Gå til hovedindhold

Ny opskrivning for antal af gasfyr skaber usikkerhed om indfrielse af klimamål

LÆS I DAG:

Fossil teknologi skal redde Danmark fra milliardregning fra vind og sol.
Forsyning klager over tilsyns afgørelse i rentesag.
Borgerne stemte om VE-projekter: Stor lokal opbakning til solceller og vindmøller i Thy.
Skæbnetime gav stort fremmøde: Nu får Jels endelig fjernvarme.
Tilslutning til fjernvarme for lav: Men projektet får en ny chance.
Varmeværk varsler voldsom prisstigning efter tocifret millionunderskud.
Venstre vil ikke garantere fjernelse af forbud mod atomkraft.
Billund Varmeværk på vej mod navneskifte.

2. maj 2025
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

GridTech:
Ny opskrivning for antal af gasfyr skaber usikkerhed om indfrielse af klimamål

Dansk Fjernvarme stiller spørgsmålstegn ved den seneste klimafremskrivning fra regeringen. Den bygger nemlig – mener Dansk Fjernvarme – på en forkert antagelse om, at faldet i antallet af husstande med gasfyr i 2030 er for lavt sat – og det rokker så ved fremskrivningen. Det fremgår af GridTech.

- Så længe man politisk flirter med tanken om, at der er grøn gas i rørene lige om lidt, skabes der tvivl om nødvendigheden ved at gøre den indsats, det er påkrævet for at bringe antallet ned til det niveau, der netop skaber sammenhæng mellem udbud af grøn gas og vores samlede forbrug, udtaler Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme.

Netop nu er fjernvarmeselskaber i Dragør, Holbæk, på Vestegnen og en række andre steder ved i stor stil at konvertere boliger væk fra naturgas til fjernvarme. Denne indsats står dog og falder med, at tilstrækkelig mange boligejere tilslutter sig fjernvarmen, sådan som regeringen tidligere har opfordret selskaber og boligejere til.

Således påminder fjernvarmeselskabernes brancheorganisation regeringen om, at der eksisterer en klimaaftale, hvor det politisk er besluttet, at Danmark skal have udfaset den sorte gas i 2030 og alle gasfyr i den individuelle opvarmning i 2035.

*****

Ingeniøren.dk:
Fossil teknologi skal redde Danmark fra milliardregning fra vind og sol

Danmark er i et energimæssigt dilemma, fremgår det af Ingeniøren.dk, der kan fortælle, at Danmark i fremtiden kommer til betale mere for den energi, vi importerer i forhold til hvad vi tjener på den energi, vi eksporterer. Det får eksperter til at pege på, at vi måske fortsætte med at bruge naturgas fx på kraftvarmeværker.

Udsigten til et økonomisk tab på energi opstår, selv om Danmark formentlig i fremtiden vil være netto-eksportør som følge af ikke mindst de enorme mængder el, vi kan hente fra havvindmøller i Nordsøen. Problemet er, at de omkringliggende lande ligeledes vil kunne producere meget el fra det samme område – og på samme tidspunkt.

Omvendt vil Danmark – med sin store afhængighed af vejrafhængig energiproduktion – særligt om vinteren være sårbare for ”Dunkelflaute” – og dermed tvunget til at importere energi, når den er dyrest.

Og her kommer kraftvarmeværkerne ind i billedet med deres fjernvarme og strøm, der er produceret på gasmotorer. De skal ganske enkelt have mere gang i dem, mener eksperter.

- Gasfyrede kraftvarmeværker og gaskedler i fjernvarmen er af stor værdi for samfundet som backup for vindenergien. De vil ikke kræve særlig meget gas, da de kun skal bruges, når elprisen er høj, så vi undgår at importere den meget dyre elektricitet, siger Anders  Dyrelund, markedschef i Rambøll og en del af fagforeningen IDA’s ekspertkorps på energiområdet.

*****

EnergiWatch:
Forsyning klager over tilsyns afgørelse i rentesag

Energiselskabet Verdo går nu til Energiklagenævnet for at få medhold i deres påstand om, at de ikke skal betale 46 mio. kroner tilbage til sine kunder. Det har Forsyningstilsynet ellers fastslået, fremgår det EnergiWatch.

