Lars Aagaard kan fortsætte som minister efter tæt afstemning
LÆS I DAG:
Klimaminister kaldte afbrænding af biomasse en “overgangsløsning”, men på ti år er forbruget steget med 59 procent.
Helt byråd kan ende med at blive stævnet i skandalesag.
Million-domicil forsinkes midt i rekonstruktion.
Glostrups fjernvarmeudrulning bliver dyrere end ventet.
Fjernvarme investerer 50 millioner i varmepumpeanlæg.
EnergiWatch – 24/04/2025:
Lars Aagaard kan fortsætte som minister efter tæt afstemning
Der skulle næsten et målfoto til for at afgøre, at landets klimaminister fortsat er Lars Aagaard, da der torsdag formiddag var afstemning i Folketingssalen om et mistillidsindstilling til ministeren fra oppositionen. Det fremgår bl.a. af EnergiWatch.
Det var første gang i 19 år, at Folketingets medlemmer skulle tage stilling til fremtiden for en siddende minister, og alle medlemmer af tinget var kaldt af huse for at kunne afgive deres stemme.
Da røgen havde lagt sig, viste stemmetallene, at der var 86 stemmer imod mistillid, og 85 stemmer for mistillid, mens én stemme var blank.
Afstemningen fandt sted som konsekvens af sagen, hvor Aagaard har forholdt oplysninger om forsinkelse af elnettet for Folketinget.
- Jeg har fokus på at lave resultater for danskerne og den grønne omstilling. Vi skal i næste uge gøre det bedre at være elkunde i Danmark, gøre det mere trygt, og så skal vi videre med havvind, og det glæder jeg mig rigtig meget til, siger Lars Aagaard efter afstemningen.
*****
Altinget – 25/04/2025:
Klimaminister kaldte afbrænding af biomasse en “overgangsløsning”, men på ti år er forbruget steget med 59 procent
Den danske afbrænding af træpiller, halm og flis i el- og varmeforsyningen er stigende, og det samme er antallet af varmekedler, der har biomasse som primær energikilde. Det møder nu kritik fra en række eksperter, skriver Altinget.
Konkret forbruget af biomasse og antallet af biomassekedler steget med henholdsvis 59 og 30 procent i perioden fra 2014 til 2023.
Professor i energisystemanalyse ved DTU og medlem af Klimarådet, Marie Münster, mener, at vi er tvunget til at komme væk fra at bruge biomasse i det omfang og samtidig efterlyser en samlet strategi for reduktionen af biomasseforbruget.
- Det er risikofyldt at sige, at det sker af sig selv. Derfor kunne det være fint at have nogle mål for, hvad der er et bæredygtigt forbrug i en dansk kontekst, siger hun til Altinget.
Hos Dansk Fjernvarme tror man på, at biomasseforbruget kommer til at falde, når man ser lidt frem i tiden. Samtidig peger han på, at skiftet væk fra biomasse er udfordret af, at biomassen er tænkt som løftestang til at udfase kulforbruget.
- Det er en stor skude, der skal vendes, når man træffer politiske beslutninger på dette område. Derfor har vi helt indtil for et par år siden set både små, mellemstore og også store biomassefyrede værker træde til i stedet for de kulbaserede løsninger, fortæller han.
*****
Nordvest Nyt – 25/04/2025:
Helt byråd kan ende med at blive stævnet i skandalesag
De folkevalgte i Odsherred Kommune er blevet orienteret om, at også de kan risikere at blive stævnet i sagen om fjernvarmeudrulning af Odsherred Forsyning. Det fremgår af Nordvest Nyt, der refererer til en skrivelse, som kommunaldirektøren har sendt til medlemmerne af byrådet.
Omdrejningspunktet er tidspunktet for, hvornår byrådet tog stilling til at fortsætte udrulningen af fjernvarme, selv om de blev orienteret om, at projektets økonomi var markant forandret – fra 571 mio. kroner til 950 mio. kroner.
