Gå til hovedindhold
Dansk Fjernvarme
Forsyningssikkerhed
PtX & CCUS

Fremtidens grønne eventyr tager fjernvarmen vidt omkring

En fyldt sal fik onsdag morgen skudt arbejdsdagen i gang med en række oplæg ved den tilbagevendende formiddagskonference Energi på Toppen. Her blev der både set på den skrevne historie, og den kommende historie for, hvad Danmark i fremtiden kan blive førende på.

21. mar. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Karoline Kirstine Aaen fra Energinet påpegede, at det er procesrisiko, der kan forhindre et nyt grønt og dansk eventyr. Foto: Anette Sønderby.

  • Læs op

Indhold

    Danmark har haft ry for at være et grønt foregangsland når det kommer til de tre V’er; vind, vand og varme. For hvordan endte mange vindmøller med at have dansk ophav, og hvorfor interesserer de sig for dansk drikkevand i Det Hvide Hus i USA?

    Det var blandt formiddagens spørgsmål, da årets første Energi på Toppen løb af stablen i Dansk Arkitektur Center i København.

    Også Dansk Fjernvarmes udviklingskonsulent Kim Behnke havde ordet for at uddybe nogle af de fortræffeligheder, der er ved fjernvarme – men også nogle af udfordringerne for mange større byer i verden, der oplagt kunne få fjernvarme:  

    Kim Behnke: - Man er steder som Berlin lykkedes med at gøre rørinfrastruktur til en integreret og kunstnerisk del af bybilledet over jorden. Foto: Anette Sønderby.

    - Fjernvarme er dyrt, og det tager lang tid, hvis man skal starte fra bunden uden at have en industri og uden at have de nødvendige kompetencer. Mange byer kan ikke lukke veje i månedsvis for at udvikle fjernvarmeinfrastruktur, siger han og fortsætter

    - Men kun få problemer kommer uden en løsning. Hvorfor ikke vise vores fantastiske infrastruktur frem? Man er steder som Berlin lykkedes med at gøre rørinfrastruktur til en integreret og kunstnerisk del af bybilledet over jorden, slutter han af med, for blot at bemærke, at så må teknologien og rørene meget gerne komme fra Danmark.

    Hvem er trolden under broen i fremtidens eventyr?

    En af dem, der tog dagens tema mere bogstaveligt, var Karoline Kirstine Aaen, der er seniorforretningsudvikler hos Energinet og sidder i deres nyoprettede afdeling, der beskæftiger sig med brintinfrastruktur.

    Men tager man det klassiske eventyr om de tre bukkebruse, der gerne vil over broen og videre, hvem er så den stygge trold der forsøger at forhindre det?

    Ifølge Karoline Kirstine Aaen er det, der forhindrer nye grønne eventyr, som danskproduceret brint, procesrisiko. For hvis politikere, myndigheder og sektorer ikke samarbejder og får den rigtige timing, bliver det ifølge hende svært at få en lykkelig slutning.

    Stort potentiale for CO2-fangst

    Ved konferencen kunne deltagerne også få indsigt idet spændende arbejde, der foretages hos GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland. Her har man foretaget omfattende undersøgelser af, hvor stort et potentiale vi har i undergrunden for at kunne lagre CO2.

    Marie Keiding fra GEUS fortalte om det kæmpe potentiale, der er for CO2-lagring i den danske undergrund. Foto: Anette Sønderby.

    Specialkonsulent hos GEUS, Marie Keiding, kunne blandt andet fortælle, at deres screening og undersøgelser viser, at  der i den danske undergrund kan lagres CO2 i mængder, der svarer til flere hundrede års udledning på det nuværende niveau.

    Fangst og lagring af CO2 er netop et af de områder, hvor der i dag er en rivende udvikling hos en lang række aktører i forsyningssektoren, herunder affaldsenergianlæg, kraftvarmeværker og anden tung industri.

    Andre klikkede på...