Danskerne kræver handling: Kommunerne skal tage større ansvar for den grønne omstilling
LÆS I DAG:
Dansk industrihåb forbigået: Går glip af europæiske brint-milliarder – igen.
Biogaskoncern forbigået i milliardudbud: "Jeg synes det er en skam".
Advarslerne var klare – nu er Kina rykket ind i Danmarks elnet.
Energiprojekt kan gøre Viborg Kommune selvforsynende med grøn strøm.
Danmarks tredjestørste jordejer fastholder retten til at sige nej til vindmøller.
Klimamonitor:
Danskerne kræver handling: Kommunerne skal tage større ansvar for den grønne omstilling
Når der skal findes kommunale midler til klimatilpasning, miljøbeskyttelse eller grønt byggeri, har politikerne et grønt flertal bag sig. Det viser en ny analyse fra Tænketanken Mandag Morgen, den grønne partnerorganisation Gate 21 samt Klimaalliancen i Region Sjælland og Hovedstaden.
- Tallene viser, at der er store forventninger hos danskerne bredt set, til at politikerne skaber de rigtige rammer, for at borgerne kan engagere sig mere i klimahandlingen og være med til at reducere klimabelastningerne, forklarer Sofus Rex, der er direktør i Gate21, til Klimamonitor.
I undersøgelsen svarer over halvdelen, at de ønsker, at kommunen udviser endnu mere klimahandling – og kun 1 ud af 20 ønsker at kommunerne engagerer sig mindre i den grønne omstilling.
Det er konkret 51 procent af de adspurgte, der siger, at deres kommune skal engagere sig mere eller meget mere i den grønne omstilling.
*****
Ingeniøren.dk:
Dansk industrihåb forbigået: Går glip af europæiske brint-milliarder – igen
Der er ingen danske virksomheder blandt de heldige, der nu modtager støtte fra EU til brintprojekter. Ifølge kritikere skyldes det politisk nøl og usikkerhed. Samlet er der ifølge Ingeniøren.dk uddelt over syv milliarder støttekroner fra den europæiske brintbank, men ikke en eneste krone er faldet af til grønne brintfabrikker i Danmark.
Både Dansk Erhverv (DE) og brancheorganisationen Green Power Denmark (GPD) peger på, at regulatorisk nøl, usikkerhed og manglende rammevilkår er årsag til, at Danmark er blevet overhalet indenom af Spanien, Finland, Tyskland, Holland, Norge og Portugal, der alle har haft vindende projekter i de to uddelingsrunder.
Esben Thietje Mortensen, energipolitisk chef i DE, kalder det først og fremmest 'ærgerligt', at Danmark endnu engang ikke er blandt vinderne i EU’s Brintbank. Dernæst ‘bemærkelsesværdigt', at vi i Danmark ikke kan gøre os gældende i forhold til andre lande og deres projekter, der tydeligvis er langt længere fremme.
- Det viser, at vi halter bagud på konkurrencedygtighed, når det gælder grønne brændstoffer. Det understreger, hvor afgørende det er, at vi lykkes med at etablere brintinfrastrukturen frem mod 2030. Uden første fase af brintbackbonet i 2030 risikerer vi, at investeringer og grønne job går uden om Danmark, siger han.
*****
CleantechWatch:
Biogaskoncern forbigået i milliardudbud: "Jeg synes det er en skam"
Biogaskoncernen Bigadan røg ud af ræset om milliarder fra CCS-puljen. Det ærgrer salgsdirektør Henrik Iversen, der ser udfaldet af den videre proces som et vilkår i sådanne budrunder, siger han til CleantechWatch.
Bigadan forsøger udover at producere og sælge gas, at bygge en forretning op omkring den CO2, der udledes fra biogasproduktionen. Bigadans plan var, at man med støtte fra den statslige pulje ville opføre anlæg til fangst og efterfølgende lagring af på et eller flere af sine biogasanlæg.
Ifølge Henrik Iversen er det i Energistyrelsen officielle afslag ”nogle små ting”, der har frataget Bidagan muligheden for at deltage i udbuddet.
- Jeg er jo bare salgsdirektør og ikke advokat, men set fra min stol er det på et petitesse-niveau, vi bliver disket på det her, siger han ifølge CleantechWatch.