Ifølge tilsynet har forsyningen handlet i strid med varmeforsyningsloven ved at indregne renteudgifter fra et koncerninternt lån i forbrugernes varmepriser i perioden 2018-2023. Tilsynet vurderede i sin afgørelse, at Verdos metoder mere havde karakter af en bank frem for et forsyningsselskab.

- Der er tale om et realkreditlån, der er blevet brugt til at ombygge kraftvarmeværket fra kul til biomasse. Da det er fælles udstyr for både varme- og elproduktionen, er renteudgifterne blevet fordelt efter samme fordelingsnøgle som andre fælles udgifter mellem den regulerede varmeproduktion og den kommercielle elproduktion, udtaler CEO Jesper Vinter Barslund.

Verdo forsyner i over 75.000 forbrugere i Randers og Herning, hvor varmen kommer fra kraftvarmeværkerne i selvsamme byer.

*****

Klimamonitor:
Borgerne stemte om VE-projekter: Stor lokal opbakning til solceller og vindmøller i Thy

Thisted Kommune mener selv, at det har været en succes med borgerinddragelse i en række miljø- og klimaprojekter, der har været sendt til afstemning lokalt. Afstemningen er nu gennemført, og det er besluttet hvilke lokale projekter, der skal gennemføres, skriver Klimamonitor.

I alt otte forslag er der stemt om, og afstemningen viser, at myndighederne nu går videre med tre 4,5 MW vindmøller ved Gisselbæk, fem 4,5 MW vindmøller ved Vibberstoft, ca. 200 hektar solceller ved Bjerre samt ca. 130 hektar solceller ved Ballerum.

- Det er glædeligt at se, at vi i Thy gennem dialog og samskabelse godt kan finde steder, hvor lokalsamfund og sol- og vindprojekter kan bo side om side. Det var drømmen, da vi satte Thy-modellen i søen, siger borgmester Niels Jørgen Pedersen efter kommunalbestyrelsen tirsdag aften besluttede at fortsætte arbejdet med fire af otte projekter, i en pressemeddelelse.

I afstemningen blev borgerne i lokalområderne for de foreslåede projekter spurgt, hvorvidt de ønsker, at Thisted Kommune skal starte planlægningen og en lovpligtig miljøvurdering af energiprojektet op.

*****

Fredericia Dagblad:
Skæbnetime gav stort fremmøde: Nu får Jels endelig fjernvarme

Der var et klart flertal for fjernvarme, da Jels Varme tidligere på ugen afviklede sin generalforsamling og skulle tage stilling til et konkret fjernvarmeprojekt. Ifølge Fredericia Dagblad var der således ¾ flertal blandt de stemmeberettigede.

Opbakningen fra generalforsamlingen vækker ikke overraskende glæde hos bestyrelsen, der igennem flere år har kæmpet – i medgang og modgang – for at få fjernvarmen til den sønderjyske by.

- I bestyrelsen har vi flere gange kigget på os selv og spurgt, er det nu, vi skal stoppe? Men vi har hele tiden været overbeviste om, at det ville være muligt at komme i mål, sagde formand Janus Harloff Lynggaard i sin beretning.

*****

Midtjyllands Avis:
Tilslutning til fjernvarme for lav: Men projektet får en ny chance

Her og nu ser det ikke ud til, at borgerne i Sejs-Svejbæk, Virklund, Them, Salten og Knudlund får fjernvarme fra Silkeborg Forsyning, fordi opbakningen har været for lille. Men selskabet vil regne på mulighederne igen for at se, om det kan lykkes, skriver Midtjyllands Avis.

Kravet om tilslutning var på 65 procent, men den samlede andel lande blot på omkring 40 procent, fortæller forsyningen. Men nye økonomiske forudsætninger undervejs i kampagneperioden giver anledning til, at projektet skal genberegnes.

