Lolland: Holeby Fjernvarme er nu bemandingsløst
Holeby Fjernvarme på Lolland er gået ind i det nye år som et bemandingsløst fjernvarmeværk. Driften af værket er i samarbejde med REFA nemlig blevet mere eller mindre fuldautomatisk. Med kun godt 700 forbrugere har værket valgt løsningen for at øge driftssikkerheden og effektivisere produktionen.
Den nu delvise automatisering af Holeby Fjernvarme er seneste skridt i et tæt samarbejde med REFA, som man siden 2007 har haft en driftsaftale med. I første omgang omhandlede den kun selve driften af halmvarmeværket, men i 2014 blev driftsaftalen udvidet til også at omfatte byens ledningsnet og administration af værket.
- Vi har investeret i en delvis automatisering af værket, som gør varmeproduktionen mere effektiv og sikrer forbrugerne så billig varme som muligt, siger Henrik Pedersen, der er formand for bestyrelsen i Holeby Fjernvarme.
At værket nu bliver bemandingsløst har ifølge formanden været undervejs i nogle år. Årsagen til ønsket om at automatisere værket skal findes i, at økonomien har svært ved at hænge sammen for det lille fjernvarmeværk, hvis de skal have egne ansatte. Samtidig har det løbende samarbejde med REFA vist sig meget gavnligt for fjernvarmeforbrugerne i Holeby.
- Et mindre fjernvarmeværk som Holeby har ikke råd til at have 4-5 ansatte. Og vi ville få svært ved at skaffe folk med de nødvendige kompetencer. Samtidig er vi enormt sårbare som værk med få medarbejdere, hvis der skulle opstå langtidssygdom eller en fra bemandingen skiftede arbejde med kort varsel, forklarer Henrik Pedersen og fortsætter:
- Samarbejdet med REFA har været en god forretning for os i Holeby. De seneste 8 år er de årlige varmeudgifter for en almindelig familie faldet fra 19.686 kroner i 2013 til 14.073 kroner i 2021. Det er immervæk en årlig besparelse på godt 5.600 kroner.
Forbrugeren har stadig magten
Selvom REFA står for den bemandingsløse drift, er det stadig den forbrugervalgte bestyrelse, som har ansvaret i Holeby og træffer beslutningerne. Og det er vigtigt for Henrik Pedersen at understrege, at det stadig er forbrugeren, som i sidste ende har magten. Intentionen bag samarbejdet er nemlig netop, at ressourcerne, erfaringen og kompetencerne hos REFA skal komme forbrugerne i Holeby til gode.
- Vores forbrugere skal jo ikke betale for ansatte, hvis arbejdskraft man slet ikke har mulighed for at udnytte. Vi prioriterer forbrugeren først, og samarbejdet gør netop, at vi kan holde vores priser på et naturligt leje uden unødige omkostninger til lønninger. Medarbejdere er bare en rigtig dyr post for et lille værk som os, understreger Henrik Pedersen.
Lægger op til samarbejde på tværs af de mindre varmeværker
Henrik Pedersen mener, at Holebys samarbejde med REFA viser, at mindre lokale fjernvarmeværker sagtens kan drage nytte af hinanden ved at slå pjalterne sammen og oprette driftssamarbejder.
Ifølge ham er det en god fremtidig løsning på landsplan for små værker, fordi det er en god måde at udnytte hinandens ressourcer og viden på, hvis man deler driftsmedarbejdere.
- Verden er blevet meget mindre i løbet af de sidste 50 år, så samarbejder på tværs er begyndt at give mere og mere mening, siger han.
Lige nu er Holeby Fjernvarme i indkøringsfasen af den bemandingsløse varmeproduktion. Derfor kan det ikke undgås, at der skal rettes en del indledende systemfejl, men i løbet af foråret forventer man at være fuldt funktionelle i styringen af produktionen.
Skriv kommentar