Gå til hovedindhold

Fjernvarmedirektør frygter udmelding om gasfyr vil være en bombe under projekter

LÆS I DAG:

Ko-vending i regering får ikke lokalt forsyningsselskab til at ryste.
Forsyningsselskab gør op med fjernvarmens religiøse doktriner.
Søby takker nej til fjernvarme.
Uvist om fjernvarmen kommer - der mangler mange tilmeldinger.
Endnu en advokat gør sin entré i forsyningsskandale.
Socialdemokraterne er bekymret for blå atompopulisme i omstillingen.
Danmark skal have et mål for affaldsreduktion.

15. maj 2025
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Avisen Danmark:
    Fjernvarmedirektør frygter udmelding om gasfyr vil være en bombe under projekter

    Det er nu politikerne på Christiansborg skal være stålsatte og holde fast i ambitionerne om, at Danmark skal have boligopvarmning uden brug af gas fra 2035. Det slår direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, fast, skriver Avisen Danmark.

    Hans udmelding kommer i kølvandet på, at det ene af regeringspartierne, Venstre, har meldt ud, at de løber fra den del af Klimaaftalen fra 2022, hvor det netop bliver slået fast, at der skal være et gasstop i 2035.

    - Når der bliver sendt signaler om, at udfasningen ikke bliver et krav, så risikerer man at skabe en bombe under de projekter og godkendte varmeplaner, som er i gang. Vi oplever for eksempel, at selskaberne har sværere ved at få folk til at melde sig til nye projekter, siger Kim Mortensen til Avisen Danmark.

    Han frygter, at borgere begynder at trække deres tilmeldinger tilbage eller vælger ikke at koble sig på fjernvarmen, og det kan i sidste ende betyde, at projekterne helt falder til jorden. Når fjernvarme rulles ud i et område, kræver det nemlig en vis tilslutning.

    Direktøren anerkender, at der findes områder med naturgas, som ikke har udsigt til at få fjernvarme af forskellige årsager, og for de forbrugere kan det give mening, at kravet om at skifte gasfyret ud inden 2035, bliver lempet.

    - Men vi kunne godt ønske os en tilføjelse, så kravet om udfasning inden 2035 bliver fastholdt de steder, hvor der er projekter i gang, siger Kim Mortensen.

    *****

    JydskeVestkysten:
    Ko-vending i regering får ikke lokalt forsyningsselskab til at ryste

    Ribe Fjernvarme tror på, at gas til boligopvarmning på den lange bane vil tabe til fjernvarmen. Derfor får den seneste udmelding fra Venstre – der ikke længere støtter op om et gasstop i 2035 – ikke fjernvarmeselskabet til at miste troen på fremtiden. Det skriver JydskeVestkysten.

    Konkret arbejde fjernvarmeselskabet således videre med planerne om, at Egebæk-Hviding og Vester Vedsted efter planen fortsat skal have fjernvarme fra Ribe Fjernvarme, selv om fjernvarmeplanerne rundt om i landet på det seneste har oplevet en del modvind.

    - Jeg tror, at hvis vi som fjernvarmeselskab er attraktive nok, vil forbrugerne også vælge fjernvarme. Men vi skal tænke langsigtet, og vi har lært, at når vi skal handle hurtigt på en brændende platform (som Ukraine-invasionen, red.), bliver alting meget dyrere. Det skal vi undgå, siger bestyrelsesformand Henrik Holst Elstrøm.

    I det planlagte projekt for Egebæk-Hviding og Vester Vedsted er der lige nu 346 tilmeldte, der vil konvertere fra naturgas eller el til fjernvarme, men håbet er, at tilslutningen når op omkring de 450 tilmeldte for at gøre hele projektet billigere - gerne flere.

    *****

    EnergiWatch:
    Forsyningsselskab gør op med fjernvarmens religiøse doktriner

    Forsyning Helsingør går nye veje med deres seneste projekt med udrulning af fjernvarme. Det sker i lyset af bl.a. stigende priser for anlæg og materiale, fremgår det af EnergiWatch, der fortæller, at fjernvarmeselskabet bruger plastikrør til fjernvarmenettet.

    Brugen af plastikrør i stedet for de vanlige stålrør, er ikke noget Forsyning Helsingør har gjort før nu. Det er ikke meget billigere at købe end stålrør, fortæller energichef Hans Peter Balle, men de er derimod i mange tilfælde væsentligt nemmere at lægge i jorden end stålrør.

    - Der, hvor pengene virkelig bliver sparet, det er i forhold til nedlægningsomkostningerne – vi kan grave smallere, vi skal ikke flytte så meget jord og vi ødelægger ikke så meget af overfladen, forklarer Hans Peter Balle til EnergiWatch.

    Samtidig nævner han, at rør af plastik er mere fleksible, så man bl.a. kan anlægge rørene under fortove, der er noget billigere – og nemmere – at arbejde med i forhold til vejarealerne.

    *****

    Fyns Amts Avis:
    Søby takker nej til fjernvarme

    Der er allerede fjernvarme mod øst i Marstal og i Ærøskøbing på Ærø. Men borgerne i den vestlige del af øen, Søby, får ikke fjernvarme. En opgørelse viser, at 60 procent af søbyboerne ikke ønsker fjernvarme, og kommunen lægger derfor planerne på køl. Det skriver Fyns Amts Avis.

