De fleste boligejere slipper for prisstigninger, mens få rammes hårdt
Trods skyhøje energipriser på el og gas holder langt de fleste fjernvarmeselskaber prisen på varme i ro. En gruppe bliver dog hårdt ramt, viser en undersøgelse fra Dansk Fjernvarme.
Mens langt de fleste fjernvarmeselskaber ikke bliver påvirket af energiprisernes voldsomme stigninger, er der en gruppe selskaber, der kan mærke, at gas og el er blevet dyrt.
Det fremgår af to spørgeskemaundersøgelser, som Dansk Fjernvarme har udarbejdet blandt sine 370 medlemmer. Samlet svarer 95 selskaber, at de har haft eller vil få prisstigninger som følge af de stigende priser på el og især naturgas. De 95 selskaber repræsenterer cirka 230.000 ud af i alt 1,8 millioner fjernvarmekunder.
Ud af de 95 selskaber har 23 selskaber været nødt til at hæve prisen på varme med over 40 procent. Mens 25 andre selskaber har hævet prisen med over 20 procent.
- Det er især selskaber, der har været underlagt en brændselsbinding til naturgas. Det er kun to år siden, at brændselsbindingen blev ophævet. Så de har simpelthen ikke nået at effektuere deres planer om at omstille til anden og mere bæredygtig energi på den korte tid, siger Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme.
- I Dansk Fjernvarme arbejder vi for, at vores medlemmers kunder, der er berørt af det her, bliver hjulpet økonomisk. Brændselsbindingen var en politisk beslutning. Derfor bør de fjernvarmekunder, der rammes af de her høje stigninger også hjælpes politisk. Det kan meget målrettet ske ved at sænke afgiften på naturgas i en periode. Men det er også en mulighed at se på momsen, lyder forslaget fra Rune Moesgaard.
Danskerne vil have grøn og billigere fjernvarme
På grund af de stigende priser kan Dansk Fjernvarme oplyse, at medlemmerne melder om en stigende interesse fra danskere med gasfyr om at blive koblet på fjernvarmen.
- En stor del af vores medlemmer har i øjeblikket rødglødende telefoner, fordi boligejere med oliefyr, naturgas eller el-opvarmning ønsker at kommer over på den billige og grønne fjernvarme. Selvom baggrunden for interessen er tragisk, så får vi nu sat tempo på den grønne omstilling samtidig med, at vi bidrager til at holde hånden under danskernes økonomi, siger Rune Moesgaard.
I alt estimeres det ud fra de to undersøgelser, at omkring 230.000 fjernvarmekunder vil opleve prisstigninger. Omkring 150.000 forbrugere kommer til at opleve prisstigninger over 10 procent. De selskaber med prisstigninger over 20 procent har ca. 126.000 forbrugere tilknyttet, mens 42.000 forbrugere estimeres at opleve prisstigninger over 40 procent.
Det er Dansk Fjernvarmes vurdering, at prisspændet i løbet af 2022 vil ligge mellem 8.127 kroner og 34.819 kroner.
Skriv kommentar