Energikommuner vil have et cut af Danmarks grønne milliarder
LÆS I DAG:
Fald i overgravninger af gasrør for første gang i fem år.
Kibæk klar med varme til naboby.
Der er stadig langt til fjernvarmemålet.
Fjernvarmeplan udskudt med fire år i dele af byen.
Mandag Morgen:
Energikommuner vil have et cut af Danmarks grønne milliarder
I Danmark er der 25 kommuner, hvor 60 procent af den samlede VE-produktion på land kommer fra. Men kommunerne får ikke tilstrækkeligt nok ud af det, mener borgmestrene og lægger op til, at der skal være forskellige støtteordninger, som giver kommunekasserne betydelige kontante afkast.
Mandag Morgen henviser til, at der er lignende ordninger i Norge, Sverige og Finland, og at det kan være med til at sikre, at den lokale opbakning til energiprojekterne vokser.
- Vi vil meget gerne lave mere grøn energi i Lemvig Kommune. Men det må være rimeligt, at vi bliver kontant belønnet for at tage vores store del af arbejdet med at gennemføre den grønne omstilling, som hele Danmark ønsker, siger Erik Flyvholm, borgmester i Lemvig.
De 25 kommuner er at finde i Vest- og Nordjylland og på Sydsjælland og Lolland-Falster, og der nu gået sammen om et konkret forslag til politikerne på Christiansborg.
Konkret ønsker de at få fire øre per kilowatttime i direkte produktionsstøtte, og de foreslår, at ordningen skal finansieres over statens energiafgifter.
*****
Energy Supply:
Fald i overgravninger af gasrør for første gang i fem år
Evida har annonceret en god nyhed. For første gang siden 2019 har de nemlig registreret et fald i antallet af overgravninger af gasrør og gasledninger. Det skriver Energy Supply.
Det statslige gasdistributionsselskab oplyser, at der i 2024 blev registreret 773 tilfælde, hvilket er et fald på knap 15 pct. sammenlignet med 2023, hvor der blev noteret 908 hændelser.
- Evida har haft gode dialoger med branchen om at nedbringe antallet af overgravninger. Det er positivt, at den fælles indsats bærer frugt. Arbejdet er dog ikke slut endnu. Selvom antallet af overgravninger er faldet, skal der fortsat være fokus på at undgå overgravninger, siger Sune Holm, driftsdirektør i hos Gasdistributionsselskabet Evida, i en pressemeddelelse.
Overgravninger sker typisk i forbindelse med andet anlægsarbejde i nærheden af gasledninger og -rør, og Evida har de seneste år intensiveret samarbejdet med entreprenører for at reducere antallet af skader på gasinfrastrukturen.
*****
Herning Folkeblad:
Kibæk klar med varme til naboby
Beboerne i Fjelstervang er kommet tættere på at kunne smide gasfyret ud og blive koblet på fjernvarme efter at udvalget for teknik og miljø har givet en betinget godkendelse til, at Fjelstervang Varme går videre med at forsyne landsbyen med fjernvarme.
Og meldingen fra fjernvarmeselskabet er ifølge Herning Folkeblad, at de er klar til forsyne Fjelstervang med varme.
- Vi har i forvejen overkapacitet. Vi skal ikke til at bygge nye kedler. Vi har godt 1200 forbrugere tilsluttet nu og kan sagtens klare at forsyne Fjelstervang også, lyder det fra varmemester Steen Bang Jensen.
Kibæk Varmeværk fyrer med flis og er med en årlig varmeregning på 12.600 kroner for et standardhus blandt de billigste varmeværker. Forbrugerne i Fjelstervang kommer til at betale det samme for fjernvarmen som forbrugerne i Kibæk.
*****
Dragør Nyt:
Der er stadig langt til fjernvarmemålet
Selv om såvel interessen som viljen er til stede blandt Dragørborgerne, så mangler der endnu en hel del konkrete underskrifter på fjernvarmeaftaler. Der er i hvert fald endnu et stykke vej til de nødvendige 65 procent, der skal skrive under på en bindende kontrakt, skriver Dragør Nyt.
Status ved indgangen til maj er, at blot 20 procent har underskrevet og sendt en kontrakt retur. Det er langt fra målet, der senest skal nås den 1. juni. Dragør Kommune oplyser, at man har sendt kontrakter ud til underskrift til 63 procent af borgerne i kommunen.
- Det er vigtigt med en klar opfordring til, at man husker at få underskrevet fjernvarmekontrakten, når man har fået den tilsendt, lyder det fra borgmester Kenneth Gøtterup.
Han ser det som lovende, at der er så mange, som har bedt om at få en fjernvarmekontrakt, selv om han samtidig erkender, at det er ærgerligt, at der endnu er så mange, der ikke har kontrakten retur med en underskrift.
Men det er måske meget normalt, når der stadig er noget tid til deadline,« siger han.
*****
SN.dk:
Fjernvarmeplan udskudt med fire år i dele af byen
Det bliver ikke i 2028 som planlagt, men derimod først i 2032, at flere tusinde borgere nord og syd for Jyllingevej samt i Islev kan se frem til at kunne fjernvarme. Samtidig vil kommunen ændre på rækkefølgen for, hvor fjernvarmen kommer først, fremgår det af SN.dk.
- Vi justerer i tidsplanen, fordi det ganske enkelt ikke er muligt at blive færdig inden for den plan, vi indtil nu har kørt efter, siger Jan Kongebro, formand for Rødovre Kommunale Fjernvarmeforsyning.
Der er i alt tale om 3.500 tilslutninger, der bliver berørt af forsinkelsen, og ifølge Rødovre Kommune skyldes det en kombination af stigende materialepriser og mangel på arbejdskraft - problemer, der lige nu rammer fjernvarmeprojekter i hele landet.
Borgerne i de berørte områder vil modtage Digital Post og invitationer til borgermøder, hvor der bliver informeret nærmere om forløbet.
Skriv kommentar