Gå til hovedindhold
Dansk Fjernvarme
Biomasse
Forsyningssikkerhed

Debat, netværk og grin i højsædet i Forsyningens Have

Under blå himmel på Folkemødet på Bornholm krydsede energisektoren klinger, da Verdo og Dansk Fjernvarme inviterede til debatter i Forsyningens Have.

17. jun. 2024
Tekst af Katrine Fugl, kaf@danskfjernvarme.dk

Anders Breinholt var vært på en debat under Folkemødet 2024, der blev arrangeret af Verdo sammen med Dansk Fjernvarme. Foto: Jesper Voldgaard.

  • Læs op

Indhold

    Den erfarne og underholdende vært Anders Breinholdt modererede debatterne: Er fremtidens varme røgfri? Og landsharing / landsparing – hvor skal vi være?

    Den årlige politiske festival Folkemødet på Bornholm, er født i tanken om, at den demokratiske samtale gør os klogere og bedre til at enes og forstå hinanden. Derfor inviterede Verdo og Dansk fjernvarme til at debattere nogle af de mest højaktuelle emner i energisektoren. 

    Dagens første panel bestod af Professor på Aalborg Universitet Brian Vad Mathisen, Jesper Møller Larsen divisionsdirektør i energi og forsyning fra Verdo, Kia Marie Jericau fra Energinet, Stine Leth Rasmussen, vicedirektør Energistyrelsen og Torsten Hasforth, chefanalytiker i Concito.

    Afbrænding – og særligt af træbiomassen – er et tilbagevendende stridspunkt – og dog. Når paneles spørges direkte om fremtidens varme er røgfri, indgår der et ”næsten” i alle svarene. Så fremtidens varme er – næsten – røgfri ifølge panelet. En af dem der dristede sig til et sikkert svar, og endda give et årstal for hvornår vi kan forvente at få røgfri varme, er Jesper Møller, divisionsdirektør i Verdo.

    - Ja, fremtidens varme har potentiale til at være stort set  røgfri, men nok først når vi rammer 2075. Vi har haft forskellige æraer i energisektoren. Først kul og olie der dominerede, så kom naturgassen, og i en periode har biomasse domineret. Fremtidens energimiks vil  være så bredt og stort, at man mange steder vil kunne undgå afbrænding, fortæller Jesper Møller.

    Kia Marie Jericau fra Energinet, er ikke på samme måde overbevist.

    - Der er  stadig et behov for biomasse en god rum tid endnu, fordi vi har behov for backup kapacitet, der sikrer fleksibilitet i varmen sammen med el-systemet fortæller hun.

    Jakob Flyvbjerg, CEO i Verdo, var med i debatten om "landsharing/landshaping" på Folkemødet 2024. Foto: Jesper Voldgaard.

    Hvordan der politisk kommer til at være bestemmelser på biomasse området, eksempelvis med nye afgifter, er der ikke bred enighed om. Energibranchen skal også selv anvise vejen og udfase biomasse til fordel for elbaseret varme, geotermi, overskudsvarme og andre kilder i energimikset, mener Brian Vad Mathiesen, der også påpeger problematikken i det prisloft, der lige nu er på overskudsvarme. Modsat tror Stine Leth fra Energistyrelsen ikke på, at der er politisk appetit på en afgift på biomasse.

    Hvor skal fremtidens energi være?

    Enigheden og de konstruktive løsninger fyldte også i panelet ved dagens anden debat, om landsharing/landsparing. Panelet bestod denne gang af Johannes Lundsfryd (S), borgmester i Middelfart, Jakob Flyvbjerg, CEO i Verdo, Marian Kaagh fra Energinet, Gry Bossen, teamleder fra Verdens Skove, Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme og Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.  

    Her udveksledes der idéer om energiafgrøder under solpaneler, landsdækkende og ikke bare kommunal energiplanlægning, og lavbundsjordene der i stedet for at bruges til landbrug kan give plads til energianlæg.

    Alle anerkender også den store udfordring der er med at få plads til de mange meget forskellige interesser.

    Borgmester i Middelfart Johannes Lunsfryd har en række danmarkskort med, der illustrerer, hvem der så at sige slås om pladsen. Skulle alle sektorer tilgodeses, kan det dække 140 % af Danmark. Som han vittigt bemærker kræver det altså noget andet og mere, end at vi blot vinder Halland og Blekinge tilbage til det danske rige.

    Efter et par timers intens og underholdende debat, fortsatte snakken i Forsyningens Have, som Dansk Fjernvarme er værter for sammen med samarbejdspartnerne fra Danske Vandværker, DANVA og Brancheforeningen Cirkulær.

    Forrige Næste

    Andre klikkede på...