Gå til hovedindhold
Konverteringer

Drømmen er slukket: Ingen fjernvarme til Juelsminde

Det er ikke lykkedes en lokal borgergruppe at samle tilmeldinger nok til fjernvarmen i Juelsminde og Klakring, og derfor lægges projektet nu i graven. Det ærgrer gruppens formand Erik Gudbjerg, som mener, at fjernvarme ellers var den helt oplagte løsning for byerne.

14. aug. 2024
Tekst af Niklas Lindstrøm Jørgensen, nlj@danskfjernvarme.dk

Det er en ærgerlig formand for fjernvarmegruppen i Juelsminde, der nu endegyldigt må lægge projektet i graven. Foto: Jesper Voldgaard.

  • Læs op

Indhold

    Drømmen om at få fjernvarme er slukket.

    Det måtte en gruppe af lokale ildsjæle i Juelsminde og Klakring sande i starten af august måned.

    De har ellers arbejdet på at få fjernvarme til byerne i mere end to år, og faktisk så det aldeles lovende ud for fjernvarmen i starten af projektet.

    Allerede i februar 2023 kunne man nemlig melde ud, at der var indsamlet tilmeldinger nok fra de lokale borgere. Men efter en genberegning af projektet lykkedes det aldrig at opnå samme opbakning igen.

    Og da den endelige tilmeldingsfrist udløb den 1. august, var der ikke nok, som havde takket ja til fjernvarmen. Derfor er det også en aldeles slukøret og ærgerlig Erik Gudbjerg, formand for borgergruppen, der nu lægger projektet i graven.

    - Vi har i borgergruppen indstillet til kommunen, at Juelsminde og Klakring skal tages ud som fjernvarmeområde. Det har vi drukket en gravøl på, for det er da sørgeligt, at vi ikke får fjernvarme. Ikke mindst fordi man så afskriver sig muligheden for at kunne varme byerne op på en mere fleksibel måde med flere forskellige energikilder, siger han og fortsætter:

    - Det er sammenlagt et helt årsværk, vi har brugt på projektet i gruppen, så selvfølgelig har jeg det skidt med at have lagt så meget arbejde i det, når det ikke bliver til noget. Men jeg er også træt af det, fordi jeg ved, at fjernvarmen er den rigtige løsning for Juelsminde. En by af den her størrelse skulle jo have haft fjernvarme.

    Nu er gaspriserne faldet, og vores oplevelse har det sidste halve år derfor været, at folk ikke kan se, hvorfor de skal investere en masse penge i at skifte væk.

    Erik Gudbjerg, formand for fjernvarmegruppen i Juelsminde.

    Mangler politisk opbakning

    Spørger man Erik Gudbjerg findes der ét entydigt svar på, hvorfor Juelsminde og Klakring må vinke farvel til fjernvarmen: manglende politisk opbakning.

    I løbet af den tid, han har arbejdet på at få fjernvarme til byen har han nemlig oplevet et markant skift i den måde, man fra særligt regeringens side har talt om den grønne omstilling  i boligopvarmningen på.

    - Siden Mette Frederiksen meldte ud i 2022, at fjernvarmen skulle erstatte naturgas, har man ikke rent politisk talt for fjernvarmen. Helt grundlæggende mener jeg ikke, at man er lykkedes med at kommunikere ud, hvorfor vi skal af med gassen. Folk tror simpelthen, at det bare handlede om høje gaspriser – men det er jo et spørgsmål om, at vi skal nå vores klimamål forklarer han og fortsætter:

    - Nu er gaspriserne faldet, og vores oplevelse har det sidste halve år derfor været, at folk ikke kan se, hvorfor de skal investere en masse penge i at skifte væk. Og når der samtidig bliver sået tvivl om, hvornår gassen ophører, mens man taler om biogas som erstatning, er der ikke ret meget incitament til at få fjernvarme.

    Muligheden kommer ikke igen

    Ifølge Erik Gudbjerg er drømmen om fjernvarme i Juelsminde nu endegyldigt død og begravet – også for fremtiden. Efterhånden som flere og flere i byen investerer i individuelle løsninger, såsom varmepumper, forsvinder markedet for fjernvarmen nemlig helt, mener han.

    Og det ærgrer ham særligt, fordi fjernvarme – med hans ord – nemlig har mange andre fordele end at kunne levere grøn og prisstabil varme til forbrugerne. Fjernvarmeselskaberne kan balancere elsystemet, fordi de kan lagre el, når der ikke er brug for el fra solen eller vindmøller – og koble ud, når solen er dækket bag skyer eller vinden løjer.

    - Det sætter man over styr, når man i stedet satser på varmepumper, hvor der kunne være fjernvarme, slår han fast.

    Samtidig peger han på, at alternativet til fjernvarme for husstandene i Juelsminde og Klakring umiddelbart er varmepumper – forudsat at der på et tidspunkt bliver lukket for gashanerne. Og det er en udsigt, der ikke er attråværdig, mener Erik Gudbjerg.

    - Juelsminde er ganske tæt bebygget, og jeg gruer for, at alle skal have hver sin varmepumpe. For uanset hvor støjsvag en varmepumpe, man ender med at investere i, er, så støjer de. Sådan er det bare, når du flytter luft – det støjer.

    Vil stadig hjælpe borgerne til det rette valg

    Selvom fjernvarmen ikke bliver til noget, slipper borgergruppen i Juelsminde ikke helt arbejdet endnu. I starten af september vil man nemlig holde et statusmøde og samle nogle gode bud til, hvad byens borgere kan gøre herfra.

    - Vi vil gerne hjælpe borgerne til at vælge den rette opvarmningsløsning, så vi forventer at holde et arrangement, hvor vi fortæller om, hvorfor fjernvarmen ikke blev til noget, og hvad man så kan gøre i stedet for, fortæller Erik Gudbjerg.

    Selv har han ikke planer om at investere i en varmepumpe lige med det samme, afslører han:

    - Jeg har jo et gasfyr – og gassen er billig. Så jeg kører videre med det fyr, indtil varmepumpeteknologien er blevet bedre og med indbygget mulighed for at styre efter billig el. Jeg har lært, at man skal lade være med at tage store beslutninger efter en større skuffelse, så jeg klapper lige hesten og ser, hvad der sker, lyder det.

    Andre klikkede på...