Gå til hovedindhold
Ledelse & Bestyrelse
Medlemmer
Dansk Fjernvarme

Bestyrelsesformands opfordring: Mere diversitet; mindre fremhævelse af ét køn

Selvom bestyrelsesformand i Nyborg Forsyning Martin Huus er for diversitet, synes han, at diversitetssamtalen i fjernvarmesektoren er for ensporet. Han efterspørger et større fokus på medarbejderes kompetencer og ressourcer.

16. maj 2024
Tekst af Karen Grønning Mikkelsen, kgm@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Bestyrelsesformanden i Nyborg Forsyning, Martin Huus, er en af de stemmer i sektoren som ved flere lejligheder har påpeget, at han forholder sig kritisk til diversitet.

    Det gør Martin Huus, fordi han mener diversitetssamtalen skal have et større fokus på medarbejdernes kompetencer og ressourcer fremfor et specifikt køn.

    - Jeg synes, at der er behov for mere for diversitet, det gavner alle. Men jeg går død i debatten, når den er for ensporet.

    - Det er en svær problematik, som jeg mener er svær at løse demokratisk

    Selvom han bakker op om, at diversitetssamtalen i fjernvarmesektoren er en vigtig samtale at tage, påpeger bestyrelsesformand i Nyborg Forsyning, at samtalen skal have et større fokus på medarbejdernes kompetencer og ressourcer end køn.

    Mere diversitet

    Tidligere har der været kvindelige bestyrelsesmedlemmer i Dansk Fjernvarmes bestyrelse, men den daværende bestyrelse inden generalforsamlingen den 18. april bestod kun af mandlige bestyrelsesmedlemmer.

    Ved dette års generalforsamling stillede fire kvinder op til bestyrelsen. Her blev Line Carlsen fra Greve Fjernvarme valgt ind i bestyrelsen, men de resterende 16 bestyrelsespladser er besat af mandlige bestyrelsesmedlemmer. Til generalforsamlingen blev der også valgt seks suppleanter, hvoraf to af dem er kvinder.

    Selvom det er Martin Huus’ oplevelse, at diversitetssamtalen i fjernvarmesektoren er ensporet, opfordrer han til, at sektoren skal blive bedre til at inspirere hinanden til at fremme diversiteten.

    Han påpeger også, Dansk Fjernvarme selv bør forbedre sin diversitetsindsats.

    - I sektoren bør vi være bedre til at motivere hinanden til mere diversitet.

    Martin Huus bliver gjort opmærksom på, at Dansk Fjernvarmes opfordring til mere diversitet til dette års generalformsaling også omfatter mere diversitet i form af rekruttering af unge profiler til sektoren, etnicitet og uddannelsesbaggrunde, var det ikke samme indtryk, han fik.

    - Det billede kan jeg slet ikke genkende, at det var det, som blev sagt fra talerstolen. Det var i hvert fald ikke tydeligt nok, hvis Dansk Fjernvarme også mente andre uddannelsesbaggrunde og etnicitet, og ikke kun flere kvinder i bestyrelsen, fortæller Martin Huus.

    Demokrati vs. Diversitet

    Omend Dansk Fjernvarme opfordrer til, at sektoren fremadrettet skal repræsentere en sektor, hvor der er flere kvinder og unge samt ansatte med forskellige uddannelsesbaggrunde og etniciteter må det, ifølge Martin Huus, ikke blive på bekostning af demokratiet eller kompetencer.

    I Nyborg Forsynings er der ni bestyrelsesmedlemmer. Tre af medlemmerne er valgt blandt medarbejderne, mens seks af medlemmerne er politisk udpegede. Bestyrelsesformanden påpeger, at han ikke vil gå på kompromis med den demokratiske frihed for at opnå en bredere palet af diversitet i sektoren.

    - Jeg vil ikke gå ud offentligt og pege på, hvem vælgerne skal stemme på til en bestyrelsespost. Jeg vil ikke underløbe demokratiet.

    Til gengæld vil Martin Huus gerne støtte og personligt række ud og opfordre relevante kandidater til at stille op til bestyrelsesposter i fjernvarmesektoren, hvis de brænder for fjernvarme.  

    - For mig handler det om kompetencer og interesse. Hvis du har interessen for fjernvarmebranchen kan du nå rigtig langt. Kompetencer kan du altid tilføje.

    Og tilføjer:

    - Diversitetsdebatten i hele samfundet har gjort mig klogere, men det er min anke, at jeg ikke vil fremhæve et køn eller andre etniciteter over andre.

    Oplys oplys

    Nyborg Forsynings bestyrelsesformand vil gerne være med til at gøre op med de stereotype fordomme om fjernvarmesektoren og få flere kvinder, unge og andre etniciteter ind i sektoren. Men løsningen er svær at finde.

    - Jeg sidder ikke med den konkrete løsning. Men jeg tror løsningen er oplys, oplys, men det er svært. Det tager bare tid at ændre på normerne i samfundet, og det gør det også i fjernvarmesektoren.

    Selvom der ingen tvivl hersker om, at Martin Huus forholder sig med en vis skepsis til mere diversitet i sektoren, elsker han, når folk modbeviser hans fordomme.

    - Jeg elsker, når folk modbeviser ens fordomme. Vi har brug for at udfordre hinandens kompetencer og ressourcer.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...