*****
Børsen:
Advarslerne var klare – nu er Kina rykket ind i Danmarks elnet
Energiudbyderen Ewii har sat strøm til en række batterier rundt om i Danmark – senest på Bornholm – men ifølge Børsen sker det med batterier, der har kinesisk oprindelse. Det er ikke ulovligt, men det vækker alligevel bekymring, fremgår det af Børsen.
- Det kan jo udgøre en potentiel sikkerhedsrisiko, og med tanke på, hvor konfliktpræget vores forhold til Kina har været de senere år, bør vi være meget forsigtige med at gøre os afhængige og sårbare over for Kina, og da slet ikke når det drejer sig om elnettet, der er kritisk infrastruktur, siger Andreas Bøje Forsby, seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier (Diis).
Diis-forskeren, der har brugt de seneste år på at nærstudere forholdet til Kina, bakkes op af både Kristian Sylvester-Hvid fra Teknologisk Institut og Chresten Træholt, professor ved DTU, der begge peger på, at det er forbundet med en vis risiko at integrere kinesiske batterier i det danske elnet.
Den risiko ser administrerende direktør for Ewii, Lars Bonderup Bjørn, ikke. Han understreger, at Ewii forholder sig til de sikkerhedsvurderinger, der er på området, og agerer inden for de rammer.
- Så længe de tillader, at vi kan købe batterierne i Kina, skal vi passe på med, at vi ikke fører vores egen udenrigspolitik og laver vores egne skøre vurderinger på det her område, fastslår han overfor Børsen.
*****
Gridtech:
Energiprojekt kan gøre Viborg Kommune selvforsynende med grøn strøm
Byrådet i Viborg Kommune har vedtaget planforslaget for en energiklynge ved Vinge med både solceller, vindmøller og biogasanlæg. Dermed rykker man i kommunen et skridt tættere på at kunne sikre strøm til op mod 200.000 husstande årligt. Det skriver GridTech.
Energiprojektet i Vinge forventes at kunne producere 787.000.000 kWh – eller 787 gigawatt-timer (GWh) – strøm årligt.
- Vi ser ind i et energisystem, hvor der skal bruges langt mere strøm end i dag. Hvis projektet ved Vinge og hele Energipark Tjele bliver realiseret, kan Viborg Kommune ikke bare blive selvforsynende – vi kan også bidrage aktivt til den grønne omstilling på nationalt plan, siger borgmester i Viborg Kommune Ulrik Wilbek.
Inden planforslaget for energiklyngen ved Vinge kan gennemføres, skal der vedtages en lokalplan og et tillæg til kommuneplanen. Projektet sendes i offentlig høring i uge 23 og frem til den 15. august.
*****
Altinget.dk:
Danmarks tredjestørste jordejer fastholder retten til at sige nej til vindmøller
Selv om Folkekirken bevarer sin vetoret omkring fx placering af vindmøller og solcelleanlæg, så flytter en ny politisk aftale alligevel lidt rundt på magten, fremgår det af Altinget.dk. For selv om menighedsrådene også fremadrettet får noget at sige, bliver en del af magten flyttet til Provstiudvalgene.
Styringen af Folkekirkens store landarealer – det er landets tredjestørste jordejer – bliver nu centreret. Det bliver vigtigt i forbindelse med grøn trepart, hvor store landarealer skal tages ud af produktion. Og hvor større energiparker skal placeres.
- Vi kommer ikke til at tromle hen over nogen af de hundredvis af lokale menighedsråd. Vi kommer selvfølgelig til at lytte til alle ønsker. Men når vi skal forhandle om biodiversitet, skovrejsning og grøn energi, så bliver det lettere for alle parter at samle beslutningskraften i større enheder., siger kirkeordfører for Socialdemokraterne, Kim Aas.
For Danmarksdemokraterne har det været en mærkesag, at beslutningen om opstilling af vedvarende energi fortsat skal tages lokalt. Også SF mener, at der er fundet en ”fair” balance.
- Opstilling af solceller og vindmøller ødelægger vores smukke landskaber. Udviklingen er ganske forfærdelig. Menighedsrådene skal have vetoretten over så dramatiske beslutninger, siger Danmarksdemokraternes Søren Espersen til Altinget.dk.
Skriv kommentar