3.200 brændeovnsejere rammes af forbud i København
Politikerne på Københavns Rådhus har godkendt et forskrift, der sætter en stopper for ældre brændeovne. Det skal mindske luftforureningen i landets hovedstad.

Omkring 3.200 ejere af ældre brændeovne og pejseindsatser fra før 2008 bliver ramt af et nyt forskrift, som politikerne på Københavns Rådhus har vedtaget. Forskriftet tvinger brændeovnsejere til enten at sløjfe eller udskifte deres ovne.
Forskriftet forventes at kunne træde i kraft i løbet af efteråret 2024 og skal sætte en stopper for de ældre brændeovne og pejseindsatser, der ifølge Københavns Kommune udleder op mod 5-10 gange så mange partikler per kilo brænde som nye ovne.
De ældre ovne og pejseindsatser findes særligt i kolonihaveområder uden fjernvarme, fremgår det af en pressemeddelelse fra Københavns Kommune.
- Luftforurening er et kæmpe problem i en storby som København og har mange årsager. En stor del er udefrakommende, men hvis vi ønsker ren luft i vores by, så er vi også nødt til at gøre brug af alle de muligheder, vi selv har – også dem, som måske kun batter lokalt. Et af de mulige tiltag er et forbud mod ældre brændeovne, hvilket vil få betydning for den lokale luftforurening. Jeg håber, at man vil se det som en lejlighed til at overveje, om tiden ikke er moden til at skifte til en mere miljøvenlig varmekilde, udtaler Teknik- og Miljøborgmester, Line Barfod.
Antallet af brændeovne har ganske vist været nedadgående, men forvaltningen vurderer, at den nye forskrift vil komme til at påvirke i alt 3.200 brændeovnsejere i Københavns Kommune.
Den nye forskrift kommer også til at omfatte byens kolonihaver og husbåde. Det skyldes, at 99 % af byens husstande i dag er dækket af fjernvarmenettet, og at kolonihaverne og husbådene derfor ikke kan undtages.
Udgangspunktet for den nye forskrift er en ny bekendtgørelse, som gør det muligt for kommunerne at kræve, at ældre brændeovne og pejseindsatse installeret før den 1. juni 2008 skal udskiftes eller sløjfes helt, hvis boligen ligger i et område med kollektiv varmeforsyning.
Kommunen vil efterfølgende via egne kanaler informere om, hvordan man som brændeovnsejer skal forholde sig.
Også byens skorstensfejere vil være behjælpelige med information om, hvad man kan gøre, hvis man har en ældre brændeovn. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer ikke at føre et opsøgende tilsyn, så ansvaret kommer i høj grad til at være hos brændeovnsejerne selv.
Forskriften blev første gang behandlet politisk i foråret 2024. Siden har der været gennemført en høringsrunde, som indbragte 20 høringssvar.
Skriv kommentar