Gå til hovedindhold
Projekter & Planlægning

Fjernvarmeprojekt er det suverænt største byggeri i 2024

En analyse af de største byggeprojekter i Danmark i 2024 viser, at fjernvarmesektoren lige nu oplever langt større investeringer end tidligere. Listen over de største byggeprojekter i landet toppes ligefrem af Vestforbrændings konverteringsprojekt i syv kommuner til 6,3 milliarder kroner.

01. jul. 2024
Tekst af Niklas Lindstrøm Jørgensen, nlj@danskfjernvarme.dk

Vestforbrændings store konverteringsprojekt i Ballerup udgør det største byggeprojekt i 2024. Foto: Vestforbrænding.

  • Læs op

Indhold

    Fjernvarmebranchen står midt i et decideret byggeboom.

    I de sidste par år har fjernvarmeselskaber over hele landet sat gang i storstilede konverteringsprojekter – og ikke mindst store omstillinger og udvidelser af varmeproduktionen, som skal gøre den langt grønnere.

    Og det er en tendens, som på alle måder bliver bekræftet i seneste udgave af Bygherrebarometeret, som hvert år analyserer på udviklingen af store byggeprojekter i Danmark for det kommende år.

    Barometerets liste over landets største byggeprojekter toppes nemlig suverænt af Vestforbrændings stort anlagte fjernvarmeudvidelse til sammenlagt syv kommuner, der i alt løber op i hele 6,3 milliarder kroner og skal sikre fjernvarme til op mod 39.000 nye forbrugere frem mod 2030.

    På en ottendeplads finder man desuden endnu et fjernvarmeprojekt – nemlig Aalborg Forsynings enorme havvandsvarmepumpe til en milliard kroner.

    Der skyder nye fjernvarmeprojekter op i hele landet, og mange steder er man enten i gang med eller på vej til at omstille produktionen, så den bliver mere grøn

    Jens Christian Nielsen, Chefkonsulent i Dansk Fjernvarme

    Fjernvarme for 12 milliarder

    I alt er der ifølge barometeret planlagt fjernvarmeudbygninger i 2024 – både af produktion og forsyningsområder – for hele 12 milliarder kroner.

    Det betyder, at fjernvarmesektoren står for mere end to tredjedele af projektsummen indenfor området Energi og renovation, der samlet set har været igennem en vild udvikling siden 2022.

    For blot to år blev der nemlig planlagt projekter for godt 4,3 milliarder kroner, mens der i år er planlagt for hele 17,1 milliarder. Det svarer næsten til en firedobling.

    Og selvom det er vilde tal, er det ikke nødvendigvis overraskende, når man spørger Jens Christian Nielsen, der er chefkonsulent i Dansk Fjernvarme.

    - Energisektoren og særligt fjernvarmebranchen er lige nu inde i en periode, hvor udviklingen brager derudad. Der skyder nye fjernvarmeprojekter op i hele landet, og mange steder er man enten i gang med eller på vej til at omstille produktionen, så den bliver mere grøn, fortæller han og fortsætter:

    - Og det er jo virkelig glædeligt. For når vi som samfund omstiller til fjernvarmen, kommer vi til at stå langt mere selvforsynende og robuste. Meget af det, vi udfaser, er naturgas – og derfor giver det også bare rigtig god mening rent klimamæssigt, at vi ser så stor aktivitet i sektoren.

    Det er dog vigtigt, at man ikke forcerer udviklingen mere, end hvad godt er, understreger Jens Christian Nielsen. På nogle materialer er priserne nemlig faldende, mens de er stigende på andre områder.

    - Det er klart, at udviklingen skal hænge sammen med priser og købekraft, så fjernvarmen fortsat er konkurrencedygtig, pointerer han.

    Byggeboomet fortsætter ind i fremtiden

    Bygherrebarometeret tager udelukkende højde for store byggeprojekter til 40 millioner kroner eller mere. Dermed kan der være mange mindre projekter i fjernvarmebranchen – både konverteringer og nye produktionsenheder – som ikke er med i de 12 milliarder kroner, der er projekteret for i 2024.

    Blot endnu et udtryk for den udvikling, som energi- og fjernvarmesektoren står midt i lige nu. Og ifølge Jens Christian Nielsen er der ikke udsigt til, at man sætter farten ned lige med det samme.

    - Der er stadig mange boliger, der skal omstilles fra gas til fjernvarme eller varmepumper. Samtidig er der mange steder, hvor varmeværkerne kommer til at investere i produktionen – enten for at udvide den eller for at skifte over til grønnere teknologier, siger han og tilføjer:

    - Det er en vigtig opgave at sikre den grønne omstilling i Danmark, og den kommer fjernvarmen til at spille en central rolle i at få løst i de kommende år.

    Om Bygherrebarometeret

    Bygherrebarometeret udarbejdes årligt af Bygherreforeningen i samarbejde med Byggefakta. Analysen samler alle store byggeprojekter på over 40 millioner kroner med henblik på at analysere byggeaktiviteten i Danmark på tværs af forskellige sektorer.

    Andre klikkede på...