Prisstigninger og varsling af kunderne
Dansk Fjernvarme får dagligt henvendelser fra medlemmer om, hvordan de skal forholde sig med varsling af prisstigninger på gas og el. Her er seneste nyt om emnet.
Dansk Fjernvarme har været i løbende kontakt med Forsyningstilsynet om varsling af varmekunder om prisstigninger.
Forsyningstilsynets kontrol i forhold til Varslingsvejledningen er bagudrettet, og derfor kan Forsyningstilsynet ikke give en generel dispensation fra kravene i Varslingsvejledningen, hvor kravet er tre måneders varsling ved mere end 10 % stigning.
Dansk Fjernvarme har ligeledes været i kontakt med Energistyrelsen vedrørende varslingskravet pga. situationen i Ukraine.
Flere medlemmer oplyser, at de netop nu er i en force majeure situation med voldsomt stigende el- og gaspriser, hvor de risikerer ikke at have likviditet til at betale deres leverandører, hvis de skal varsle prisstigningerne med tre måneder.
Derudover bliver prisstigningerne meget svære at betale for kunderne, hvis de alene skal betales i sidste halvår af 2022.
Dansk Fjernvarme råder medlemmerne til, at de gør det bedste de kan i situationen. Hvis selskabet vælger, de ikke kan overholde varslingskravene, må de gøre det bedst mulige, herunder:
- Selskabet skal sørge for at informere på hjemmesiden, i aviser m.m. om hvorfor at priserne stiger, hvor meget det stiger på standardhus og standardlejlighed m.m.
- Selskabet skal sørge for individuel varsling fx med SMS med henvisning til hjemmesiden.
- Selskabet bør også sikre, at der er personale, der kan tage en individuel samtale med de kunder, der har behov for det.
Kan selskabet varsle en ekstra rate i stedet for en generel prisstigning?
Der er selskaber, der har spurgt om det er muligt at varsle ”en ekstra rate” med tre måneders varsel som en ”buffer”, selskabet så kan bruge, hvis priserne fortsætter med at stige resten af året – men så undlade at bruge den varslede rate, hvis priserne er stabile eller ligefrem falder.
I praksis er det ikke muligt at varsle en ”ekstra rate”. Det, der er muligt, er, at selskaber, der lige nu kun har 4-5 årlige rater kan ændre antallet af rater til fx 10 og på den måde udglatte prisstigningerne.
Kunderne kommer ganske vist til at betale det samme, men det bliver måske mere overkommeligt, når det er mindre beløb ad gangen.
Skal der ske anmeldelse af nyt budget i ENAO samtidig med, at der varsles en prisstigning overfor kunderne?
Nej, det skal der ikke.
Det fremgår af § 5 i Anmeldelsesbekendtgørelsen, at der først skal ske anmeldelse af et evt. nyt budget samtidig med, at prisstigningen træder i kraft overfor aftageren. Det betyder, at selskabet kan afvente, og se, om der reelt bliver behov for den varslede ekstra rate/prisstigning.
Skal det varsles, hvis selskabet ikke ”aktiverer” en varslet prisstigning?
Nej, det skal ikke varsles, hvis selskabet ikke aktiverer en varslet prisstigning. Så skal det alene meddeles samtidig med, at det træder i kraft. Ud over at selskabet på hjemmesiden kan orientere om, at en varslet prisstigning ikke træder i kraft, så kan selskabet skrive på PBS opkrævningen, at den varslede prisstigning ikke træder i kraft.
Revideret varslingsvejledning er på vej
Forsyningstilsynet oplyser, at en revideret udgave af varslingsvejledningen er på vej. Når vejledningen er offentliggjort, vil Dansk Fjernvarme omtale vejledningen i Medlemsnyt.
Link: Anmeldelsesbekendtgørelsen , Varslingsvejledningen
Skriv kommentar