EU reducerer russisk gas til 15 procent af importen
Siden begyndelsen af krigen i Ukraine og den samtidige energikrise er den samlede import af gas fra Rusland til EU faldet markant.

- Rapporten er et vidnesbyrd om den massive omlægning af EU's energipolitik, som er sket gennem de sidste fem år, siger EU-Kommissær, Kadri Simson, om den seneste opgørelse over energiimporten.
Krigen i Ukraine har fået store konsekvenser for EU's energiforbrug. Ikke mindst, når det gælder importen af gas fra Rusland. Det oplyser EU-Kommissionen i forbindelse med den årlige rapport om udviklingen i energiunionen.
Andelen af russisk gas er faldet fra en andel på 45 procent af EU's samlede import i 2021 til 15 procent i 2023. Det oplyser EU-kommissær for energi Kadri Simson på et pressemøde.
- Vi har kunnet udnytte krisen på en god måde til at reducere afhængigheden af russisk gas, siger hun ifølge Ritzau.
Trods fremskridtene importerer EU dog fortsat russisk gas og er dermed indirekte med til at finansiere Putin og Rusland, mens krigen fortsætter.
En større andel af importen af gas er dog flyttet til andre markeder - ofte til en højere pris til ulempe for borgere og virksomheder.
Til gengæld har energikrisens høje priser også medført en stærk vilje til at finde besparelse på gasforbruget over hele Europa.
Det har ifølge den estiske Kadri Simson betydet et fald i forbruget af gas i Europa på 18 procent. Det svarer til, at de 27 EU-lande nu bruger 138 milliarder kubikmeter gas mindre end før Ruslands angreb på Ukraine.
- Rapporten er et vidnesbyrd om den massive omlægning af EU's energipolitik, som er sket gennem de sidste fem år, siger Kadri Simson.
Hun fremhæver desuden arbejdet med at omstille EU til grøn energi. Her nåede de 27 EU-lande i første halvdel af 2024 en milepæl, da 50 procent af EU's elproduktion nu kommer fra vedvarende energikilder som sol og vind.
- EU er nu godt rustet til at opfylde sine klimamål og samtidig forblive konkurrencedygtig, siger Kadri Simson.
Det skyldes ifølge energikommissæren ikke mindst, at EU-landene efter corona har brugt enorme summer på at omstille deres energiforsyninger.
Ud af de i alt 240 milliarder euro i EU's genopretningsplan efter corona har EU-landene valgt at bruge 193 milliarder euro på reformer og investeringer i energisektoren. Beløbet svarer til omkring 1445 milliarder danske kroner.
Skriv kommentar