Gå til hovedindhold
Dansk Fjernvarme
Medlemmer

Introduktion til fjernvarme: Fjernvarme er både nutid og fremtid

Dansk Fjernvarme giver introduktion til nyansatte i fjernvarmesektoren den 11. september i Fjernvarmens Hus. Deltagerne får bl.a. indblik i, hvorfor fjernvarmen er både nutid og fremtid.

17. jun. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Hvis du er ny i fjernvarmesektoren – som ansat eller bestyrelsesmedlem i et fjernvarmeselskab eller ansat i en virksomhed, der arbejder med fjernvarmesektoren – har Dansk Fjernvarme et tilbud om at komme på et introduktionskursus.

    Dansk Fjernvarme afholder sine introduktionskurser løbende henover året, og det næste i rækken finder sted 11. september i Fjernvarmens Hus i Kolding.

    Fjernvarmesektoren er inde i en rivende udvikling med en tilgang på 40-45.000 nye kunder om året. Mange er gaskunder, der konverteres til fjernvarme, men også nybyggeri hvor et stigende antal etageejendomme har fjernvarme som det foretrukne valg for opvarmning.

    - Inden udgangen af 2024 vil vi runde 2 million ejendomme med fjernvarme, fortæller projekt- og udviklingskonsulent i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke, der er en af underviserne på ”Introduktion til fjernvarme”.

    - Fjernvarmen har sin store styrke ved at være en central del af den grønne omstilling. Fjernvarme produceres allerede med 77 % vedvarende energi, og i 2030 er fjernvarme 100 % baseret på vedvarende energikilder, forklarer han videre.

    Denne udvikling har fået interessen for fjernvarme til at stige markant. Fjernvarme er ikke længere kedelig teknik, men helt centralt i klimadebatten og som en – for varmebrugerne - økonomisk attraktiv løsning.

    Og det gælder ikke bare nu, men også i fremtiden, forsikrer Kim Behnke og nævner, at fjernvarmen gradvis vil overgå til at blive brændselsfri. Det skyldes, at fjernvarmesektoren allerede er i fuld gang med at investere i meget store solvarmeanlæg, store eldrevne varmepumper, geotermi og særligt overskudsvarme fra andre industrier.

    - Den udvikling vil fortsætte, og i takt med at anlæg med biomasse som brændsler skal udskiftes, så vil der blive behov for markante mængder overskudsvarme, der kan genbruges i fjernvarmesektoren, siger Kim Behnke.

    Nye store anlæg for brintproduktion, opsamling af CO2 og produktion af transportbrændsler med PtX anlæg er alle markante punktkilder til levering af morgendagens fjernvarme. Endnu engang skal fjernvarmen omstilles. Der skal investeres massivt i transmissionsanlæg, så varme kan flyttes til de store byer.

    Kim Behnke nævner også, at fjernvarmen er sektorintegrator, når energi kan gemmes som termisk varme i fjernvarmesystemets store akkumuleringstanke.

    Andre klikkede på...