Gå til hovedindhold
Forsyningssikkerhed
Elmarked & Eltariffer
Dansk Fjernvarme

Energinet vil købe mere reservekapacitet fra 2030

Energinet har meldt ud, at de fra 2030 øger den dimensionerede hændelse fra 700 MW til 1000 MW. Det får betydning for fjernvarmeselskaber, lyder vurderingen fra Dansk Fjernvarme.

18. dec. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Fra 2030 vil større anlæg end i dag - fx energiparker - kunne blive tilsluttet i DK 1, og det vil gavne en række fjernvarmeselskaber, der kan levere reservekapacitet, forudser Dansk Fjernvarme. Foto: Jesper Voldgaard.

Indhold

    Det er endnu et stykke ude i fremtiden, men ikke desto mindre kan fjernvarmeselskaber og andre aktører i DK 1 allerede nu begynde at forberede sig på, at de fra den 1. januar 2030 vil være i stand til at tilslutte endnu større anlæg end i dag.

    Energinet har nemlig meldt ud, at de øger den dimensionerede hændelse fra 700 MW til 1000 MW i DK 1 – det vil sige Jylland og Fyn. På Sjælland – DK 2 – vil den dimensionerede hændelse fortsat være på 600 MW, fremgår det af en pressemeddelelse fra Energinet.

    I sin pressemeddelelse gør Energinet gældende, at vindmølle- og solcelleparkers tilslutning til transmissionsnettet kan bygges større, ligesom kabler, der forbinder os med andre lande kan få en større dimensionering fra den 1. januar 2030.

    ”Samtidig sender Energinet et klart signal til aktører i markederne for systemydelser, at vi får brug for mere reservekapacitet fremadrettet, ” skriver Energinet. 

    Ud over at man fra 2030 kan tilslutte større anlæg, så betyder det også, at Energinet vil købe mere reservekapacitet. Det skyldes, at Energinet altid har en reserve klar, som kan dække, at den største enkeltstående enhed falder ud. Eftersom den største enhed i fremtiden stiger fra 700 MW til 1000 MW, så vil Energinet købe mere reservekapacitet.

    Fleksible anlæg har stor værdi

    Dansk Fjernvarme hilser udmeldingen og beslutningen velkommen.

    - Udmeldingen fra Energinet understreger endnu engang, at fleksible anlæg har stor værdi for fremtidens elsystemet, og vores medlemmer - der ofte er i stand til at levere netop dette - bliver ikke mindre vigtige efter beslutningen om at købe mere reservekapacitet, siger chefkonsulent, Michael Søgaard Schrøder, fra Dansk Fjernvarme.

    Han peger også på, at medlemmerne af Dansk Fjernvarme har en interesse i, at store VE-parker kan blive koblet på transmissionsnettet.

    - Vores medlemmer har brug for masser af ikke mindst grøn strøm i fremtiden til at drive de mange varmepumper og elkedler, der allerede er kommet til og kommer til de kommende år. Og med udmeldingen bliver det billigere at tilslutte netop de anlæg, forklarer Michael Søgaard Schrøder.

    Beslutningen bidrager ifølge Energinet til at fastholde den høje forsyningssikkerhed fremadrettet og giver Energinet og tredjeparttilslutninger i DK1 mulighed for at tilslutte sig til transmissionsnettet med op til 1.000 MW efter 1. januar 2030.

    Beslutningen om de 1.000 MW kommer ikke ud af den blå luft. Energinet har tidligere i år udgivet et diskussionspapir og holdt et webinar med flere end 150 deltagere.

    - Jeg meget tilfreds med processen og den store opbakning og tilslutning til, at vi nu har truffet beslutning om at hæve den dimensionerende hændelse til 1.000 MW. På den måde giver vi aktører mulighed for at bygge og tilslutte større anlæg til transmissionsnettet, siger Klaus Winther, der er Vice President i Energinets Systemdrift.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...