    Kommunen har gennemført en spørgeundersøgelse til 381 boligejere og 10 virksomheder. 147 borgere svarede, og blandt dem sagde 60 procent nej til at være med i et fjernvarmeprojekt. Kun 17 procent svarede, at de var i tvivl.

    Det fremgår ikke af undersøgelsen, hvorfor så mange har sagt nej til fjernvarme.

    Leo Holm (K), formand for teknik-, miljø- og havneudvalget, har dog et gæt på en forklaring.

    - Jeg går ud fra, at der er en stor overvægt af varmepumper, og så giver det ingen mening at skifte til fælles fjernvarme, siger han.

    *****

    Sjællandske:
    Uvist om fjernvarmen kommer - der mangler mange tilmeldinger

    Det er meget usikkert, om der kommer fjernvarme til Stenlille og Stenmagle på Vestsjælland, fremgår det af Sjællandske. Tilmeldingsfristen er den 1. juli, og lige nu er der meget lang vej til målet om at få fjernvarme fra 2027.

    - Vi kan lige så godt være ærlige. Odsherred-sagen påvirker beslutningen. Lige nu er det kun omkring en fjerdedel af de 650 husstande (altså 163, red.), der har tilkendegivet hos AffaldPlus, at de gerne vil have fjernvarme, siger Peter Valsøe, der er projektleder for fjernvarme i Stenlille og Stenmagle.

    Det er AffaldPlus, der skal etablere og drive fjernvarmen i de to byer. Og det så unægtelig noget mere positivt ud i 2022, hvor Stenlille Lokalråd og Stenlille Handels-, Håndværker- og Borgerforening indsamlede 578 positive tilkendegivelser fra husstande, der ønskede at få fjernvarme.

    Fjernvarmecentralen bliver kun bygget, hvis minimum 65 procent af de 650 husstande siger ja tak. Det er 423, og med foreløbig kun 163 tilmeldte, så mangler der et ja tak fra i alt 260 boliger og virksomheder.

    *****

    CleantechWatch:
    Endnu en advokat gør sin entré i forsyningsskandale

    Odsherred Kommunen skifter igen ud på advokatrådgivningen om rekonstruktionen af de kommunale forsyningsselskaber, fremgår det af CleantechWatch. Denne gang er det Kammeradvokaten, der får silkesnoren til fordel for advokat René Offersen.

    For ganske nylig skiftede kommunen advokat grundet en mulig interessekonflikt, og det er nøjagtig den samme årsag, der ligger bag det seneste skifte.

    - Efter en nærmere vurdering af mulig interessekonflikt hos Kammeradvokaten, har vi i stedet indgået en aftale med advokat René Offersen. Han bistår byrådsmedlemmerne, så længe det er nødvendigt, skriver kommunaldirektør Claus Steen Madsen i en mail til Sjællandske Nyheder.

    René Offersen har blandt andet været forsvarer i rigsretssagen mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, og han forsvarede tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen i den såkaldte FE-sag, der i sidste ende blev droppet.

    *****

    EnergiWatch:
    Socialdemokraterne er bekymret for blå atompopulisme i omstillingen

    Socialdemokratiet advarer om, at der p.t. er en mangel på objektivitet omkring atomkraft. Ja, der er nærmest opstået en populistisk bevægelse, lød det onsdag fra partiets klimaordfører, Jesper Petersen, under en forespørgselsdebat i Folketinget. Det skriver EnergiWatch.

    Han gav under debatten udtryk for, at de borgerlige partier og tilhængere af kernekraft giver et falskt indtryk af atomkraftens herligheder.

    - Vi skal passe på her. Der bliver givet indtryk til mange mennesker i Danmark, at man med et snuptag kan vælge en anden vej, lige få bygget et hurtigt atomkraftværk, og så vil mange af de udfordringer, vi står med, være løst, siger Jesper Petersen.

    Debatten var indkaldt af de borgerlige partier i lyset af, at der på ganske kort tid er sket et politisk skifte, hvor flere partier nu taler positivt om at få ophævet det gældende forbud mod atomkraft på dansk jord.

    *****

    Wastetech:
    Danmark skal have et mål for affaldsreduktion

    Seks organisationer fremlægger torsdag en række anbefalinger til politikerne, der har til formål at reducere danskernes affaldsproduktion. Ifølge Wastetech mener organisationerne, at vi stirrer os blinde på CO2-reduktioner, at vi kommer til at overse en række andre og mindst lige så vigtige parametre. Heriblandt affaldsreduktion.

    - Det er blevet en blind vinkel, og derfor er vi et af de lande med de absolut højeste forbrugsbaserede CO2-udledninger. Og det er først, når vi får et pejlemærke, at der for alvor kommer politisk incitament til at gøre noget ved den udfordring, siger Mette Hoffgaard Ranfelt, der er miljøpolitisk chefrådgiver ved Danmarks Naturfredningsforening.

    En af de mange anbefalinger er, at Danmark skal indføre et nationalt pejlemærke for vores forbrugsbaserede CO2-udledninger. Det skal ses i modsætning til nuværende opgørelsesmetode, hvor vi kun måler de udledninger, der foregår indenfor landets grænser.

    De seks organisationer tæller Brancheforeningen Cirkulær, Concito, Danmarks Naturfredningsforening, IDA, Plastic Change og Rådet for Grøn Omstilling.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...