- Vi skal vende hver en sten. Det skylder vi de mange tilmeldte, og det skylder vi den grønne omstilling i Silkeborg Kommune, som så stort et fjernvarmeprojekt virkelig vil understøtte, siger energichef i Silkeborg Forsyning, Louise Langbak Hansen.

Ifølge Louise Langbak Hansen skyldes den manglende tilslutning flere forhold. Blandt andet er gasprisen i øjeblikket forholdsvis lav, og desuden har mange husstande i de senere år investeret i varmepumper.

Endelig kan en skandalesag om voldsomme prisstigninger på fjernvarme i Odsherred Kommune spille ind. Den sag har givet branchen et blakket ry, vurderer hun.

*****

Vejle Amts Folkeblad:
Varmeværk varsler voldsom prisstigning efter tocifret millionunderskud

Tørring Kraftvarmeværk har haft et usædvanligt dårligt 2024, og det betyder, at der nu varsles om en markant prisstigning for varmekunderne. Prisen for en megawatt-time (MWh) fordobles med 900 kroner til 1725 kroner per megawatt-time, skriver Vejle Amts Folkeblad.

Ifølge kraftvarmeværkets beregninger medfører det en stigning på 34 procent eller 1338 kroner per måned for et standardhus på 130 kvadratmeter, så det med et årligt forbrug på 18 MWh vil give en årlig varmeregning på 36.000 kroner.

Prisstigningen skyldes et underskud for 2024 på 11 mio. kroner, der er afstedkommet af øgede produktionsomkostninger samt manglende indtjeninger på strøm. Dertil kommer også problemer med tilkoblingen af det varmeprojekt i Ølholm, som Tørring Kraftvarmeværk har overtaget, der foreløbig er endt i en retssag.

- Vi har selvfølgelig lavet budgetopfølgning henover året, men det er stukket af her til sidst i året, og vi har naturligvis haft revisoren ind over at få vurderet situationen, forklarer formand Mads Damgaard.

Ifølge formanden er de første skridt allerede taget i form af nedskæringer i staben.

*****

EnergiWatch:
Venstre vil ikke garantere fjernelse af forbud mod atomkraft

Selvom formanden for Venstre, Troels Lund Poulsen, har bekendtgjort, at Venstre vil stemme for at afskaffe forbud mod atomkraft i Danmark, nuancerer partiets erhvervsordfører nu udsagnet overfor Radio IIII. Det skriver EnergiWatch.

Selvom Venstre vil gå til valg på at fjerne forbuddet mod atomkraft på dansk grund, kan det nuværende regeringsparti ikke garantere, at man vil gøre det. Det afhænger nemlig af et kommende regeringsgrundlag.

- Hvis vi indgår i en regering, så vil det være det kompromis, vi finder dér, som vi vil leve op til. Og derfor vil vi kæmpe for at få en afskaffelse af forbuddet med, men så længe, vi er i en aftale med andre partier, hvor det ikke er en del af regeringsgrundlaget, så kan vi jo ikke stemme for det, siger erhvervsordfører Louise Elholm til Radio IIII.

*****

BillundOnline.dk:
Billund Varmeværk på vej mod navneskifte

Billund Varmeværk er i færd med at skifte navn til WeBee. Foreløbig har selskabet søgt og fået den første godkendelse af det nye navn på den ordinære generalforsamling, og det er nu op til en ekstraordinær generalforsamling at tage den endelige beslutning.

BillundOnline.dk fortæller, at det nye navn på bedre vis signalerer en grøn linje end fx det nuværende logo med en skorsten og røg. Og så er det et navn, der ifølge bestyrelsesformand i Billund Varmeværk, Erik Eskildsen, signalerer historie og bæredygtighed med et internationalt snit:

- Billund er blevet en international by, og vi oplever, at mange internationale borgere ikke ved hvad et varmeværk er. Vi ser rigtig mange mennesker begynde at tage afstand fra dét med, at man ser skorsten, man ser røgen, ''det er noget giftig og noget der ikke er godt for miljøet” og det er ikke noget der er attraktivt, siger Erik Eskildsen.

Skriv kommentar

Andre klikkede på...