Gå til hovedindhold
Energipriser

Nimtofte: Landets dyreste fjernvarme bliver markant billigere

I Nimtofte og omegn kan forbrugerne se frem til et prisfald på i gennemsnit 6.000 kroner på deres fjernvarme i 2022. Det falder på et tørt sted, da fjernvarmen Nimtofte i flere år har været landets dyreste. Håbet er, at den nedsatte pris vil gøre det mere attraktivt at få fjernvarme i Nimtofte.

22. dec. 2021
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk

Indhold

    I 2021 har Nimtofte og Omegns Fjernvarmeforsyning (NOFF) været den dyreste fjernvarmeforsyning at være kunde hos med en fjernvarmepris på næsten 26.000 kr. for et standardhus på 130 kvm. 

    Ud fra Forsyningstilsynets Prisstatistik har NOFF været indehavere af den kedelige rekord siden 2018 – men nu hvor priserne sænkes med 22 procent, svarende til knap 6.000 kroner for et standardhus, kan faklen formentlig gives videre til et andet fjernvarmeselskab. 

    Bestyrelsen i NOFF har siden foråret arbejdet på at få nedsat deres priser i 2022 – og at det er lykkedes at sænke prisen markant, glæder derfor bestyrelsesformand Carsten K. Bryrup. Han fortæller, at det særligt skyldes en forlængelse af forsyningens afskrivninger: 

    - Vi har omlagt vores lån, således at afskrivninger og afdragsperiode forlænges fra 10 til 15 år. Vores varmeleverandør har også forlænget sine afskrivninger, og har desuden udvidet kapaciteten på deres biogasanlæg, så det kan kobles på fjernvarmenettet. Det aflaster varmeværket og levetiden er derfor blevet forlænget med 5 år. Samtidig har vi haft en stor underdækning i selskabet, som vi efterhånden har fået udlignet, siger han. 

    I øjeblikket hører man ikke ofte om prisfald på fjernvarme, men snarere det modsatte, da de skyhøje priser på el, olie og naturgas påvirker mange fjernvarmeforsyninger i landet. Hos NOFF bliver man dog ikke påvirket, da varmeproduktionen ikke er baseret på fossile brændstoffer. 

    - Vores varmeleverandør bruger halm og biogas til at producere fjernvarmen til vores forbrugere. Det betyder, at vi er marginalt afhængige af prisen på olie, el og naturgas. Det bidrager til yderligere til, at vi kan sænke prisen hos os, forklarer Carsten K. Bryrup. 

    Fjernvarmen skal være mere attraktiv i Nimtofte 

    Med de nedsatte priser på fjernvarme i 2022 håber man hos NOFF på, at fjernvarmen kan blive mere attraktiv for potentielle nye forbrugere. Ifølge formanden har det nemlig længe været en torn i øjet for fjernvarmeforsyningen, at prisen lå så højt. 

    - Vi vil gerne ind i en positiv spiral, og udover at gøre fjernvarmen billigere for vores forbrugere er det desuden vigtigt for os at gøre fjernvarmen mere attraktiv for potentielle nye forbrugere i lokalområdet, fortæller Carsten K. Bryrup. 

    Han forklarer desuden, at NOFF har en konverteringskampagne kørende frem til udgangen af 2024 for at få konverteret flere lokale til fjernvarme. De nedsatte priser kan forhåbentlig få flere til at tilmelde sig fjernvarmen. 

    - Vi har blandt andet et område, som endnu ikke er tilsluttet og et område, hvor der skal opføres nybyggede boliger. Vi vil gerne udvide fjernvarmen til de områder, men med den pris, vi tidligere har haft, har fjernvarmen bare ikke været attraktiv, siger han. 

    Håber på at sænke prisen yderligere med temperaturoptimering 

    På trods af den store besparelse for forbrugerne i Nimtofte, ligger varmeprisen stadig på et meget højt niveau sammenlignet med den gennemsnitlige pris i landet. For at sænke varmeprisen yderligere i fremtiden, har man derfor valgt at fokusere på, hvordan varmetabet i forsyningen kan optimeres. 

    Det sker ved hjælp af fjernaflæste målerdata, som ellers sjældent anvendes af mindre fjernvarmeforsyninger med kun godt 400 forbrugere, som NOFF har. 

    - Vi arbejder meget på at optimere vores varmetab. Derfor har vi installeret fjernaflæselige målere, som kan aflæses på månedsbasis ved drive-by aflæsninger. Det giver os vigtige oplysninger om vores varmetab, som vi kan bruge til at optimere på fjernvarmen og gøre den billigere, forklarer Carsten K. Bryrup 

     

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...