Nyt flisværk dæmper prisstigninger i Ringe
Midtfyns Energi er med stigende energipriser tvunget til at melde en prisstigning ud til forbrugerne. Prisstigningen begrænses dog af et nyt flisværk fra 2021, som fortrænger to tredjedele af de langt dyrere træpiller, som ellers har været den primære produktionskilde.
2.800 fjernvarmekunder i Ringe på Midtfyn har netop fået varslet en prisstigning på knap 22 procent fra den 1. september. Det skriver Midtfyns Energi i en pressemeddelelse.
Ligesom i resten af landet mærkes de stigende energipriser også hos det fynske fjernvarmeselskab, som ikke kan fastholde den nuværende fjernvarmepris, når vi går ind i efteråret og varmesæsonen igen sætter ind. Er man kunde hos selskabet, er der dog alligevel noget at glæde sig over.
Direktør Karsten Godiksen kan nemlig konstatere, at prisstigningen på fjernvarmen kunne være blevet langt større, end tilfældet er nu.
- Sidste år indviede vi et nyt flisværk på Højgårdsvej. Det giver os en større fleksibilitet i brændselsvalget, og det er bogstaveligt talt guld værd nu, siger han.
Før 2021 kunne Midtfyns Energi primært fyre med træpiller, og det er især træpillerne, der nu er steget i pris. Det nye værk kan imidlertid fyre med træflis, og man har ligefrem været i stand til at fortrænge to tredjedele af træpillerne i varmeproduktionen, så den i dag består af 50 procent træflis og kun 25 procent træpiller. Og det giver en meget kontant fordel:
- Hvor træpillerne er steget med 150 procent siden 2021, er træflis kun steget med omkring 30 procent i den samme periode. Så investeringen i flisværket kommer nu kunderne til gode i dobbelt forstand: Det sikrer varme nok til stadig flere fjernvarmekunder - og det tager toppen af de voldsomme prisstigninger på træpiller, forklarer direktøren.
20-25 procent af fjernvarmen i Ringe bliver dækket af det solvarmeanlæg, selskabet indviede i 2019. Og det er i endnu højere grad end flisværket med til at stabilisere fjernvarmeprisen. Alt i alt er Karsten Godiksen derfor glad for, at Midtfyns Energi lige i rette tid har fået omstillet fjernvarmeproduktionen, inden energipriserne skød i vejret.
Fjernvarmekonverteringer og nye produktionsanlæg på vej
Med et solvarmeanlæg fra 2019 og et flisværk fra 2021 er der altså godt gang i de nye tiltag i fjernvarmeproduktionen for Midtfyns Energi. Og selskabet er langt fra færdige endnu. Ligesom mange andre fjernvarmeselskaber i landet er der nemlig fuld gang i konverteringerne i Ringe og omegn. Med de mange nye forbrugere, skal der derfor kun produceres endnu mere varme fremover.
- Det, vi har fået lov til i vores projektforslag, er at etablere varmepumper. Om det ender med det, et halmværk eller en elkedel i kombination med en anden løsning, har vi ikke besluttet endnu. Men vores produktion bliver i hvert fald en anden end den, vi har i dag, siger Karsten Godiksen og fortsætter:
- Det skulle gerne fortrænge nogle flere træpiller og samtidig gøre os helt uafhængige af gas, som vi i dag trækker på ved spids- og reservelast. Vi har nogle gasmotorer til at stå, som vi ikke har kørt med i de sidste tre år, og dem håber vi på at kassere i fremtiden.
I den nærmeste fremtid kigger Midtfyns Energi ind i en potentiel øgning af varmebehovet på mellem 12 og 14 MW. Og allerede i næste uge går man i gang med gravearbejdet i det største af tre kommende konverteringsprojekter – Ryslinge – hvor der indtil videre er 72 procent tilslutning til fjernvarmen. Dermed kigger man i området ind i en konvertering af mindst 600 gas- og oliekunder til fjernvarme.
Derudover har man lige indsendt et projektforslag på et konverteringsområde i Gislev og Fjellerup, hvor indtil videre godt og vel 400 forbrugere har tilkendegivet, at de ønsker fjernvarme. Samtidig arbejdes der på et projektforslag til et industrikvarter i Ringe by, som endnu ikke har fjernvarme.
Skriv kommentar