Gå til hovedindhold

Venstre bakker op om afskaffelse af forbud mod atomkraft

LÆS I DAG:

Blå partier vil hive regeringen i Folketingssalen om kernekraftforbud.
Green Power Denmark melder ud om atomkraft: Giver ingen mening.
Kommune indgår aftale med nyt advokatfirma i forsyningsskandale.
Fjernvarme ventes at få betinget godkendelse.
Skæbnetime for fjernvarmeanlæg.

29. apr. 2025
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    EnergiWatch:
    Venstre bakker op om afskaffelse af forbud mod atomkraft

    To ud af regeringens tre partier – Moderaterne og Venstre – melder nu ud, at de vil droppe et 40 år gammelt forbud mod atomkraft i Danmark. Det skriver bl.a. EnergiWatch med henvisning til et telegram fra Ritzau.

    - Konkret vil Venstre arbejde for at afskaffe forbuddet fra 1985, der betyder, at atomkraft per definition ikke må indgå i dansk energiplanlægning. Samtidig vil vi arbejde på at fjerne eventuelle barrierer for forskning i atomkraftteknologier herhjemme, udtaler partiformand Troels Lund Poulsen til Ritzau.

    Dermed følger han og Venstre op på en tidligere udmelding fra Moderaterne, der også ser sig selv klar til at arbejde for en ophævelse af forbuddet. Det største regeringsparti, Socialdemokratiet, er dog imod.

    *****

    Energy Supply:
    Blå partier vil hive regeringen i Folketingssalen om kernekraftforbud

    Oppositionen til højre for regeringen vil nu have en forespørgselsdebat i Folketinget, der ultimativt skal være til, at Folketinget ophæver det eksisterende forbud mod atomkraft på dansk jord. Det fremgår af Energy Supply.

    Udspillet kommer på baggrund af, at to af de tre regeringspartier har meldt ud, at de gerne ser atomkraft i Danmark.

    - Vi vil smede, mens jernet er varmt, og komme over puklen nu, siger Liberal Alliances klimaordfører, Steffen Frølund, der sammen Danmarksdemokraterne, DF og Konservative står bag forslaget om en debat på tinget.

    De seneste 40 har der været forbud mod atomkraft på dansk jord med en beslutning om, at atomkraft ikke må indgå i energiplanlægningen i Danmark.

    *****

    Energy Supply:
    Green Power Denmark melder ud om atomkraft: Giver ingen mening

    Brancheorganisationen Green Power Denmark melder nu ud om atomkraft på dansk jord, og selv om man er åbne for forskning på området, så ser man ingen fremtid for energiproduktionsformen i Danmark. Det skriver Energy Supply.

    - I en dansk optik har vi inderligt svært ved at se, at det giver mening, siger Green Power Denmarks politiske direktør, Thomas Aarestrup Jepsen, til Energy Supply.

    Udmeldingen sker bl.a. på baggrund af tidshorisonten ved atomkraft i Danmark. Det tidligste er formentlig 2040, og det er ifølge Green Power Denmark for lang tid at vente på at få løst udfordringerne med energiforsyningen.

    Samtidig nævner Thomas Aarestrup Jepsen, at Danmark allerede i dag har en global styrkeposition på allerede kendte teknologier indenfor VE, og at vi i stedet skal fastholde og udbygge den position end satse på atomkraft.

    *****

    SN.dk:
    Kommune indgår aftale med nyt advokatfirma i forsyningsskandale

    Fremover er det Kammeradvokaten, der skal tage sig af den juridiske rådgivning for Odsherred Kommune, når det handler om rekonstruktionen af Odsherred Forsyning – herunder rådgivningen af de byrådsmedlemmer, der er stævnet i sagen. Det skriver Energy Supply.

    Hidtil har det været Bech-Bruun, der har taget sig af rådgivningen, men kommunen skifter, fordi Bech-Bruun spiller for lidt for mange heste på en gang. Det er således Bech-Bruun, der på vegne af rekonstruktørerne udtog stævning mod tidligere medlemmer af direktion og bestyrelse i Odsherred Forsyning.

    Kommunaldirektør Claus Steen Madsen oplyser, at kommunen på den baggrund har valgt at få ny, ekstern juridisk bistand for at sikre armslængde og uafhængighed i sagens videre behandling.

    *****

    Herning Folkeblad:
    Fjernvarme ventes at få betinget godkendelse

    Tirsdag eftermiddag er det forventningen, at Teknik- og miljøudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune nikker ja til en betinget godkendelse af fjernvarme i Fjelstervang. Fjernvarmen skal erstatte naturgas i området, skriver Herning Folkeblad.

    Projektet omfatter blandt andet en transmissionsledning fra Kibæk Fjernvarme og etablering af et lokalt distributionsnet.

    Projektet afhænger dog dels af tilskud fra Fjernvarmepuljen, dels af at 75 procent af borgerne giver bindende tilsagn, og dels af en kommunegaranti.

    Projektet ventes at reducere CO2-udledningen og give både samfundsøkonomiske og brugerøkonomiske fordele, herunder forventede besparelser på omkring 7860 kroner årligt for en gennemsnitlig husstand i landsbyen.

    *****

    JydskeVestkysten:
    Skæbnetime for fjernvarmeanlæg

    Onsdag aften i denne uge bliver helt afgørende for, om der kommer fjernvarme til Jels. Det er nemlig deadline for, at der skal være tilstrækkeligt med tilsagn til, at man kan – og tør – gå videre med projektet under Jels Varme. Det skriver JydskeVestkysten.

    Her og nu er meldingerne fra Jels Varme positive og fyldt med håb. Målet er onsdag, at der skal være tilsagn fra 80.000 kvadratmeter, og mandag er man nået op på 73.000 kvadratmeter – og det er så tæt på, at det bør være tilstrækkeligt.

    - Hvis vi var i mål kunne vi som bestyrelse bare sige, nu kører vi. Vi er ikke helt i mål endnu, men vi er så tæt på, at vi anbefaler, at generalforsamlingen beslutter, nu går vi i gang. Så tror vi også, de sidste kommer med, siger formanden for Jels Varme, Janus Harloff Lynggaard.

    Principielt kan alle Jelsborgere stemme onsdag aften om fjernvarmens fremtid. Bestyrelsen regner med, at omkring 60-70 borgere møder op til generalforsamlingen. Det er der i hvert fald bestilt kaffe og brød til.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...