Gå til hovedindhold
Digitalisering
Energiforbrug
Distribution & Lagring

Gentofte Gladsaxe Fjernvarme

Fjernstyring af storkunders anlæg giver driftsbesparelser.

31. mar. 2025
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Det at energioptimere ude hos kunderne er en stor del af hverdagen, hvis man vil drive et effektivt fjernvarmeselskab.

    Og de mest afgørende besparelser finder man af gode grunde ude hos de fjernvarmekunder med det største varmebehov.

    Derfor fjernstyrer Gentofte Gladsaxe Fjernvarme I/S anlæggene hos mere end 200 af deres to ejerkommuners største forbrugere. Det hjælper dem til at være på forkant med vedligeholdelsen, nedbringe returtemperaturen og reducere teknikerudkald markant.

    Baggrund

    Med en fjernstyringsordning for deres kunder med et varmebehov over 80kW - såsom erhvervskunder og boligselskaber - tager Gentofte Gladsaxe Fjernvarme (GGF) ansvar for kundens fjernvarmeanlæg, vedligeholder det og holder aktivt øje med anlæggets drift.

    Til det bruger man Danfoss’ løsning, Leanheat® Monitor, som giver selskabet mulighed for at fjernstyre og fejlfinde på hver enkelt installation hos storkunderne.

    I dag får mere end 200 af GGFs storkunder administreret deres fjernvarmeanlæg – og på kort tid har muligheden for at styre anlæggene centralt udviklet sig til at være et af de vigtigste redskaber i den daglige drift.

    Kort sagt fungerer Leanheat Monitor ved at fjernvarmeselskabet tilkobler ECL-styreenhederne på kundernes anlæg til platformen, hvor alle styrefunktionerne spejles. Alt imens hentes både historiske og aktuelle driftsdata ind, så driftspersonalet har det fulde overblik.

    online oversigt over Gentofte Gladsaxe Fjernvarmes ledningsnet

    Figur 1: Hjemme fra kontoret har Gentofte Gladsaxe Fjernvarme det fulde overblik over alle tilkoblede anlæg i ledningsnettet og kan dykke ned i de enkelte anlægs styringsenheder for at fjernstyre dem.

    Og spørger man Lars Klinke, der sidder i GGFs rådgivnings- og optimeringsteam, er det overblik vigtigt for hverdagen:

    - Inden vi kører ud på opgaver om morgenen, kan vi tjekke, om alt er som det skal være ude ved kunderne. Vi kan let kommunikere og koordinere med hinanden, fordi vi har adgang til anlæggene, uanset hvor vi er, forklarer han og fortsætter.

    - Al den fintuning og fejlfinding, vi kan lave på anlæggene, fordi vi har direkte adgang, ville vi aldrig fange uden systemet. Det gør, at anlæggene kan køre mere roligt, og det har stor betydning for deres levetid. Vi har ikke den samme slitage på komponenterne, fordi vi undgår de peaks, der ellers kan komme uden styring. Så selvom der skal sættes nogle ressourcer af til at sætte systemet op, oplever vi også, at de kommer igen i besparelser for både os og kunderne.

    Resultater

    Et af de helt konkrete resultater, GGF har skabt ved at fjernstyre og – overvåge storkundernes installationer, er en betydeligt lavere returtemperatur.

    Og på længere sigt håber man at kunne udnytte Leanheat til at lagre energi i de større bygninger for at sænke temperaturen og fjerne spidsbelastninger i ledningsnettet, forklarer energikonsulent Bo Hoffmann Østergaard.

    - Det er noget, vi er i gang med at teste lige nu, fordi vi gerne vil have et mere jævnt net, der udnytter fjernvarmen bedre. Vi er nemlig lidt hydraulisk udfordrede i dag, fordi vi får vores varme fra forskellige stationer, siger han.

    Selve vedligeholdelsen af fjernvarmeanlæggene er også noget, man har ændret markant med den nye løsning. Bo Hoffmann Østergaard forklarer, at man er gået lidt væk fra tidsbestemt service af kundernes anlæg, fordi de digitaliseringen lader GGF være på forkant med vedligeholdelsen.

    - Nu bruger vi data til at vurdere, om vi for eksempel skal rense en veksler eller en varmtvandsbeholder, når temperaturerne begynder at ændre sig, fortæller han.

    Det giver ifølge ham en langt bedre drift, fordi man mindsker flowet i selve nettet ved at være på forkant.

    - Vi har fået opsat nogle alarmgrænser som gør, at vi hurtigt bliver klar over det, hvis der sker noget. Det får vi tit besked om, inden kunderne når at opdage noget. Min oplevelse er, at vi faktisk kan lokalisere fejlene 90 procent af tiden ved bare at kigge i vores system. Og det er en kæmpe fordel, lyder det.

    Markant færre teknikerudkald

    Udover at sænke returtemperaturen har GGF derfor også sænket behovet for at sende vagter ud til kunderne.

    Faktisk har man reduceret udkald på anlæggene med omkring 80 procent, fortæller Bo Hoffmann Østergaard. Simpelthen fordi man kan klare det meste med fjernstyring.

    - Det er jo også en kvalitet for vores teknikere, at de slipper for at skulle ud hver eneste gang, der opstår en fejl. De har fået noget mere ro og sikkerhed i hverdagen, fordi de lynhurtigt kan udbedre de fleste fejl. Og for vores kunder mindsker det også driftsomkostningerne, siger han og tilføjer:

    - Så har vi til gengæld fået noget mere arbejde andre steder, fordi vi nu bruger langt mere tid på at dykke ned i vores data og optimere på anlæggene. Det er fintuningen og arbejdet med at hive de ekstra procenter ud, vi har fået mere fokus på.

    Oversigt over Gentofte Gladsaxe Fjernvarmes anlæg og deres status

    Figur 2: Leanheat spejler styringsenheden på anlægget 1:1, så driftsmedarbejderne hos fjernvarmeselskabet kan se præcis, hvordan det enkelte anlæg fungerer. Dermed bliver det også lettere at planlægge vedligehold af de enkelte komponenter.

    Kan man drifte de mindre forbrugere på samme måde?

    I dag drifter Gentofte Gladsaxe Fjernvarme udelukkende de større forbrugere med kapacitetsbehov fra 80 kW og op til 1 MW.

    Men spørger man Lars Klinke, kan man potentielt også skabe værdi for mindre kunder med løsningen.

    - Det skal vi bare have løst på en lidt anden måde, for vi har ikke de sammen hjemtagningsmuligheder med de mindre styreenheder, som vi har hos vores store kunder. Men jeg kan sagtens se, at man kan optimere de enkelte anlæg i sådan nogle ejendomme som de lidt større parcelhuse, vi har her i Gentofte, siger han.

    Og fra Danfoss’ side er der sådan set i dag mulighed for at koble de små styringsenheder på Leanheat-løsningen, fortæller project manager, Morten Rasmussen.

    Derfor forventer man også, at anlæggene hos de private forbrugere i større grad vil kunne styres.

    - Til forskel fra storkunderne er det dog nok nærmere et spørgsmål om, at det i fremtiden vil være ved hjælp af kunstig intelligens. Det handler om at få skabt nogle algoritmer, som kan sikre, at vi driver fjernvarmeanlægget på den mest fornuftige måde. Det er noget, vi lige nu arbejder på at udvikle, siger han.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...