et salg vil betyde at Blåhøj Energiselskab kan blive gældfrie og udnytte overskudsvarmen fra biogasanlægget til billigere varme til forbrugerne.

    *****

    Sjællandske:
    100 tilmeldinger mangler for at sikre fjernvarme i byområde

    Envafors er i et kapløb mod tiden om at få tilstrækkelig med opbakning til fjernvarmeudrulning i et område af Slagelse, hvor der få dage før frist for tilmelding fortsat mangler 100 tilmeldinger. Det skriver Sjællandske.

    Status torsdag 10. april var, at 470 kunder havde tilmeldt sig projektet fremgår det af avisen.

    - I alt har 950 kunder fået tilbud om at få installeret fjernvarme, og for at projektet kan realiseres, kræver det en tilslutning på minimum 60 procent, svarende til 570 kunder, fortæller varmechef i Envafors, Carsten Lunde.

    Han er dog fortsat optimistisk, fordi erfaringen viser, at mange venter indtil det sidste med at tilmelde sig, og de seneste dage har der været mange, der har meldt sig til, oplyser varmechefen til Sjællandske.

    Det forventer han vil fortsætte helt frem til fristen, der officielt udløber den 16. april.

    *****

    MarketConnect.dk:
    Ny rapport: Cyberkriminelle retter sigtekornet mod energi- og forsyningssektoren

    De vedvarende energikilder er særligt sårbare overfor cyberkriminelle angreb, så i takt med at energiforsyningen i større grad baserer sig på sol og vind, så stiger risikoen også for, at it-hacker retter sigtekornet mod energiforsyningen. Det skriver MarketConnect.dk på baggrund af en rapport fra it-sikkerhedsfirmaet KnowBe4.

    Konkret er antallet af cyberangreb mod kritisk infrastruktur i energisektoren mere end fordoblet i Europa over de seneste to år. Udviklingen vækker bekymring, fordi angrebene ikke kun rammer den tekniske drift, men også kan få konsekvenser for hele samfundets funktion.

    Det er digitaliseringen af sektoren, kombineret med geopolitiske spændinger og avancerede trusselsaktører, der øger risikoen for angreb, der kan true stabiliteten i energiforsyningen.

    - Mens Europa navigerer i et landskab af nye cybertrusler, skal energisektoren tage proaktive skridt for at styrke sit cybersikkerhedsforsvar. Beskyttelsen af kritisk infrastruktur er altafgørende, da forskningen fremhæver, hvordan cyberangreb kan forårsage omfattende forstyrrelser på tværs af energisektoren og påvirke alt fra elproduktion til distribution, siger Martin Kraemer, cybersikkerhedsekspert hos KnowBe4.

    *****

    EnergiWatch:
    Europa øger grøn energi og åbner for køb af Trumps gas

    Den vedvarende energiproduktion i Europa ser ud til at være på vej til at sætte rekord med 89 GW i 2025. Samtidig åbner man i EU for, at der kan købes mere gas – LNG – fra USA, fremgår det af EnergiWatch.

    - Der er potentiale for, at vi kan købe mere gas fra USA, men det skal selvfølgelig være på betingelser, der også er i overensstemmelse med vores grønne omstilling, siger energikommissær Dan Jørgensen til Financial Times.

    Udmeldingen kommer kort efter, at Trump har indført en toldpause på 90 dage. Forventningen er dog fortsat, at Trump vil kræve aftaler med EU og andre berørte parter for at undlade at genindføre tolden. Og her kan gas blive et afgørende element i EU’s forhandlinger med USA, fordi handelsunderskuddet kan lukkes, såfremt EU køber mere energi fra USA.

    Dan Jørgensen understreger, at et eventuelt ekstra indkøb af amerikansk gas ikke vil ændre på EU’s mål for den grønne omstilling.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...