Det skete på et byrådsmøde den 30. juni, og der er normalt en udløbstid på det juridiske ansvar efter tre år. I skrivelsen fra kommunaldirektøren bliver byrådsmedlemmerne dog nu orienteret om, at både borgmesteren og den daværende direktion har skrevet under på en suspensionserklæring.
Den erklæring, skriver Nordvest Nyt, suspenderer en mulig forældelse for dem personligt.
*****
Energy Supply – 24/04/2025:
Million-domicil forsinkes midt i rekonstruktion
De ansatte i Odsherred Forsyning må væbne sig med yderligere tålmodighed. Det nye domicil for forsyningsselskabet bliver nemlig forsinket, så slutdatoen nu er sat til januar 2026. Det skriver Energy Supply, der også skriver, at den oprindelige slutdato var slutningen af 2025.
Parterne er dog ifølge Energy Supply ikke meget for at løfte sløret for, hvorfor byggeriet af domicilet, der har en forventet anlægssum på 99 mio. kroner, bliver forsinket.
"De konkrete konsekvenser af forsinkelsen drøftes fortroligt mellem bygherre og entreprenør for at sikre en god og konstruktiv proces og bevare det gode samarbejde mellem parterne," lyder det i et skriftligt svar fra forsyningen til Energy Supply.
Byggeriet blev besluttet tilbage i 2022
*****
EnergiWatch – 24/04/2025:
Glostrups fjernvarmeudrulning bliver dyrere end ventet
Selv om Glostrup Forsyning allerede i 2020 lagde en plan for udrulning af fjernvarme, så er projektet nu ramt af, at det bliver markant dyrere end oprindeligt budgetteret. Det skriver EnergiWatch.
I det oprindelige forslag var det estimeret, at prisen ved 80 procents tilslutning ville ende på 300 mio. kroner. Nu viser det sig, at prisen er på 800 mio. kroner for en tilslutning på 70 procent.
- Det er jo en helt anden økonomi, slår Bo Nørbjerg, der er adm. direktør i Glostrup Forsyning, fast.
Prisstigningen kan primært forklares med, at udrulningen af fjernvarme pludselig blev glohed, da Rusland invaderede Ukraine og dermed skubbede til den energikrise, der allerede var i gang i begyndelsen af 2022.
Det betød, at ikke mindst priserne på materialer til fjernvarmeudvidelse steg markant, ligesom renter på lån også gik i vejret.
I dag er Glostrup Forsyning fortsat i gang med fjernvarmeudrulningen. Fjernvarmen dækker i dag næsten 60 procent af varmebehovet, og forsyningsselskabet har tilknyttet omkring 700 nye boliger, og har ca. 1.100 indgåede aftaler ud af et potentiale på omkring 1.800 kunder.
*****
Nordjyske Stiftstidende – 25/04/2025:
Fjernvarme investerer 50 millioner i varmepumpeanlæg
Om lidt mindre end et år er det forventningen, at Hurup Fjernvarme kan tage såvel et varmepumpeanlæg på 5,2 MW samt en 10 MW elkedel i brug, og dermed fremtidssikre varmeforsyningen.
Tidligere denne uge blev det første spadestik helt bogstaveligt taget til byggeriet, der er en investering på omkring 50 mio. kroner – den suverænt største investering nogensinde i fjernvarmeselskabets historie, skriver Nordjyske Stiftstidende.
Senest fjernvarmen investerede stort, var etableringen af flisværket på Erhvervsvej for 16 år siden til en pris på cirka 23 millioner kroner. For halvandet år siden fik det så selskab af den store akkumuleringstank, der kan rumme 6000 kubikmeter vand.
- Akkumuleringstanken er baggrunden for investeringen i varmepumpeanlægget. Vi har 6000 kubikmeter vand, som vi gerne vil fylde op, når strømmen er billig og bruge af, når strømmen er dyr. Det skulle vores forbrugere gerne få glæde af, siger direktør Henrik Pedersen.
Skriv kommentar